10 binden fazla Suriyeli işletme…
Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Suriyeli sığınmacıların girişimci ruhlarına destek veren Building Markets’in tespiti net: “Bugün, 10 binden fazla Suriyeli işletmenin Türkiye’de faaliyet gösterdiği biliniyor.”
Yerel, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) gelişmekte olan ülkelerin ekonomisi için hayati önem taşıyor. Dünyadaki tüm istihdam arzının yarısını, özel sektörde yer alan şirketlerin de yüzde 90’ını oluşturan KOBİ’ler; doğru destekle, eğitimle ve iş anlaşmalarıyla, bulundukları ülkelerin ekonomisinin kalkınmasında, üretiminde ve ihracatında değerli bir rol oynuyor. Peki, bu başlıkta, Hatay ve diğer kentlerde kurulan Suriyeli işletmeler de var mı? Varsa, sayıları ne? Kapasite ve istihdam oranları ne?
Suriye İç Savaşı’nın etkilerini artırmasıyla beraber Türkiye’de faaliyetlerine başlayan Building Markets, bu konuda çalışan bir kurum. Building Markets, gerçekleştirdiği ilk saha araştırmalarında, 2017 itibariyle, Türkiye’de Suriyeli yatırımcı ve girişimciler tarafından kurulan 6 bin kayıtlı işletmenin 300 milyon dolarlık sermayeyi de beraberinde getirdiğini ortaya çıkardı. Bugün; Hatay, Kilis, İstanbul, Gaziantep gibi kentlerde, 10 binden fazla Suriyeli işletmenin Türkiye’de faaliyet gösterdiği biliniyor.
-HEDEF-
Building Markets, potansiyel taşıyan kayıtlı girişimlere ulaşarak, işletmelerle, Türkiye ve uluslararası pazarlar arasında bağlar kurulmasını sağlıyor, ekonomik büyümeye katkıda bulunmaları için eğitim ve mentorlük desteği veriyor ve böylece istihdam yaratılmasına öncülük ederek, Türk üreticilerin Ortadoğu pazarında daha etkin rol almalarını hedefliyor.
-SURİYELİ KOBİ’LER-
Building Markets CEO’su Jennifer Holt, Building Markets’in Türkiye’deki faaliyetlerini, “Hedefimiz, Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirerek, yeni iş fırsatları yaratmak. Böylece, ülkede kapsayıcı ekonomik büyüme ile istihdam rakamlarında yükselişi destekleyeceğiz. İstihdam hedeflerimiz arasında, Türkiye’nin cömertçe ev sahipliği yaptığı 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciler de var. Türkiye’ye yerleşen göçmenlerin birçoğu ticaret, istihdam ve yatırım yoluyla yerel ekonomiye önemli katkılar verecek yetenekli girişimciler. Onları destekleyerek başarıya ulaşmalarını sağlamak, herkes için bir kazan-kazan durumu olacak” ifadeleriyle anlattı.