Onlar, Barış Akademisyenleri…
“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri ile başlayan süreç, Hatay ve diğer kentlerde birçok Akademisyen’in Üniversite yönetimleri ile sorun yaşamasına neden olmuş, görev ihraçları yaşanmıştı.
2016 yılında kamuoyunda “Barış Bildirisi” olarak bilinen “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attıkları için görevlerinden ihraç edilen akademisyenlerin başvurdukları Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’ndan ilk karar çıktı. Komisyon, şu ana kadar 10’un üzerinde akademisyenin başvurusunu reddetti.
Oysaki 2019’da Anayasa Mahkemesi (AYM), ceza davalarında da yargılanan imzacı akademisyenlerin başvurularını karara bağlayarak, bildirinin “ifade özgürlüğü” olduğuna hükmetmiş, davalar da beraat ile sonuçlanmıştı. 2019’da yaşanan bu gelişmenin ardından pek çok akademisyen, görevlerine geri dönmeyi ummuş, ancak bu gerçekleşmemişti.
-NE OLACAK?
OHAL Komisyonu’nun gerekçeli kararının, gelecek haftalarda Akademisyenlere ulaşması bekleniyor. Kararın tebliğinin ardından ise önce özel idare mahkemelerine, ret gelmesi hâlinde de sırasıyla bölge idare mahkemesine, Danıştay’a ve AYM’ye başvuru tapılabilecek.
-SÜREÇ!-
Barış için Akademisyenler inisiyatifi, Çözüm Süreci’nin sona ermesinin ardından Doğu ve Güneydoğu’daki illerde güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonlara tepki göstererek, 11 Ocak 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi kamuoyu ile paylaşmıştı. Bölgede sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasının ve insan hakları ihlallerine son verilmesinin talep edildiği bildiriyi ilk etapta 1128 akademisyen imzalamıştı. Bildiri özellikle iktidarın tepkisine neden olmuş, ceza davaları açılmış, OHAL döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle yüzlerce akademisyen görevlerinden ihraç edilmişti. -Tamer Yazar-