<strong>Hatay’ın Mavisi için…</strong>

2 Günlük Çalıştay Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) işbirliğinde, nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında koruma altına alınan Hatay Mavisi’ne (kelebek) özel yapılacak 2 günlük çalıştay, bu konudaki eylem planlarının hazırlanmasını hedefliyor. Türkiye’de biyoçeşitliliğin korunması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği işbirliğinde Ağustos 2020’de, […]

2 Günlük Çalıştay

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) işbirliğinde, nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında koruma altına alınan Hatay Mavisi’ne (kelebek) özel yapılacak 2 günlük çalıştay, bu konudaki eylem planlarının hazırlanmasını hedefliyor.

Türkiye’de biyoçeşitliliğin korunması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği işbirliğinde Ağustos 2020’de, “Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’nin Nesli Tehlike Altında Türleri İçin Tür Eylem Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi” hayata geçirildi. Projeyle, tehlike altındaki türlerin önceliklendirilmesine yönelik metodoloji oluşturulması hedefleniyor. Bu hedefler doğrultusunda, nesli tehlike altındaki türleri belirlemek için dört kategoride 20 farklı kriter oluşturuldu. Bu kriterlere uygun olarak, Çokgözlü Hatay Mavisi, koruma altına alınan türler arasında yerini aldı.

-YARIN BAŞLIYOR-

Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’deki Nesli Tehlike Altındaki Türler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan Çokgözlü Hatay Mavisi Eylem Planı Çalıştayı ise yarın başlıyor. 17-18 Kasım olmak üzere, 2 gün sürecek olan Çalıştay, Antakya The Museum Hotel’de yapılacak.

Bu konuda yapılan açıklama şöyle:

“Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II. Dönemi çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’deki Nesli Tehlike Altındaki Türler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi kapsamında, pilot türlerden biri olan Çokgözlü Hatay Mavisi’ne yönelik eylem planlarının hazırlanmasını hedefleyen bir çalıştay düzenlenecektir. Çalıştay’a, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü merkez ve yerel birimlerinin, kamu kurumlarının, ilgili özel sektör kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve proje ortakları katılacaktır.”

-KATILIMCILAR-

Sabah 10.00’da başlayacak olan Çalıştay’ın açılış konuşmasını, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden Osman Erdem yapacak. Proje hakkındaki genel bilgiyi ise Tehlikedeki Türler Projesi Takım Lideri Borut Rubinic verecek.

Çalıştay’ın diğer katılımcıları; Ömral Ü. Özkoç, Feza Can, Irma Wynhoff, Evrim Karaçetin Bell, İlker Özbahar ve Eylül Dizdaroğlu olarak sıralanıyor.

-ÇOKGÖZLÜ!-

Adına çalıştay düzenlenen Çokgözlü Hatay Mavisi için paylaşılan bilgi ise şöyle:

“Çokgözlü Hatay Mavisi (Polyommatus Bollandi), küresel ölçekte nesli kritik düzeyde tehlike altında olan bir kelebek türüdür. Türkiye’ye endemik olan bu tür, 1998 yılında Dominique Dumont tarafında ilk defa bilim dünyasına tanıtılmış, 2009 yılında doğa gözlemcisi Ali Atahan tarafından popülasyonların varlığı kesinleştirilmiştir. Sonrasında doğa gözlemcisi Mehmet Çelik tarafından Osmaniye’de de var olduğu belgelenmiştir. Çokgözlü Hatay Mavisi, ülkemize endemik olup, tüm dünyada bilinen dağılımı sadece Hatay ve Osmaniye’dir.

Çokgözlü Hatay mavisi, böcekler sınıfının Lepidoptera takımı altında yer alan bir gündüz kelebeğidir. Görünüş olarak, tüm Palearktik bölgede çok yaygın olarak bulunan çokgözlü maviye benzese de morfolojisinde önemli farklar bulunmaktadır. Kelebeğin erkeklerinin kanat üstü parlak mavidir, kanat üstündeki siyah kanat kenar çizgisi çokgözlü maviye göre daha kalın olup, kanat altı benekleri daha büyük ve belirgindir. Türün dişisinin kanat üstü koyu kahverengi olup, kanat altı benekleri, çokgözlü mavi dişilerine göre daha büyük ve parlaktır.

Çokgözlü Hatay mavisi yılda bir nesil verir. Yüksekliğe bağlı olarak, Mayıs başından Ağustos başına kadar erişkin bireyler gözlemlenebilir. Hatay’da bulunan popülasyonlar, 1350-1550 metre yükseklikte kaydedilmiş olup, uçuş süresi Mayıs ve Temmuz arasındadır. -Tamer Yazar-

Exit mobile version