Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay-Samandağlı Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, “AKİB, her yıl olduğu gibi 2018 yılında da yaş meyve ve sebze ihracatında liderliğini korudu” dedi.
Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı, 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla miktarda % 14, değerde % 4 oranında artış göstererek yaklaşık 2,325 milyar dolara yükseldi. Hatay’ın da yüksek ihracat rakamları ile destek verdiği Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği, 2018’de 1,11 milyar dolarlık ihracat ve %48 pay ile Türkiye yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan Birlik oldu. Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay-Samandağlı Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin,
2018 yılında, özellikle bölgemizin lokomotif sektörü olan turunçgillerle ilgili Birlik olarak önemli faaliyetler gerçekleştirildiğinin altını çizdi, Ekim ayında Hatay’ın Erzin-Dörtyol ve Samandağ ilçelerinde tüm sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen “Turunçgil üretiminde ve depolanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” toplantılarının devamını 2019 yılında da gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.
-LİDER BİRLİK-
2018 yılında, yaş meyve ve sebze ihracatının artışa geçmesinden son derece memnun olduğunu ifade eden Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, başarının mimarı olan alt grubun, miktarda % 21, değerde ise % 5 oranında artış göstererek ihracatı 893,6 milyon dolara yükselen narenciye grubu olduğunu söyledi. 2018 yılında taze meyve ihracatı, miktarda % 16 değerde ise % 4’lük artışla 825,5 milyon dolar olarak, taze sebze ihracatı ise miktarda %3, değerde % 5’lik bir artışla 593,28 milyon dolar olarak gerçekleşti.
-2018 ŞAMPİYONU-
Üretim metotları ve teknolojilerini insan ve çevre sağlığı odaklı yaparak ürün kalitesini artırdıklarını vurgulayan Sin, 2018 yılında en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünlerinin limon, mandalina, domates, kiraz, vişne, ve portakal olduğu, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya ve Ukrayna olduğunun bilgisini verdi. 2018 yılının şampiyonu olan limon ihracatında ise 332,84 milyon dolar döviz getirisi sağlandı.
-FUARLAR-
Türkiye’deki çiftçilerin bin bir emekle yetiştirdiği yaş meyve sebze ürünlerini hak ettiği fiyata satabilmek, Türk yaş meyve sebzesini dünyaya tanıtmak amacıyla sektörün önde gelen fuarlarını karış karış dolaştıklarının altını çizen Sin, şöyle devam etti:
“AKİB olarak Şubat ayında Fruit Logistica Fuarı’na, Eylül ayında ise Asia Fruit Logistica ve World Food Moscow fuarlarına milli katılımı başarı ile gerçekleştirdik. Ekim ayında WOP Dubai ve Fruit Attraction fuarlarında dünyanın dört bir yanından gelen sektör aktörleriyle bir araya gelerek sektörün nabzını tuttuk. Kasım ayında Pekin’de gerçekleştirilen China FVF Fuarına info stant ile katıldık.”
-İHRACATTA LİDER-
Sektörün milli ekonomiye net döviz girdisi sağladığına vurgu yapan Sin, “Yaş meyve ve sebze sektörünü sadece rakamlar bazında değerlendirmemek gerekir, sosyo-ekonomik boyutu çok yüksek olan sektörümüz, ülkenin istihdam yükünü omuzlamakta, milyonlarca insana iş imkânı sağlamaktadır” dedi.
Sin ayrıca, 2018 yılında AKİB’in yaş meyve sebzede 1,11 milyar dolarlık ihracat ve % 48’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan Birlik olmasının haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, bu başarıda payı olan tüm ihracatçılara teşekkür etti.
-Tamer Yazar-