Hatay’ın Tek Kadın Kaynakçısı Feyzanur Türkoğlu Namıdiğer Ahmet Usta

Hatay’da kaynakçı olarak çalışan ve “Ahmet Usta” lakabıyla bilinen Feyzanur Türkoğlu, ilham veren kariyerini Antakya Gazetesi’ne anlattı. Muhabir Duygu Ertaş’ın sorularını yanıtlayan 27 yaşındaki Türkoğlu, kadınların sanayi ve kaynakçılık gibi alanlarda daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı. Aslen Adanalı olan, ancak ailesiyle birlikte Çanakkale’de yaşayan Feyzanur Türkoğlu, yaklaşık 5 ay önce Hatay’a gelerek kaynakçı olarak […]

Hatay’da kaynakçı olarak çalışan ve “Ahmet Usta” lakabıyla bilinen Feyzanur Türkoğlu, ilham veren kariyerini Antakya Gazetesi’ne anlattı. Muhabir Duygu Ertaş’ın sorularını yanıtlayan 27 yaşındaki Türkoğlu, kadınların sanayi ve kaynakçılık gibi alanlarda daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı.

Aslen Adanalı olan, ancak ailesiyle birlikte Çanakkale’de yaşayan Feyzanur Türkoğlu, yaklaşık 5 ay önce Hatay’a gelerek kaynakçı olarak çalışmaya başladı. Türkoğlu, şantiyelerde acil tıp teknisyeni, iş yeri hemşiresi ve iş güvenliği uzmanı olarak 10 yıldır çalıştığını, ancak kadın olduğu için kaynakçılık yapma konusunda ciddi zorluklarla karşılaştığını belirtti. “Kadından kaynakçı mı olur?”, “Elinin hamuruyla erkek işine karışma” sözlerine sık sık maruz kaldığını dile getiren Türkoğlu, buna rağmen kaynakçılık kariyerini sürdürmekten vazgeçmediğini söyledi.

“Yurt Dışında Kadın Kaynakçılar Normal Karşılanıyor”

Kaynakçılık mesleğinin Türkiye’de kadınlar için hala sıra dışı bir meslek olarak görüldüğünü ifade eden Türkoğlu, yurt dışında, özellikle Rusya gibi ülkelerde kadın kaynakçıların normal karşılandığını belirtti. “Amacım bu durumu Türkiye’de de normalleştirmek,” diyen Türkoğlu, kadınların da bu zorlu mesleklerde yer alabileceğini göstermek istediğini vurguladı.

Gaziantep’te şantiyede çalışırken Kahramanmaraş merkezli depreme yakalanan Türkoğlu, bu süreçte ekip arkadaşlarından bazılarını kaybettiğini ve kendisinin de yaralanarak omurgasının kırıldığını anlattı. Uzun bir süre iş yapamayacağını düşündüğünü belirten Türkoğlu, bu zor süreci ailesinin desteğiyle atlatarak tekrar ayağa kalktı ve kaynakçılık mesleğine döndü.

“Ahmet Usta” Olarak Biliniyor

Çalışma ortamında kendisine verilen “Ahmet Usta” lakabının artık yerleştiğini dile getiren Türkoğlu, çalışma saatleri içinde bu isimle anıldığını, ancak mesai bittikten sonra tekrar kadın kimliğiyle hayatına devam ettiğini söyledi. “Çift karakterli bir hayat sürmek zorunda kaldım,” diyen Türkoğlu, iş sırasında hem bir erkek gibi çalışmayı öğrendiğini hem de kadın kimliğini korumayı başardığını belirtti.

Kadınlara Yönelik Kaynak Atölyesi Açma Hayali Var

Yaklaşık 5 aydır kaynakçılık yapan Türkoğlu, halen öğrenme sürecinde olduğunu ve kendini tam anlamıyla yetkin hissettiğinde kadınlara yönelik bir kaynak atölyesi açmayı planladığını ifade etti. Kadınların sanayi sektöründe karşılaştığı zorlukları aşmasına yardımcı olmak istediğini vurgulayan Türkoğlu, özellikle sosyal medya üzerinden kendisine ulaşan ve kaynakçılık eğitimi almak isteyen birçok kadından destek mesajları aldığını belirtti.

Türkoğlu, gençlerin bu alana yönlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Üniversitelerde kaynak teknolojisi bölümü mevcut. Ancak pek çok genç, ailelerinden bu konuda destek göremiyor. Ailelere sesleniyorum, çocuklarınızı destekleyin ve onların hayallerinin peşinden gitmelerine yardımcı olun” diye konuştu.

Videoyu Antakya Gazetesi Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Exit mobile version