Ohal Komisyonu’nu Bekliyor
15 Temmuz’daki kanlı darbe girişimi ardından başlatılan inceleme ve soruşturmalar neticesinde işlerinden olan 120 bin kişinin durumlarının incelenmesi için oluşturulacağı belirtilen OHAL Komisyonu en sonunda devreye giriyor.
Hatay ve diğer illerde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında devreye giren Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerinden olan on binlerce kişi için umut tarihi belli oldu. KHK’lar eliyle alınan idari kararlara karşı itiraz yolu olarak oluşturulan OHAL Komisyonu, 1 Temmuz’dan itibaren
-İKİ YIL-
Komisyon’a yapılacak başvurular ve aranacak şartlar ile başvuru işlemlerinin nasıl değerlendirileceği gibi çalışma usul ve esasları, Resmi Gazete’de yayımlanacak. Örneğin Hatay’da, Komisyon’a yönelik başvuru işlemleri, Hatay Valiliği üzerinden yapılacak. Komisyon, OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK’larla gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin doğrudan düzenlenen işlemleri görüşüp karara bağlayacak. İki yıl süreyle görev yapacak olan Komisyon’un görev süresi, gerek görülürse Bakanlar Kurulu tarafından birer yıllık sürelerle uzatabilecek.
-AİHM KARARI-
Hatay ve diğer illerde binlerce çalışanın mağduriyeti noktasındaki beklentisine bir diğer cevap, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) geldi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bu konudaki mağduriyetler için Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu adres gösterdi.
Bunun son örneği, Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) görevinden uzaklaştırılan Öğretmen Gökhan Köksal’ın başvurusunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından reddedilmesi oldu. AİHM, oy birliği ile aldığı kararda, davacı Öğretmen Köksal’ın ‘iç hukuk yollarını tüketmediğine’ hükmetti ve Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu adres gösterdi. Erzurum’da görev yapan Gökhan Köksal, 25 Temmuz 2016’da OHAL tedbirleri kapsamında açığa alınmıştı.
Gökhan Köksal, 1 Eylül 2016’da KHK ile görevinden uzaklaştırılmıştı.-Tamer Yazar-