Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan Kilis’e Şenlik Zamanı

Hatay’dan Kilis’e, Şanlıurfa’dan İstanbul’a toplamda 3 milyon 649 bin 750

Hatay’dan Kilis’e, Şanlıurfa’dan İstanbul’a toplamda 3 milyon 649 bin 750 bin Suriyeli sığınmacının misafir edildiği Türkiye’de, toplumsal adaptasyon sürecinin sancılı haline çözüm olması adına, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) tarafından “Sınırsız Şenlik” adında bir dizi etkinlik düzenlenecek.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Ağustos ayı itibariyle, 0-18 yaş aralığında 1 milyon 696 bin 799 Suriyeli bulunuyor. 0-18 yaş arası Suriyeli sayısı, bir önceki aya göre 6 bin 260 kişi arttı. 10 yaşın altındaki Suriyeli sayısı ise bu ay 1 milyon 37 bin 942 kişi oldu. Yani Suriyelilerin %28,43’ü 10 yaşın altında. Bu durum, genç sığınmacılar başlığında çalışılmayı da zorunlu kılıyor
Bu konuda harekete geçen Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD), Suriye’de savaşın acı yüzüne maruz kalan çocukların yüzlerini güldürmek, bir an da olsa onları mutlu etmek ve eğlendirmek için, Fırat Kalkanı Bölgesinde “Sınırsız Şenlik” adında bir dizi etkinlik düzenleyecek. Etkinliğin haritasında Hatay da yer alıyor.
-DRAMATİK TABLO-
“Mutluluk dağıtmaya gidiyoruz” sloganıyla 16-22 Eylül tarihleri arasında bu yıl üçüncüsü organize edilen şenlik kapsamında sokak oyunları, filmler, gösteriler, deney atölyeleri ve yarışmalar gibi birçok etkinlik düzenlenecek. Savaş mağduru çocuklar, kendileri için hazırlanan oyun alanlarında gönüllü üniversiteli abla ve ağabeylerinin eşliğinde doyasıya eğlenecek. Şenliğin son 2 günü, Kilis Öncüpınar Kampı ile İHH’nın Hatay’daki yetim köyünde yaşayan mülteci çocuklar için olacak.
Suriyeli masum çocuklara hayatları boyunca unutamayacakları bir gün yaşatmayı amaçlayan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD), çocuklar için kırtasiye malzemeleriyle dolu hediye paketleri de hazırladı. Suriyeli çocukların bir yıllık kırtasiye malzemesini karşılamak isteyen vatandaşlar, derneğin “umhd.org.tr” adresinden bağışta bulunabiliyorlar.
-FARKINDALIK-
UMHD Başkanı Avukat Uğur Yıldırım, derneğin mülteci sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulduğunu belirterek, mültecilerin eğitim ve sağlık hakkını koruma, uyum ve entegrasyonlarını sağlama gibi birçok çalışma yaptıklarını anlattı.
Çocukların eğlenme hakkı olduğundan yola çıkarak “Sınırsız Şenlik” adı etkinlik düzenlemeye başladıklarını anımsatan Yıldırım, “Suriye’ye bugüne kadar çadır, battaniye, giyecek, yiyecek, içecek yardımı yapıldı ama o çocukların ellerine resim yapmaları için beyaz bir A4 kağıdını veremedik. Dolayısıyla, onların yüzü gülsün diye tiyatro oyunu, hokkabaz, sihirbaz getirmeye gayret ettik. Bugün de onun çabası içerisindeyiz. Burada da bir yaşam olduğu, bu çocukların unutulmaması gerektiğine dair farkındalık çalışmaları yapıyoruz” dedi.
-ÜÇÜNCÜ YIL-
Bu yıl şenliğin üçüncüsünü icra edeceklerini aktaran Yıldırım, bölgede güvenlik sorunu olmasından dolayı ilk yıl Fırat Kalkanı Bölgesiyle başladıkları, daha sonra etkinliğin Zeytindalı Harekatı ile Cerablus, El Bab ve Afrin’e kadar uzanan bir bölgeye yayıldığını söyledi. Yıldırım, şenliğin geçen yıl 15 gün sürdüğünü, daha önce fizibilitesi yapılan bölgede her gün yaklaşık 3 bin çocuğu eğlendirdiklerini ve onlara çeşitli hediyeler verdiklerini dile getirdi.
-YETERSİZ EĞİTİM-
Bölgede yaklaşık olarak 2 milyon civarında insanın yaşadığına işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:
“Kendi ülkelerinde yerinden edilmiş olan mülteciler aslında. Daha önce Azez, Hama, El Bab ve Cerablus’ta yaşayan ve şimdi de yaşamaya devam edenler değil. İçerideki çatışmalardan kaçan, güvenli bölgelerde ve kamplarda hayatta kalmaya çalışan insanlardan bahsediyoruz. Bunların da yarısını çocuklar teşkil ediyor. Bu çocuklar tamamen savaş koşulları altında, çok yetersiz eğitim imkanlarıyla karşı karşıya bir yaşam mücadelesi veriyorlar.”
