Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın Mozaik Sanatını Rize’ye Taşıdı

Hatay’ın kültürü olan mozaik sanatını Rize’ye taşıyan Hatice Duran, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin ardından ailesiyle birlikte Hatay’dan ayrılarak Rize’ye yerleşti. 42 yaşındaki evli ve üç kız çocuğu annesi Duran, Rize’de mozaik sanatının yokluğunu fark edince, “Hatay’a gidemiyorsak Hatay’ı buraya getiririz” diyerek kendi kültürünü bu şehre kazandırmaya karar verdi.

Hatay'ın kültürü olan mozaik

Rize’de Bir Atölye Açtı
Rize’de bir atölye açan Duran, burada Rize’ye özgü figürleri mozaik sanatına dönüştürmeye başladı. Atmacadan çay filizine, Çaykur Rizespor amblemine kadar birçok yerel sembolü mozaik eserlerinde kullanan Duran, “Bir Hataylı olarak bu sanatı Rize’ye katmanın boynumun borcu olduğunu düşünüyorum. Taşların enerjisiyle insanlar tanışsın, bu ürünlerle buluşsun. Hem kursiyer yetiştirmek hem de bu sanatı tanıtmak amacıyla bu atölyeyi açtım” ifadelerini kullandı.
Mozaik Sanatı Tarihçesi
Mozaik sanatının köklerinin Sümerler’e dayandığını belirten Duran, bu sanatın sadece bir yere entegre edilmesinin yanlış olduğunu savundu. “Sanat Hatay’ın sanatı diye bir kısıtlama yapmak doğru değil. Sanat, tarih boyunca evrensel bir değere sahip. Hatay topraklarında daha fazla biliniyor ama burada da bu sanat var olacak. Rize’nin kültürünü de eserlerimize yansıtarak iki kültürü birleştireceğiz” dedi.


İlgi Gören Eserler
Duran, Rize’ye özgü motiflerin mozaik sanatıyla buluşmasının ilgi gördüğünü kaydetti. “Doğal taşlarla yapılan tablolar büyük ilgi görüyor. Çünkü doğal taşın bir enerjisi var, bu insanlar üzerinde çekim gücü oluşturuyor. Büyük kuşlu tablolar, tavus kuşları ve Çaykur Rizespor amblemi gibi eserler çok rağbet görüyor. Çingene Kızı Antep replikası da dikkat çekiyor. Çay bardağı gibi yerel semboller de eserlerimizde yer alıyor” diye ekledi.
Hatice Duran’ın Rize’de başlattığı bu sanat hareketi, sadece Hatay’ın kültürünü tanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda iki farklı kültürü bir araya getirerek yeni bir sinerji yaratmayı hedefliyor. Duran, “Bu kültürü burada yaşatacağız inşallah” diyerek sözlerini sonlandırdı.