Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın Defnesinden

Damlayan yağ ve aroma Kırsal kalkınmaya ciddi katkı sağlasa da,

Damlayan yağ ve aroma

Kırsal kalkınmaya ciddi katkı sağlasa da, Hatay ekonomisinde hak ettiği yere bir türlü gelemeyen Defne, kokusu ve aromasıyla, vatandaşın her sene ki telaşına ‘özne’ olmaya devam ediyor. Yorgun üretim sürecine gülümseme eklemeyi ise ihmal etmiyor.

Hatay coğrafyasının, insanına belki de en gizemli hediyesi, Defne bitkisi… Toplanan yaprağından meyvesine, hayata kattıklarıyla, ekonomide yarattığı hareketlilikle, vazgeçilemeyenlerden. Peki, Hatay ekonomisi içinde yeterince ‘güçlü’ bir kalem mi? İşte bu tartışılır! Özellikle de Defne bitkisini esas alan bir sanayi ve üretim bandının eksikliğinin altı özenle çizilmeye devam ediliyorken!
Son günlerde, Defne’nin ana üretim noktalarından Hatay’da buna dair kazanlar kaynamaya ve kaynayan kazanlardan elde edilenlerle sabunlar kalıplara dökülüp kesilmeye devam ediliyor. Peki, yapım aşaması mı? Defne ilçesi Aşağıokçular Mahallesi’nde altı yakılan kazanların yorgun kelimeleri gelsin o zaman…
“Defne sabunu yapmak için büyük emekler harcanıyor. Sabun yapımı için, defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ve yapraklarını büyük bir kazan içerisinde suyla kaynatırız. Tohumlar kıvamını aldığı zaman, dikenli sopayla kazanın içerisindeki tohumları ezmeye başlarız. İyice ezilen tohumların ardından, kazana tekrar su doldurarak kaynamaya bırakırız. Defne yağı elde etmek için kazanı üç defa kaynatırız. Defne yağını aldıktan sonra, sabun yapımı için başka bir kazanda kaynatarak köstük denilen maddeyle donmasını bekleriz. Donduktan sonra kalıplara dökerek, kalıplarda kuruyan sabunu bıçakla kestikten sonra dinlenmeye bırakırız. İyice kuruyan sabunlar böylece kullanıma hazır hale gelir.”
Toplanan defnelerle kendi ihtiyacı için sabun yapan vatandaşlar, elde ettikleri fazla ürünlerin satışını da gerçekleştirerek ev ekonomisine katkı sağlıyor. Peki, bu hikâyenin Hatay ekonomisinde “yarattığı rakam” nedir, biliyor muyuz? “Yeterli”, diyebiliyor muyuz? -Tamer Yazar-