Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın gündemindeki sorun:

Afrin yağı ile fiyat baskılanıyor Hatay’daki zeytinyağı üreticileri başta olmak

Afrin yağı ile fiyat baskılanıyor

Hatay’daki zeytinyağı üreticileri başta olmak üzere, sektörün uzun bir süredir gündeme taşıdığı soruna işaret edenlerden biri de, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım oldu. Yıldırım, Suriye’den gelen Afrin yağı ile beraber, iç piyasadaki fiyatın baskılandığını söyledi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin koordinatörlüğünde yapılan tahmin çalışmasına göre, 2020-2021 sezonunda zeytinyağı üretimi, 172 bin 813 ton olacak. Geçen sezon zeytinyağı üretimi 224 bin 595 ton olarak tahmin edilmişti. Geçen seneye göre dane zeytin üretiminin 215 bin 651 ton, zeytinyağı üretiminin ise 51 bin 780 ton daha az olacağı tahmin edildi. Ayrıca bu sezon, son 7 sezonun da en düşük üretimi olacağı tahmin edildi. 2013-2014 sezonunda 160 bin ton olan zeytinyağı üretimi, 2014-2015 sezonunda 190 bin tona çıktı. En yüksek üretim ise 2017-2018 sezonunda 263 bin ton ile gerçekleşti.
Rekolte tahmin raporunda, üretimin daha da düşebileceği şu sözlerle ifade edildi:
“Ancak 2020/21 hasat yılının yaz ve sonbahar aylarının çok kurak geçmesi, zeytin ağacının yeterli beslenememesi, yağlanmanın tam oluşamaması gibi nedenlerle, kuraklığın devam etmesi durumunda, randımanda ve dane zeytin tonajında azalma olabileceği ve tahmin edilen zeytinyağı miktarında azalma olabileceği öngörülmektedir.”
-İHRAÇ KAYDI!-
Sektörün bu sıkıntılı tablosunda, tartışması hiç bitmeyen Afrin Zeytinyağı konusu ise hala Ankara gündeminde ve çözüm bekliyor. Sık sık Hatay Milletvekilleri tarafından da Meclis gündemine taşınan konuya dair bir tespitte bulunan son isim, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım oldu. Suriye’den getirilen zeytinyağının, iç pazarda ciddi bir fiyat baskısı yarattığına işaret eden Yıldırım, “Sektörümüzün diğer bir sorunu, Afrin’den ihraç kaydı ile getirilen ve serbest bölgelerde işlendikten sonra ihraç edilmesi gereken zeytinyağının iç piyasaya arz edilmesi. Bu durum, ticarette haksız rekabet yaratılmasına neden olurken, bu süreç, yüksek üretim maliyetleri altında ezilen üretici fiyatları üzerinde de baskılama yapmaktadır” tespitinde bulundu.
-Tamer Yazar-