Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın KAOS’u sahnede

Jüri Önüne Çıktı Hataylı

Jüri Önüne Çıktı

Hataylı Yönetmen Semir Aslanyürek: “İnsanın kendi filmi hakkında bir şeyler söylemesi çok zor.Bence daha güzel bir film olabilirdi. Ancak gücüm bu kadarına yetti. İnsan her yaşta öğreniyor, öğrenmeye devam ediyorum. Bana imkan tanınsa, şimdi bu filmi çok daha iyi çekerim. Her filmi birkaç defa çekmek lazım.”

Üç günahkarın vicdani hesaplaşmalarını konu eden Kaos filmi için Antakya’da ve Ürdün’ün Petra kentinde çekimler gerçekleştiren Hatay’lı Usta Yönetmen Semir Aslanyürek, önceki gün 6. Boğaziçi Film Festivali’nde Festival Jürisi önüne çıktı.
Festival’de bu yıl 10 film jüri karşısına çıktı. Yarışan filmler ise; Hataylı Yönetmen Semir Aslanyürek’in “Kaos”, Banu Sıvacı’nın “Güvercin”, Burak Çevik’in “Tuzdan Kaide”, Cafer Özgül’ün “Sükut Evi”, Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons”, Murat Düzgünoğlu’nun “Halef”, Özkan Çelik’in “Babamın Kemikleri”, Ramin Matin’in “Son Çıkış”, Sefa Öztürk’ün “Güven” ve Vuslat Saraçoğlu’nun “Borç” filmi oldu. Festivalin kazananları, 3 Kasım gecesi, İBB Kültür Müdürlüğü’nün desteğiyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek kapanış töreninde belli olacak.
Serdar Akar’ın başkanı olduğu ve Oyuncu Begüm Birgören, Yönetmen Andaç Haznedaroğlu, Senarist Ercan Mehmet Erdem ile Görüntü Yönetmeni Mehmet Aksın’dan oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi, yılın en iyi yerli filmini seçmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor.
-KONUSU-
Kaos, üç günahkarın vicdani hesaplaşmalarını konu ediyor. Birbirini tanımayan üç günahkarın yolu hiç beklenmedik bir zamanda kesişir. İşledikleri günahlardan kaçan ekip çıkan korkunç fırtınadan kurtulabilemek için aynı mağaraya saklanır. Hayatta kalmak için saklandıkları mağaranın çıkışları heyelan nedeniyle kapanınca üç günahkar kendilerini ölmeyi beklerken bulur. Bu zorlu süreç onların vicdanlarıyla hesaplaşmalarına neden olur. Semir Aslanyürek’in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Bülent Emin Yara, Orhan Aydın, Erdal Sarı, Yetkin Dikinciler, Canan Ergüder, Salih Usta gibi isimler yer alıyor.
-YÖNETMENLER-
Semir Aslanyürek “Kaos”, Burak Çevik “Tuzdan Kaide” ve Banu Sıvacı da “Güvercin” filmleriyle Ulusal Uzun Metraj Yarışması jürisinin önündeydi ve gösterimlerin ardından seyircilerin sorularını yanıtladılar.
Konusu, “Yusuf, Adana’nın kenar mahallelerinden birinde, ağabeyi ve ablasıyla birlikte yaşayan bir gençtir. Oturdukları evin çatısında, ölen babasından kalan güvercinlerini tutkuyla besleyip eğitmektedir. Yusuf, Maverdi adını verdiği dişi güverciniyle özel bir bağ kurmuştur. Ağabeyi Yusuf’a, çalışması ve para kazanması konusunda baskı yapar. Kuşlarından başka bir dünyayı tanımayan Yusuf, çalışma hayatı ve mahallesinin gerçekleriyle yüzleşir…” şeklinde ilerleyen “Güvercin” filmi için konuşan Banu Sıvacı, “Günümüz gençlerinin en büyük sorunlarından biri olan, bir gencin kendi olma isteği ve başkaları hep bunu durdurmaya çalışıyor” derken, “Kaos”un İstanbul prömiyerini Festival kapsamında yapan Semir Aslanyürek ise, “İnsanın kendi filmi hakkında bir şeyler söylemesi çok zor. Bence daha güzel bir film olabilirdi. Ancak gücüm bu kadarına yetti. İnsan her yaşta öğreniyor, öğrenmeye devam ediyorum. Bana imkan tanınsa, şimdi bu filmi çok daha iyi çekerim. Her filmi birkaç defa çekmek lazım” yorumunu yaptı.
Konusu; Mağarayı andıran bir odada yaşayan otuz yaşlarındaki münzevi bir kadının İstanbul’un ücra köşelerinde ikiz kardeşini arayışını anlatan “Tuzdan Kaide” filmi ise, şehrin içinde yapılan, zamandan kopuk ve mekânı belirsiz bir yolculuğu konu ediniyor. Filmi için konuşan Burak Çevik, “Tuzdan Kaide, kendi içerisinde gerçekliği olan bir film” şeklinde konuştu.
-MERT FIRAT-
Yönetmen Ömer Faruk Sorak’ın ve sinema ve tiyatro oyuncuları Belçim Bilgin ile aslen Hataylı olan Mert Fırat’ın konuşmacı olduğu “Oyuncu Yönetimi” adlı söyleşi ise Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşti. Konuşmacıların kendi tecrübelerini paylaştıkları söyleşide, Ömer Faruk Sorak, “Bir filmi daha iyi yapan şey ne çektiğin değil, çektiklerinden hangilerini seçtiğin ya da kestiğin” derken, Belçim Bilgin “Yönetmenin en çok vakit geçirmesi gereken yer oyuncularla çalıştığı zamandır” dedi. Mert Fırat ise “Kontrolü bıraktığın yer en rahat olduğun yerdir. Ben de içinde sadece oyuncusu olarak yer aldığım filmlerde daha rahat oluyorum” yorumunu yaptı.
-FESTİVALDE BUGÜN-
Proje geliştirme platformları aslında nedir, ne işe yararlar? Projenizi kime, nerede ve nasıl etkili bir şekilde sunabilirsiniz? Matthieu Darras, Hanna Atallah ve Hayet Benkara’nın konuşmacı olacağı “Proje Geliştirme Platformları: Pack & Pitch” adlı söyleşi saat 13:00’te Cezayir’de.
Festival’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden Murat Düzgünoğlu’nun yönettiği “Halef”, saat 12:00’de, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla Beyoğlu Sineması’nda.
Festival’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden Özkan Çelik’in yönettiği “Babamın Kemikleri”, saat 16:00’da, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla saat 16:00’da Atlas Sineması’nda.
İsviçreli Yönetmen Germinal Roaux’un, Etiyopyalı bir kız çocuğunun umudunu yitirmeyişinin hikâyesini anlattığı filmi “Fortuna”, saat 19:00’da Kadıköy Sineması’nda.
Romen sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Radu Jude’un Karlovy Vary’de En İyi Film seçilen son filmi “I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians / Tarihe Barbarlar Olarak Geçsek Ne Olur Sanki!”, 21:30’da Atlas Sineması’nda.
Oscarlı Aktör Robert Redford’un başrolünde olduğu ve şimdiden Oscar kulislerinde adı sıkça anılan “The Old Man & The Gun / İhtiyar Adam ve Silah”, 21:30’da Kadıköy Sineması’nda. -Tamer Yazar-