Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın Geleneksel Oyunları Giffoni Film Festivali’nde

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin yönetmenliğini üstlendiği “Hatay Çocuk Oyunları” belgeseli, İtalya’daki prestijli Giffoni Film Festivali’nde gösterilecek.

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin yönetmenliğini üstlendiği “Hatay Çocuk Oyunları” belgeseli,

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci’nin iki yıllık çalışmayla hazırladığı Hatay Çocuk Oyunları belgeseli, 17-26 Temmuz 2025 tarihlerinde İtalya’da düzenlenecek olan Giffoni Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak. Belgesel, Hatay’ın geleneksel çocuk oyunlarını gün yüzüne çıkararak bölgenin kültürel hafızasına önemli bir katkı sunuyor.

Gelenekten bugüne: altınözü’nden iskenderun’a

Hatay’ın farklı bölgelerinde çekilen belgesel; Altınözü, Kamberli, Yayladağı, Şenköyü ve İskenderun gibi geleneksel oyunların hâlâ yaşatıldığı yörelerde gerçekleştirilen çekimlerle hazırlandı. Belgeselde, geçmiş kuşakların belleğinde yer etmiş “mıştek”, “fırfır”, “susudav” ve “gülle” gibi yöresel oyunlar hem görüntülerle hem de anlatımlarla kayıt altına alındı.

Hataylı tanıklarla kültürel bir anlatı

Belgesel, Hatay’ın önde gelen isimlerinin çocukluk anılarıyla da zenginleştirildi. Jozef Naseh, Haron Cemal, Mehmet Abdülhayoğlu, Halit Ender, Damiyen Yakuboğlu, Selva Sıkar, Linda Sinemli, Necla Daloğlu, Mihail Tekbaş ve Besime Cömert gibi Hataylı tanınmış şahsiyetler, kendi çocukluk oyunlarını ve bu oyunların toplumdaki yerini anlattı.

Akademik destekle gelen başarı

Yapımın koordinatörlüğünü Prof. Dr. Osman Biçer, Doç. Dr. Nil Çokluk, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Atay, Cafer Yaylacı, Talip Köleoğlu, Mustafa Eniç ve Sait Döş gibi akademisyenler üstlendi. Kurgusu Murat Çam tarafından yapılan belgeselin ilk gösterimi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleşti. Ayrıca belgeselin Fransa’daki bir film festivaline de katıldığı öğrenildi.

Kültürel mirasa belgesele dönüşen katkı

1992 yılından bu yana belgesel sinemaya emek veren Prof. Dr. Sedat Cereci, bugüne dek 80’i aşkın ülkenin film festivalinde eserleriyle yer aldı. Daha önce Hatay’ın inanç yapısını, mutfak kültürünü, geleneksel haahaları ve “aşur” adlı yerel yemeğini de belgesel formatında işleyen Prof. Cereci, Hatay Çocuk Oyunları ile 6 Şubat depreminin ardından ağır hasar alan Hatay’ın kültürel belleğini koruma çabasına yeni bir halka ekledi.