Peki, Hazır mıyız?
1996 yılında kullanıma sunulan Türkiye’nin deprem bölgeleri haritası AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından Mart 2018’de yenilendi. Yeni harita, resmen, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girdi.
Türkiye’nin deprem haritası 22 yıl aradan sonra güncellendi. Yeni haritaya göre, 46 ilde deprem tehlikesi riski azalırken, 6 ilin ise deprem tehlikesi oranı arttı. Ayrıca eski haritada binaların yüzde 44’ü tehlikeli grupta yer alırken, yeni haritada bu oran yüzde 26’ya düştü. Bu duruma neden olan projelerden biri de, son yıllarda Antakya gibi kentlerde hayata geçirilen ve ‘kentsel dönüşüm’ olarak adlandırılan çalışmalar. Ancak AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından Mart 2018’de yenilen ve resmi olarak da 1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren Türkiye’nin deprem bölgeleri haritası, bazı aktif fay hatlarına yer vermediği için eleştirilerin de odağında yer alıyor.
Hatay’ın, kırmızı kuşakta, yani birinci derecede deprem bölgesi içinde gösterildiği harita; Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon gibi kentlerin deprem risklerini ‘arttı’ uyarısı ile paylaşıyor. Peki, Hatay bağlamında konuşursak… Deprem gerçeğine ne kadar hazırız? Yapı stoku, olası bir depreme ne kadar dayanıklı? Kentsel dönüşüm çalışmaları, riski ne kadar hafifletti?
Güncellenen harita kadar, güncellenen cevapların da önemli olduğu Hatay adına, cevaplar hazır mı? -Tamer Yazar-