Hatay’dan Urfa ve Malatya’ya…

Yerel ekonomiye destek hareketi Hatay, Edirne, Sakarya, Balıkesir, Antalya, Konya, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum ve Ordu illerinde projeye dahil olmak isteyen ihtiyaç sahipleri ve esnaflar, sosyalpazaryeri.ihtiyacharitasi.org platformu üzerinden kayıt formunu doldurarak başvuru yapabiliyor. “Masalar kalktı, sandalyeler toplandı, işçiler evlerine gönderildi, üretim durdu… Paket servis için telefonun çalmasını bekliyoruz, uzun bir zamandır. Hayat da zor, geçinmek de. […]

Yerel ekonomiye destek hareketi

Hatay, Edirne, Sakarya, Balıkesir, Antalya, Konya, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum ve Ordu illerinde projeye dahil olmak isteyen ihtiyaç sahipleri ve esnaflar, sosyalpazaryeri.ihtiyacharitasi.org platformu üzerinden kayıt formunu doldurarak başvuru yapabiliyor.

“Masalar kalktı, sandalyeler toplandı, işçiler evlerine gönderildi, üretim durdu… Paket servis için telefonun çalmasını bekliyoruz, uzun bir zamandır. Hayat da zor, geçinmek de. Aslında hep zordu, ama şimdilerde daha zor. Borçlar, krediler, sigortalar! Elde kalem kağıt, hesabımız bitmedi. Sorun bir kez, o hesaptan çıkabildik mi, diye!”
Hatay’dan bir esnafın çektiği bu ‘hayat fotoğrafı’, geçim derdinin hikâyesinde durup da, üstlendiği rolün yorgunluğunu ifade edenleri tarif ediyor bir bakıma. İşte bu yorgunluğu almak amacıyla yola çıkan bir proje var… ‘El Ele Destek Hareketi’!
-CAN SUYU-
Kovid-19 pandemi süresince, ekonomik bir hareketlilik yaratmak ve artan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla, Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nın oluşturduğu sosyal pazaryeri “El Ele Destek Hareketi”, yerel ekonomiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Kovid-19 nedeniyle kırılgan bir dönem geçiren ihtiyaç sahiplerine ve yerel ekonomiyi canlandırmak için esnafa destek olmak amacıyla hayata geçen ‘El Ele Destek Hareketi’, ikinci fazda; Hatay, Edirne, Sakarya, Balıkesir, Antalya, Konya, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum, Ordu illerinde ‘can suyu’ olmayı hedefliyor.
-HEP BERABER-
Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nın bir araya gelerek oluşturduğu sosyal pazaryeri, “El Ele Destek Hareketi”, ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarının, platform aracılığıyla, aynı ildeki yerel esnaflar tarafından karşılanması esasıyla çalışmalarına devam ediyor.
Yerel ekonomiye katkı hedefiyle hayata geçen sosyal pazaryeri platformunun ilk 10 ili olan; İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Adana, Mersin, Trabzon, Elazığ ve Denizli’de hedeflenen yardım sayısına ulaşılması ile beraber, projenin ikinci fazında hangi illere odaklanılacağı da belli oldu. Nisan’a kadar sürecek ikinci fazda, proje; Hatay, Edirne, Sakarya, Balıkesir, Antalya, Konya, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum ve Ordu şehirlerindeki yerel ihtiyaçların, yerel esnaflardan karşılanmasına imkan sunacak. İkinci faz illeri de, ilk 10 il bazında yapılan analizler ve dijital platforma gelen talepler doğrultusunda belirlendi. “El Ele Destek Hareketi”, yaklaşık 7000 gıda ve hijyen paketinin ihtiyaç sahiplerine, yerel esnaftan temin edilerek ulaştırılması yanı sıra, yerel esnafın dijital dönüşümüne ve e-ticarete katılımına katkı sağlayacak bir platform olması hedefiyle devam ediyor.
-YEREL İŞLETMELER-
“El Ele Destek Hareketi” sosyal pazaryeri platformu üzerinden yeni bir iş modeliyle tanışan yerel esnaf, proje ile birlikte dijitalleşerek, e-ticaretin gelişmesine de hizmet ediyor. Projede, kalkınmanın bölgesel veya kentsel ekonomik şartlara bağlı kalmadan gerçekleşebilmesine fırsat sunuyor.
Hatay, Edirne, Sakarya, Balıkesir, Antalya, Konya, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum ve Ordu illerinde projeye dahil olmak isteyen ihtiyaç sahipleri ve esnaflar, sosyalpazaryeri.ihtiyacharitasi.org platformu üzerinden kayıt formunu doldurarak başvuru yapabiliyor.
-SÜRDÜRÜLEBİLİR-
Sosyal pazaryeri platformu üzerinden, ekonomik olarak zor durumda olan ihtiyaç sahiplerinin talepleri yerel ekonomi paydaşlarıyla karşılanarak, sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak amaçlanıyor. Her sektörde ve ölçekten bağımsız olarak, tüm işletmelerin faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmesine fırsat sunan platformun 20 ilden sonraki hedefi de, 81 ile bu uygulamayı yaygınlaştırmak. Bu doğrultuda, teknolojik alt yapı çalışmaları tamamlanan sosyal pazaryeri platformu, bu desteğin artmasını ve daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacak. Ayrıca bireysel destekte bulunmak isteyenler de, sosyalpazaryeri.ihtiyacharitasi.org platformu üzerinden projeye destek olabiliyor.
-İHTİYAÇ HARİTASI-
İhtiyaç Haritası, Türkiye’de, resmi olarak tüm illerde ihtiyaç sahipleri ile destek olmak isteyen kişi ve kurumların buluşmasını sağlamaktadır. İhtiyaç Haritası, aynı yardım transferlerine dayalı, harita tabanlı bir dayanışma platformu sunar. Online imece kültürünü yaygınlaştırarak, kişi ve kurumları bir araya getirirken; bölge, şehir veya mahalle ölçeğinde topluluklar oluştur ve bu toplulukları harekete geçirir. Bireylerin, aynı yardımlar aracılığıyla, toplumsal sosyal dengesizliklerle mücadele etmelerine destek olmak için ortaya çıkmış ve hizmet veren gönüllü bir web sitesidir.
2015 yılından bugüne, İhtiyaç Haritası platformunu; 100 bine yakın üye, 350’den fazla STÖ, 70’den fazla özel sektör kuruluşu, yüzlerce kamu kuruluşu temsilcisi kullanmaktadır. Platform aracılığıyla, 2.2 milyondan fazla malzeme ihtiyacı karşılanırken, yaklaşık 103.7 milyon liraya eş değer bir paylaşım ekonomisi yaratılarak, sosyal etkisi yüksek bir fark da yaratıldı.
Türkiye’nin dört bir yanındaki kurumsal ve bireysel gönüllüleri, dünyaya açılan hayalleriyle İhtiyaç Haritası, her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Tamer Yazar

Exit mobile version