Yorgun hayatlar perdeye yansıyor
Yüz binlercesi Hatay’da, Kilis’te, Gaziantep’te, İstanbul’da ve diğer şehirlerde. Binlercesi kamplarda. Birçoğu, geri dönmenin hesabında dursa da, devam eden hayatın içinde ayakta kalmanın zorluğunu iliklerine kadar yaşıyor. En çok da ‘ötekileştirme’ denen nefret dilinin gölgesinde ilerlerken! Zor hayatların ‘sığınmacı’ kimliğinde bu defa ‘motor’ deme ve yorgun mülteci hayatları perdeye yansıtma zamanı!
Afrika’dan, Asya’dan, Ortadoğu’dan, her yıl on binlerce kişi, evlerinden ve yurtlarından çok uzağa, en çok da Avrupa ülkelerine ulaşmak üzere yollara koyuluyor. Kimi yaya ilerliyor, kimi derme çatma botlarla denizleri aşmaya çalışıyor. Onlara dair ‘yaşanan dramın derinliğini’ en iyi özetleyen cümlelerden biri, geçtiğimiz günlerde bu konuda bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Söylediği mi? “Suriye’deki savaştan kaçan ve Avrupa’ya sığınan 10 bini aşkın çocuğun nerede, kimin elinde olduğu, akıbetinin ne olduğu bilinmiyor.” Türkiye’deki durum için de oldukça çarpıcı bir tespitte bulunan Erdoğan; Hatay, Kilis, İstanbul gibi bu anlamda yoğun göç alan kentlerde bulunan yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacının kendi evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturma hedefinde olduklarının altını çiziyor.
Göç alan kentlerin kendi içinde yaşadığı ‘sıkıntılar’ genelde birbirine benziyor. Hatay mı? Buna dair ‘bir özeleştiri’ henüz yapılmadı! Toplumsal ve ekonomik iç çatışmaları ise çözümle buluşturamadı. Adaptasyon sürecini mi? Masaya dahi yatırmadı! İlçeler içinde gettolaşan sığınmacıları kendi haline bıraktı, ‘su yolunu bulur’ diye düşündü! Ama ne su, yolunu buldu ne de alternatif yollar açıldı! O yüzden de, akan su (sorunlar) sessizce birikti! Kent idarecilerinden ısrarla beklenen ve ‘toplumlar arası iletişim kanallarını açacak’ denen projeler de etkinlikler de gelmedi!
İşte bu tablonun sıkıntıları içinde geliştirilen bir proje (Göç Filmleri Festivali Kısa Film Yarışması) ‘motor’ demeye hazırlanıyor.
-SIRA ONLARDA!
Kadir Has Üniversitesi adresli proje, “Göç Filmleri Festivali Kısa Film Yarışması” başlığıyla duyuruldu. Yapılan açıklamada, “Göç temalı, XX. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı, 7-11 Mayıs tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilecektir. Konferans, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Göç Filmleri Festivali ile başlayacaktır” denildi ve amaç da şöyle paylaşıldı:
“Göç, günümüzün en çok tartışılan, en kritik meselelerinden biri. Yoksulluk, şiddet, insan hakları ihlâlleri, politik belirsizlik ve çevresel problemler yüzünden yollara düşmek, yeni bir norm hâline gelmiş durumda. Fakat çoğunlukla, varış noktasının meçhul olduğu bir gidiş bu. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün istatistikleri ve BM Mülteci Örgütü’nün rakamlarına göre, tüm dünyada 68.5 milyon insan zorla yerinden edilmiştir ve Türkiye, en çok mülteci barındıran ülkeler arasında ilk sıradadır. 2011 ve 2016 yılları arasında, Türkiye’deki göçmenlerin sayısı 3.5 milyona ulaşmıştır. Son on yılda, insan kaçakçılığı kurbanlarının sayısı yaklaşın 1000 iken, 2018’de düzensiz göçmen sayısı 265.169’dur.
Böylesi kaygan bir manzarada, göçmenlerin deneyimleri ve hikâyeleri kritik bir önem kazanmaktadır. Göç Filmleri Festivali, göçmen kimliklerinin inşasını ve temsillerini sorunsallaştırarak, göç meselesine değinen kısa filmleri perdeye taşımayı ve böylece farkındalığı arttırmayı amaçlamaktadır. Festival, göç meselesinin tüm dünyadaki, fakat özellikle Türkiye’deki yankılarını ayrıntılı bir biçimde masaya yatıran yaratıcı yaklaşımlara yer vermeyi hedeflemektedir.”
-ÖDÜLLER-
Festival sonunda, Uluslararası Yarışma Jürisi tarafından 4 ödül verilecek:
Birincilik Ödülü: 5,000 TL, İkincilik Ödülü: 2,500 TL, Üçüncülük Ödülü: 1,250 TL ve Jüri Özel Ödülü: 1,250 TL.
Yarışmaya, filmin yasal hak sahibi olarak, yapımcı/yönetmen başvurabilir. Birkaç yasal hak sahibi olması durumunda, tüm hak sahiplerinin imzaları gerekiyor.
Başvuru için, en geç 22 Mart 2019 saat 17.00’ye kadar; Filme (gönderilen filmler jenerik dâhil 20 dakikayı aşmamalı) ait bir YouTube veya Vimeo linki, filme (Mart 2019 tarihi itibariyle 2 yıldan eski olmamalı) ait iki adet fotoğraf, filmin İngilizce kısa özeti (max. 150 kelime), yönetmenin fotoğrafı ve kısa biyografisi (max. 150 kelime) ile İngilizce altyazının, [email protected] adresine gönderilmesi gerekiyor.
-HATAY-
Antakya’dan Reyhanlı’ya, kentleri içinde oldukça kalabalık bir sığınmacı nüfusu barındıran Hatay’dan ‘Göç’ temalı bu proje adına üretilecek film olur mu, şimdiden merak konusu. Zira söz konusu projenin, Hatay gibi, ‘sığınmacı’ başlığında çok fazla konuşmayan ve kendi içinde biriktirdiği sorunları masaya yatırmaktan da uzak duran iller adına ‘cesur kelimeler’ üretmek için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğinin altı çiziliyor. -Tamer Yazar-