TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: “TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, coğrafi işaretli ürünler için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bugün, tescil edilen 447 coğrafi işaretli ürünün 182’sini Oda-Borsalar tescil ettirdi. İnceleme süreci devam eden 424 coğrafi işaretli ürün başvurusunun 158’i, Oda-Borsalar tarafından yapıldı.”
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası, Firik Hatay, Hatay Madensal ve Antakya Künefecisi ile Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX bünyesinde yer alan Hatay yanı sıra, bu sene bir ilk olarak, 81 ilden 164 Oda ve Borsa ile 18 Kalkınma Ajansı’ndan 647 katılımcı, 10.Antalya Yörex Fuarı’nın açılışında hazır bulundu. 27 Ekim Pazar gününe kadar açık kalacak olan YÖREX’in açılış kurdelesini kesen isimlerden biri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu oldu. Hisarcıklıoğlu, katılımcı tüm kentlere teşekkür ederken, ‘Coğrafi İşaret’ sürecinin altını bir kez daha çizdi…
“YÖREX’e bu yıl, 81 ilimizin tamamı ve KKTC de katıldı. Coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkarak; YÖREX’e katılan Oda-Borsalarımıza, Kalkınma Ajanslarına ve şirketlere teşekkür ediyorum. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, YÖREX kapsamında, coğrafi işaretli ürün üreticilerimizle ulusal perakendecilerimizi bir araya getirdik. Coğrafi işaretli ürünlerinin ticarileştirilmesi, en öncelikli
-TESCİL MESAJI-
ANFAŞ Fuar Merkezi’ndeki fuarın açılışında yaptığı konuşmada, 10 yıl önce sadece 40 ilin katıldığı, 24 bin kişinin ziyaret ettiği YÖREX’in, bugün 81 ilin tamamını kapsayan, ziyaretçi sayısı 200 bini geçen dev bir ulusal organizasyona dönüştüğünü söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hatay ve diğer illerden gelen yöresel değerlerin pazar gücü adına atılması gereken adımlara işaret etti. YÖREX’in, artık Türkiye’nin vitrini olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, burada, ülkenin tüm renklerinin bir araya geldiğini ifade etti. Doğusundan, batısına, kuzeyinden güneyine tüm Türkiye’nin fuarda buluştuğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Eğer coğrafi işaretler bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyorsa, bunda; Odalarımızın, Borsalarımızın ve en başta da kadınlarımızın payı çok büyük. Son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ını, Odalarımız ve Borsalarımız tescil
-MARKALAŞMA-
YÖREX’in, yöresel ürünlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Her ilin, her ilçenin yöresel lezzetleri, coğrafi işaretli ürünleri burada sergileniyor. Bu sayede, YÖREX, coğrafi işaretli ürünlerin hem Türkiye hem de dünyayla buluşmasını sağlıyor. Üreticilerle, perakendeciler burada bir araya geliyor. İkili iş görüşmeleri yapıyorlar” diye konuştu.
“Yurt dışında da tescil ettirmek ve küresel pazarlara girmek önemli. Şu ana kadar 3 ürünümüz; Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı Avrupa’da tescillendi. Diğer ürünlerimizin AB nezdinde tescili için de TOBB, Oda ve Borsa camiası olarak çalışıyoruz. Bu kapsamda AB’de tescil bekleyen 15 ürünümüz var. Bunlar, Afyon, Antakya, Edremit, Giresun, İnegöl, Kayseri, Milas ve Taşköprü’den. Ayrıca, Antep, Aydın ve Malatya, birer ürün için daha başvurdu.”
-PEYNİR ÖRNEĞİ-
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de 200 çeşit peynir bulunduğuna, ancak İtalya, Fransa ve Hollanda’nın tek bir peynir çeşidiyle markalaştıklarına dikkati çekerek, bu ülkelerin yılda 3-4 milyar dolarlık peynir ihraç ederken, Türkiye’nin 100-200 milyon dolarda kaldığına dikkati çekti ve özetle şu mesajı verdi:
“Bu işe mutlaka odaklanın ve markalaştırın. E-ticaret ve E-ihracat ile tüm dünyaya bunları gönderin.”
-Tamer Yazar-