Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan Muğla, Antalya ve İstanbul’a

Oteller İcralık! Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) pandemi nedeniyle bankalara “kredi

Oteller İcralık!

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) pandemi nedeniyle bankalara “kredi borcunu zamanında ödemeyen otellere takip işlemi başlatmayın, borcu yapılandırın” talimatına rağmen, Türkiye’nin her yerinden 38 ilde 186 otel icralık oldu.

Türk turizmi koronavirüs salgını sebebiyle 2020 yılında çok kötü bir dönem yaşadı. Turizm gelirleri, bir önceki seneye oranla üçte iki azalarak toplamda 12 milyar dolara geriledi. Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan turizm sektöründe 2021 yılı da yine salgın sebebiyle iyi başlamadı. 2022 ise geride kalan 2 yılın yaralarını sarmak istiyor. Ancak bu konuda pansuman tutmayan yaralar, bazı işletmeler için yolun sonu demek!

-SIKINTI BÜYÜK!-

Bu konuda sıkıntı yaşayanların başında, oteller geliyor. Bir çok otel, ödeyemediği borçları noktasında icralık hale gelirken, “icralık oteller” listesine dahil iller arasında Hatay da var.

İcralık otellerin illere göre dağılımında, 47 işlem ile Muğla ilk sırada. Otellere gerçekleştirilen toplam icra işlemlerinin ilçelere göre dağılımında ise 32 otel ile Bodrum lider. İller dağılımında, Muğla’yı 22’şer işlem ile Antalya ve İstanbul izliyor. Pandemi döneminde icra işlemi yapılan otellerin yarısına yakını, üç şehirde bulunuyor.

-TALİMATA RAĞMEN!-

DÜNYA Gazetesi’nin bu konudaki haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), pandemi nedeniyle bankalara “kredi borcunu zamanında ödemeyen otellere takip işlemi başlatmayın, borcu yapılandırın” talimatına rağmen, Türkiye’nin her yerinden 38 ilde 186 otel icralık oldu.

İcralık otel sayısı, gazete ve internet sitelerinde zaman zaman çıkan abartılı ve gerçek olmayan rakamları değil, yasa gereği, Basın İlan Kurumu (BİK) üzerinden yayınlanan icra işlemleri ilanlarındaki resmi rakamları içeriyor. İcralık otellerin yıllara göre dağılımında, 2020, 79 işlem ile ilk sırada. 2021’de oteller için gerçekleşen icra işlemi ise 78. 2022’nin ilk altı ayı, Haziran sonu itibariyle gerçekleşen icra işlemi de 29 oldu.

-HANGİ İLLER?-

2020-2022 Haziran sonu itibariyle icralık olan otellerin illere göre dağılımında; Adana ve Zonguldak 4’er, Eskişehir ve Kahramanmaraş 3’er, Artvin, Çorum, Kütahya ve Malatya 2’şer, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bilecik, Bursa, Denizli, Edirne, Hatay, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Manisa, Mardin, Nevşehir, Samsun, Ş.Urfa, Van, Yalova’da bu dönemde 1’er otel icralık oldu.

-HER YER AYNI!-

Yaşadıkları sıkıntının, son iki senedir biriken, ciddi sorunlarla da büyüyen bir tablo yarattığını söyleyen Hatay’dan bir sektör çalışanı, Antakya Gazetesi’ne şunları söyledi:

“Çalışanların sigortaları, vergiler, artan maliyetler, gelmeyen müşteriler, gelip de beklenenden az kalanlar, EXPO umudu ile aranan kalabalıklar ve fazlası!

Bizim gibi insanlar, ip üzerinde cambazlık yapanlar gibi! Ama aramızdaki en ölümcül fark, onlar o ipin üzerinde ilerlerken, altta onları tutacak bir ağ gerilir, düşme ihtimaline karşılık ama… Bizde o ağ yoktur! Düşersen, ölürsün ya da ölmekten beter bir halde, kaldığın yerden hayata devam edersin!

O ağ için ‘talep yok’ sanmayın! Ülke genelinde bu kadar otelin icralık olmasının sebebi, o taleplere rağmen, bu sektörün altına o güvenlik ağını germeyenler, ne yazık ki.

Bundan sonra ne olacak, diye sormayın! Çünkü bizler de her günü son günümüz gibi yaşıyoruz. ‘Bugün işimiz var, yarın olmayabilir’ gibi hatta! Ailelerimiz var, geçindirmek zorunda olduğumuz. Ama gerçeğimiz şu ki, Ankara, pandeminin yükünü ilk andan itibaren çok üstlenmedi. Bu konuda yeterince, beklendiği gibi bir kaynak da ayrılmadı zaten! Belki o kaynak zaten hiç yoktu! Bizler de olmayan bir kaynaktan pay kapmaya çalıştık hep!

Bu sene mi? İyi gidiyor… Zaten herkes, şu an sadece kazanmaya ve biriktirmeye odaklanmış durumda. Çünkü salgının rakamları da gösteriyor ki, sektörü, kış dönemi yine büyük bir kriz bekliyor! Allah sonumuzu hayretsin!”

Tamer Yazar