Hatay’ın eğitim karnesi

Türkçe-Fen ve Sosyal Bilgilerde Orta Üstü, Matematik’te Orta düzeyde Hatay’daki bütün sekizinci sınıf öğrencileri baz alındığında, ilimizin Türkçe, Fen ile Sosyal Bilgiler Derslerinde Türkiye genelinde 5 ayrı sınıflandırma içinde ORTA ÜSTÜ, Matematik dersinde ise ORTA düzeyde olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, “temel altı, temel, orta, orta üstü ve ileri” olmak üzere beş yeterlik düzeyi […]

Türkçe-Fen ve Sosyal Bilgilerde Orta Üstü, Matematik’te Orta düzeyde

Hatay’daki bütün sekizinci sınıf öğrencileri baz alındığında, ilimizin Türkçe, Fen ile Sosyal Bilgiler Derslerinde Türkiye genelinde 5 ayrı sınıflandırma içinde ORTA ÜSTÜ, Matematik dersinde ise ORTA düzeyde olduğu ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı, “temel altı, temel, orta, orta üstü ve ileri” olmak üzere beş yeterlik düzeyi belirledi. Bu yeterlilik düzeylerine numaralandırma yapılacak olursa:
Temel altı :1
Temel :2
Orta :3
Orta üstü :4
İleri :5
Numaralandırması yapılabilir. Bu numaralandırmaya göre, Hatay ilimiz, 8.sınıf öğrencileri Fen ve Sosyal Bilgiler ile Türkçe derslerinde 4 Puan, Matematik dersinde ise 3 puan hak ediyor.
-ÜLKE GENELİNDE-
Plan doğrultusunda, 2016 yılında Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) çalışmasının ilk uygulaması ülke genelinde gerçekleştirildi. Bu uygulamanın, 8.sınıf öğrencilerinin, okulda öğrendikleri akademik becerileri günlük hayatta kullanabilme düzeylerinin ölçüldüğü bir araştırma olduğu ifade edildi
İlimizdeki eğitim öğretim faaliyetlerinin genel durumunu ortaya koyan bu raporun, sonraki süreçlerde ilimizin eğitim kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalarda rehberlik rolü üstlenebileceği ifade edildi.
Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü, kısaca ABİDE olarak bilinen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi çalışmasının, Bakanlığın, periyodik olarak gerçekleştireceği ve eğitim sistemi ile ilgili veri toplamayı hedeflediğini duyurdu ve bu çalışmanın ilimizin gelişimine katkı sağlaması dileğinde bulundu.
Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi raporunda daha sonra şöyle denildi:
“ABİDE uygulaması, ulusal bir izleme sınavı olup, öğrencilerin okulda öğrendikleri akademik becerileri günlük hayatta kullanabilme düzeylerinin ölçüldüğü bir araştırmadır. Öğrencilerin bilimsel becerilerini günlük hayata aktarma durumlarını tespit etmek ve öğrenci başarılarını etkileyen, aile-öğretmen-okul özelliklerinin üst düzey becerilerle ilişkisini ortaya koymak, ABİDE uygulamalarının öncelikli amaçlarındandır. Öğrenci başarısını arttırmaya yönelik hedef belirlemede gerçekçi, karşılaştırılabilir ve uygun bir ölçüt ortaya koymak da ABİDE uygulamalarının bir diğer amacıdır.
Ülkemizde 2016 yılında ilki gerçekleştirilen ABİDE araştırması, ilimizde seçilen okullardaki 8. sınıf öğrencilerine başarı ile uygulanmıştır.
Hatay ili ABİDE-2016 Raporu, uygulama neticesinde elde edilen veriler analiz edilerek ÖDM ekibimiz tarafından hazırlanmıştır. Rapor, ilimizin kendine özgü eğitim durumunu ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Bu bağlamda rapor, içeriğinden tüm paydaşların istifade etmesi dileğiyle şöyledir:
Milli Eğitim Bakanlığı, ‘temel altı, temel, orta, orta üstü ve ileri’ olmak üzere beş yeterlik
düzeyi belirlemiştir. Her ders için yeterlik düzeylerine ilişkin tanımlara Abide 2016 Türkiye
Raporu’ndan ulaşılabilir. Abide 2016 Türkiye Raporu’nda belirtilen aralıklara göre, Hatay ili; Türkçe,
Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler ders ortalamaları orta üstü düzey aralığında, Matematik dersi
ortalaması ise orta düzey aralığındadır.
Türkçe Testine ait yeterlik düzeylerine göre öğrencilerin dağılımı:
-Türkçe dersinde Hatay’daki öğrencilerin %35.9’u ileri, %31.2’si orta üstü yeterlik düzeyindedir. Temel altı düzeyde sadece iki öğrenci bulunmaktadır. Türkiye verileriyle kıyaslandığında, Hatay ilinin Türkçe başarısının oldukça iyi olduğu görülmektedir.
Hatay ilindeki öğrencilerin Matematik testine ait yeterlik düzeyleri da şöyle:
-Matematik dersinde Hatay ilindeki öğrencilerin %17’si ileri, %21.5’i orta üstü yeterlik düzeyindedir. Matematik dersinde öğrencilerin %2’si temel altı düzeyde kalmıştır. Türkiye sonuçlarıyla kıyaslandığında Hatay ilindeki öğrencilerin Matematik dersinde başarılı olduğu görülmektedir.
Hatay ilindeki öğrencilerin Fen Bilgisi testine ait yeterlik düzeyleri da şöyle:
-Fen Bilgisi dersinde Hatay ilindeki öğrencilerin %35’inin ileri, %21.8’inin orta üstü düzeyde olduğu görülmektedir. Fen Bilgisi dersinde, öğrencilerin %1.1’i temel altı düzeyde kalmıştır. Türkiye sonuçlarıyla kıyaslandığında, Hatay ilindeki öğrencilerin fen bilgisi dersinde oldukça başarılı olduğu görülmektedir.
Hatay ilindeki öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersinde Hatay ilindeki öğrencilerin yarısından
fazlasının (%51.6) ileri yeterlik düzeyinde olduğu görülmektedir.
Öğrencilerin %23.3’ü orta üstü yeterlik düzeyindeyken, %0.4’ü temel altı düzeyde kalmıştır. Türkiye sonuçlarıyla kıyaslandığında, Hatay ilindeki öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersinde oldukça başarılı olduğu görülmektedir.
Türkçe Dersine ilişkin bulgular:
Öğrencilerin Türkçe puanlarının cinsiyete göre anlamlı bir fark gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılan bağımsız gruplar t-testi sonuçları özeti de şöyle… Hatay ilindeki erkek öğrencilerin Türkçe dersi ortalaması 517.03 iken kız öğrencilerin ortalaması 532.72’dir. Kız öğrencilerin Türkçe dersi başarı ortalaması erkek öğrencilerden fazla olmasına rağmen, aradaki farkın anlamlı olmadığı (p>.05) görülmektedir.”
-Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version