Mardin’den Antep’e
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı askeri harekâtlarını takiben, toplam 291 bin 790 Suriyelinin ülkelerine geri döndüğünü açıkladı.
Edirne’deki Düzensiz Göçle Mücadele 2’nci Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bir kısım insanlar Ortadoğu’dan kalkıp Türkiye’ye geliyorlar ve burası onlar için yeterli oluyor, kalmak istiyorlar. Belki de ilk fırsatta geri dönebilmek için daha batıya gitmek istemiyorlar. Mesela Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarından sonra ülkesine dönen Suriyelilerin sayısı 291 bin 790’dır. Bir kısmı ise hayatını tamamen Avrupa’ya taşımak istiyor” şeklinde konuştu.
Bakan ayrıca, Türkiye’nin batı illerinde yakalanan Suriye uyruklu kişilerin geçici barınma merkezlerine transfer edilmesi ve ihtiyaç duyulması halinde geri gönderme merkezlerine sevk edilmesi talimatı verdiğini, bu sayede Kasım ayında, Mayıs ayına oranla Türkiye’nin batısında yakalanan Suriyelilerin yüzde 70,3 oranında azaldığını belirtti.
Bakan Soylu tarafından ‘geri döndüler’ başlığında açıklanan rakamların Hatay’a düşen kısmındaki detaylar ise bilinmiyor. -Tamer Yazar-