İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2026 Merkezi Bütçe Kanunu görüşmeleri sırasında Millî Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada hem ulusal savunma politikalarına hem de bölgesel risklere yönelik önemli uyarılarda bulundu. Çirkin, İYİ Parti Grubu olarak bütçeye “evet” oyu vereceklerini ancak bütçeyi yetersiz bulduklarını söyledi.
“Savunma sanayisinde gelişme var ama tank ve uçak hâlâ sorun”
Konuşmasında Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemeleri değerlendiren Çirkin, özellikle füze ve deniz sistemleri ile İHA/SİHA teknolojilerinde kaydedilen gelişmeleri takdir etti. Ancak tank ve uçak üretiminde istenen seviyeye ulaşılamamasının ciddi bir eksiklik olduğunu vurguladı.
ABD’nin F-35 programında Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamalara dikkat çeken Çirkin, şu ifadeleri kullandı:
“Müttefikimiz Amerika F-35’leri vermediği gibi motorunu dahi vermiyor. Diğer ülkeler uçakları iki misli fiyata satıyor. Bu tablo, uluslararası diplomasi açısından itibarımızın zayıf olduğunu ortaya koymaktadır.”
Hataylı çiftçilerin sınır arazisi mağduriyeti TBMM gündeminde
Hatay’daki sınır arazileri konusunda yaşanan sıkıntıları da Bakanlığa ileten Çirkin, buğday ekim sezonunda giriş-çıkış izinlerinin gecikmesi nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu belirtti.
“Yağmur beklemiyor Sayın Bakanım. Kolordudan yazı gelene kadar çiftçi en az yirmi gün kaybediyor. Yerel komutanlar yardımcı oluyor ama kalıcı çözüm şart. Sorunun 6. Kolordu tarafından çözülmesi gerekiyor.”
“Suriye sahilinde yeni bir plan devrede”
Suriye’deki gelişmeleri “Türkiye için büyük risk taşıyan bir enfeksiyon alanı” olarak tanımlayan Çirkin, Lazkiye merkezli “sahil devleti” girişimlerine dikkat çekerek Fransa, İsrail ve ABD’nin bölgeyle tarihsel bağlarına işaret etti.
Bölgedeki planların Türkiye’yi doğrudan hedef aldığını belirten Çirkin, şu sözlerle uyarıda bulundu:
“Alevi devleti kurma girişimleri Türkiye’nin iç huzurunu bozar. Bu süreç uzun vadede Hatay’dan toprak talebine kadar gidebilir. Lazkiye Alevileri Türkiye’ye yakın insanlardır ancak bu oyunların sonuçları ağır olur.”
PKK/PYD ve çözüm süreci konusunda sert eleştiri
Konuşmasının devamında PKK/PYD’nin 10 Mart Mutabakatı’na uymadığını söyleyen Çirkin, Türkiye’nin “terörsüz Türkiye” söylemi etrafında yeni bir tartışmaya çekilmek istendiğini savundu.
Ordunun kaynağının millet olduğunu belirten Çirkin, terörle mücadelede zafiyet oluşturacak yaklaşımların milli birlik duygusunu yaralayacağını ifade etti:
“Bu teröristlere kahraman muamelesi yapılması milletin onurunu kırar. Komisyonlarda TSK’nın yüzüne karşı ağır sözler söylenmesine sessiz kalınırsa milletin desteği kaybedilir.”
“Devletimizin ve ordumuzun yanındayız”
Çirkin konuşmasını, İYİ Parti’nin duruşunu hatırlatarak tamamladı: “Devletimizin, ordumuzun ve milletimizin her zaman yanında yer alacağız.”