-UMUT-
Yapacakları şenlikle beraber, Suriyeli çocuklarla ilgili farkındalık oluşturarak diğer yardım kuruluşlarının ilgisini bu alana çekmeyi amaçladıklarını ifade eden Yıldırım, çocukların, kamp koşullarında, yetersiz şartlarda eğitim görmeye çalıştıklarını dünyaya duyurmayı hedeflediklerini vurguladı ve şu tespiti yaptı:
“7 gün içerisinde 30 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Dokunduğunuz her çocuğun hayatına aslında çok büyük bir anlam katmış oluyoruz. Geçen yılki şenlikte, Anadolu Ajansı’nın bölgedeki muhabirinin sözü hep kulaklarımda. Yanıma geldi ve ‘Ben savaş başladığından beri belki 100 binden fazla fotoğraf çektim, ama ilk defa gülen çocukların yüzlerini çekiyorum.’ dedi. Bu söz, Sınırsız Şenlik’i en güzel şekilde özetliyor. Orada çocuklar gerçekten gülmeye, oyun oynamaya muhtaçlar. Onların önüne bir resim verip de, ‘Gelecekle ilgili bir şey çizer misin’ dediğiniz zaman, çocuklar, ‘Acaba ben büyüyebilecek miyim?’ endişesini yaşıyorlar. Bu soruyu size sorabiliyorlar.
Belki çocuklarımıza birçok imkanı sağlıyoruz, ama onlara verdiğimiz bir şekerin mutluluğunu daha evvel başka çocukların gözlerinde görmedim. Bununla, ‘Neşeyi bütün Suriye’ye dağıtıyoruz’ diyemiyoruz. Bizimkisi, sahile vuran bazı denizyıldızlarını tekrar denize atmak.”
Suriyeli çocuklara umut aşılamak, orada gösterdikleri bir filmle hayallerini değiştirmek istediklerini dile getiren Yıldırım, çocuklarla oyun oynayarak onların dünyalarına girdiklerini ve çok farklı duygularla birbirlerine bağlandıklarını ifade etti.
-KAMPLAR DA-
Her yıl belli riskler olmasına rağmen bölgeye gitmeye ve çocuklarla beraber olmaya çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, şenliği bu yıl 7 gün olarak planladıklarını söyledi. Yıldırım, geçen günlerde Türk konvoyuna yapılan bir saldırı ile beraber bölgede güvenlik sıkıntısının üst seviyeye çıktığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Çocukların güvenli bir ortamda eğlenebilmesi her şeyden önemli. Bunu ve bölgenin şartlarını da dikkate alarak programı yapıyoruz. Program 5 gün Suriye’de, 2 gün de Türkiye’de yapılacak. Kilis kampında ve Hatay’daki İHH Yetim Köyü’nde yapacağız. Birincisinde sadece Suriye tarafına gitmiştik. Ülkeye dönüp tırla dolaştığımız zaman, Türkiye’de kamplardaki çocukların her ne kadar imkanları daha iyi olsa da eğlenmenin başka bir şey olduğunu fark ettik. Oraya tiyatro, şov, sihirbaz gösterisi götürüyorsunuz. Türkiye’deki çocuklar daha elverişli bir eğitim şartlarına sahip olsalar dahi, sonuç itibariyle böyle bir eğlenceyle tanışmamışlar. Bu manada da güzel bir etkinlik oluyor. Geçen yıl bunu yaptık, çok da beğeni ve verim aldık. Bu yıl da, hem ülkemizde hem de Suriye’de yapacağız.”
-SINIR ÖTESİ-
Yaşanan sıkıntıların çocuk yüzlerine “gülümseme” ekleme çabasına rağmen, Hatay’a yakın Suriye topraklarında yaşanan çatışmaların şiddeti her geçen gün artıyor. Suriye ordusunun, silahlı grupların ülkedeki son direniş bölgesi olan İdlib’e yönelik saldırıları ise bu kapsamda sürüyor. Rusya ve İran destekli Suriye güçlerinin, silahlı grupların yoğunlaştığı Maaret el Numan ilçesine yöneldiği bildiriliyor. Geçen hafta silahlı muhaliflerin kalesi olarak bilinen Han Şeyhun ilçesini ele geçiren Suriye askerlerinin, kuzeye doğru kuşatmayı sürdürdüğü kaydedildi.
Maaret el Numan, tıpkı Han Şeyhun gibi, başkent Şam’la ülkenin ikinci büyük kenti Halep’i birbirine bağlayan otoyol üzerinde bulunması nedeniyle, stratejik önemde. Nisan ayından beri İdlib vilayetine operasyonlarını yoğunlaştıran Suriye hükümetinin amaçlarından biri de otoyolu tamamen ele geçirmek.
Operasyonlar nedeniyle geçen haftalarda binlerce sivil Türkiye sınırına doğru hareketlenmiş, bölgedeki kamplara yeni kalabalıklar eklenmişti.
3 milyon nüfuslu İdlib vilayetinde kontrol, büyük ölçüde, terör örgütü El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam örgütünde bulunuyor. Tamer Yazar-AA