Hatay dahil 9 hedef ilde gerçekleştirilecek olan “Hayata Fırsat Projesi” için İstanbul’da bir tanıtım toplantısı yapıldı. Proje ile beraber, geçici koruma sağlanan Suriyeliler ile Türk vatandaşlarının ekonomik ve sosyal olarak dayanıklılıklarının artırılması hedefleniyor.
Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Aile-Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü genel koordinasyonunda yürütülen “Hayata Fırsat Projesi”nin tanıtım toplantısı İstanbul’da yapıldı ve 9 il bazlı çalışmalar da bu toplantı ile çerçevelenmiş oldu. Tam adı “Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar için İş Yaratma ve Girişimcilik Fırsatları” olan proje 24 ay sürecek. Projenin hedef illeri; Hatay, Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Mersin olarak belirlendi. Proje ile beraber, 1300 Suriyeli ve 500 T.C. vatandaşının istihdamı için teşvik verilecek.
-AMAÇ-
*Suriyeli mülteciler ve Türk vatandaşlarının işgücü piyasasına girmelerini kolaylaştırmak; beceri ve yetkinliklerini gerektiği şekilde geliştirmeleri, güçlendirmeleri ve yükseltmelerine yardım etmek…
*İstihdam yaratmak ve girişimcilik imkânlarını canlandırmak üzere belirlenen sektörler ve coğrafyalarda iş geliştirme ve ekonomik büyüme için elverişli ortam yaratmak…
*Kapsayıcı kalkınma stratejilerinin uygulanmasında işgücü piyasası yönetişim kurumları ve mekanizmalarına destek sağlamak…
Ayrıca, gerektiği yerlerde girişimcilik eğitimi ve iş hizmetleri geliştirme, aktif işgücü piyasası politikalarını destekleme, bölgesel kalkınma ajansları ve özel sektör aktörleri tarafından tespit edilen fırsatlardan yararlanma ve değer zinciri analizi yoluyla toplulukların desteklenmesi…
-HEDEFLER-
*12.600 geçici koruma kapsamındaki Suriyeli ve 4.300 Türk vatandaşına ulaşılacak.
* En az 2.000 Suriyeli ve 1.000 Türk vatandaşına mesleki beceri eğitimi verilecek.
* En az 500 kişinin mesleki yeterliliğinin tanınması sağlanacak.
* En az 5.000 Suriyeli ve 1.000 Türk vatandaşının iş, kariyer, mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de dahil olmak üzere kamu istihdam hizmetlerine erişimleri sağlanacak.
* En az 1.300 Suriyeli ve 500 Türk vatandaşının istihdamı için teşvik verilecek.
* En az 100 işletmenin kurulması ya da kurulmuş olanların büyütülmesi sağlanacak.
* En az 500 işveren ve işçi örgütü temsilcisi bilgilendirilecek.
* En az 400 girişimciye KOBİ’lerin sürdürülebilirlik, verimlilik ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik eğitim verilecek.
* 4 pilot ilde ekonomik kalkınma ve değer zinciri analizi yapılacak.
-DESTEK ŞART-
Toplantıda bir konuşma yapan, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, ILO Türkiye Ofisi’nin hayata geçirdiği “Hayata Fırsat Projesi”ni önemli bulduklarını vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye’nin hali hazırda, Hatay ve Kilis gibi iller başta olmak üzere, geçici koruma altında 3 milyon 500 bin Suriye vatandaşına baktığını ifade eden Berger, Suriye’deki çatışmanın bitmesi için atılacak adımların göçmenlere iş vermekten daha öncelikli olduğunu kaydetti.
Berger, şöyle konuştu:
”Türkiye ve AB, bu çatışmaya çözüm bulma konusunda uzun bir süredir çalışıyor. Şimdi bu çalışmalara devam mı etmeliyiz, insani yardıma devam mı etmeliyiz, desteğimize devam mı etmeliyiz? Bu modelimizi sürdürmeli miyiz, yoksa bir adım öteye mi gidelim acaba? Acaba sosyo-ekonomik entegrasyonlara girerek bireylerin kendi ayakları üzerinde durmasını mı sağlayalım? Kendi ailelerine bakmalarını ve aynı zamanda toplumun gelişmesine katkıda bulunmalarını mı sağlayalım?
Kısa vadede onlara yardım etmek, onlara makul işler, fırsatlar sağlamak zorundayız. Suriye mültecilerine baktığımız zaman, büyük bir kısmı çalışma hayatına girebilecek yaşta. Dolayısıyla bunlara fırsatların oluşturulması ve özellikle girişimcilik unsurlarını da yaratmamız gerekiyor. Kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamamız gerekiyor.”
-İSTİHDAM ÖNCELİĞİ-
Toplantıda konuşan isimlerden biri de, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan oldu. Hali hazırda çok sayıda mültecinin ya çalıştığını ya da iş aradığını söyleyen Özcan, ”Yoğun mülteci akınlarının olduğu ülkelerde, istihdam, en ciddi sorunlardan biri. Dolayısıyla, hem ev sahibi konumunda olanlar için hem de koruma altında olanlar için istihdam imkanları yaratmak elzemdir” dedi.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava da konuşmasında, Türkiye ve ILO işbirliğinde ‘geçici koruma altında olan Suriyelilere’ yönelik geliştirilen projenin önemine vurgu yaparak, bu projeyle Suriyelilerin iş gücüne katılımlarının sağlanacağını aktardı.
-9 ŞEHİR-
Hatay, Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Mersin merkezli olmak üzere, “Daha İyi Hayatlar İçin Daha Çok Fırsat” sloganı ile yola çıkan proje, Türk vatandaşları ve geçici koruma sağlanan Suriyelilerin ekonomik ve sosyal dayanıklılıklarını arttırmayı hedefliyor. Proje kapsamında tespit edilen sektörlerde ihtiyaç duyulan insan kaynağının karşılanmasıyla beraber, ilgili sektörlerin gelişimine ve üretimin artırılmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Başta gençler ve kadınlar olmak üzere, geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve Türk vatandaşları, projenin ana hedef kitlesini oluşturuyor. Ayrıca merkez ve yerel düzeyde kamu kurumları, belediyeler, işçi ve işveren kuruluşları da hedef kitle arasında yer alıyor. Proje boyunca, yaklaşık 13 bin geçici koruma sağlanan Suriyeli, 5 bin Türk vatandaşı, 350 ilgili devlet kurumu personeli, sosyal ortaklar olan işçi ve işveren kuruluşlarından 500 temsilci ve 500 işletmeye ulaşılması amaçlanıyor -Tamer Yazar-