Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın Turizmi Yer Alacak

Konuşmacı olarak, Hataylı bir

Konuşmacı olarak, Hataylı bir Şef de…

2021 yılını, 29 milyon turist sayısı ve 24 Milyar Doları aşan bir turizm geliriyle kapatan Türkiye, 25. EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı kapsamında, Hatay gibi yorgun ve kayıplarla dolu turizm başlığına güç vermek isteyen şehirleri ağırlamaya hazırlanıyor. Antakyalı Şef, Yemek Kitabı Yazarı, Menü Danışmanı Jale Balcı ise önemli konuşmacılar arasında.

9-12 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleşeceği bildirilen 25. EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, bu yıl; Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları’nın kurumsal sponsorluğunda, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) iş ortaklığında düzenleniyor.

Turizm beklentilerine dair konuşan ve tüketicilerin önceliklerine dikkat çeken, EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, İki yıllık belirsizlik ortamından sonra, seyahatin geleceğinin nasıl göründüğü konusunda hala %100 net olamayız, ancak ufukta daha fazla ışık görebiliriz. Seyahat gereksinimleri, sağlık ve temizlik protokolleri, güvenlik önlemleri ve sürdürülebilirlik 2022’de sürekli konular olmaya devam edecek. Tatil severler, uzun mesafeli seyahatler ve özlenen tatiller hakkında tekrar plan yapmaya başladılar, ancak yine de açık hava planları ile oluşturulmuş etkinlikler ve sosyal mesafeli destinasyonlar da ön planda olacak” dedi.

-ZENGİN İÇERİK-

Hatay’ın da resmi ve özel birçok dinamiği ile katılması beklenen fuarda; ülke pavilyonları, tatil destinasyonları, kış turizmi ve outdoor özel bölümleri, oteller, otel destek ürünleri, tur operatörleri ile acenteler yer alacak. EMITT ziyaretçileri ise fuarda seçtikleri tatil destinasyonlarını inceleyebilecek ve erken rezervasyon fırsatları sayesinde bütçelerine uygun olan tatil seçeneklerine karar verebilecek.

-JALE BALCI-

EMITT kapsamındaki etkinlikler kapsamında, sektörün uzmanları da sunumlar yapacak. 10 Şubat etkinliği kapsamında, “İklim Dostu Gastronomi Turizmi” başlığında sunum yapacak olan isimler; Gürkan Boztepe

(Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı),  Jale Balcı (Şef, Yemek Kitabı Yazarı, Menü Danışmanı) ve Murat Bozok (MBK İstanbul Restoran Danışmanlığı Kurucusu) olacak.

Bilindiği gibi, Jale Balcı, Hatay Mutfağını, kendisine has tarifleri ve yazdığı kitaplarla, hem Türkiye’de hem de yurt dışında başarıyla tanıtan Antakyalı bir Şef. Tadında Yolculuk, Antakya -Antioch- City and Cuisine, Antakya ve Yemekleri, Aperitif Mönüler, Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü gibi kitapların yazarı da olan başarılı Şef,  kendisine lezzet yolculuğunda her daim eşlik eden şehrini de sayfalarıyla her yere taşıyor.

Bunlardan biri olan, Antakya -Antioch- City and Cuisine adlı kitabında, Balci, bir yandan çok kültürlü bir yapısı olan bu antik kentin tarihinde, sokaklarında, evlerinde gezdirip, camilerini, kiliselerini, havralarını, türbelerini, tarihsel kimi yerlerini tanıtıyor, bir yandan da birbirinden lezzetli yöresel yemekleri bizlerle paylaşıyor. Kitapta, yabancılar için, yapmaktan ve tatmaktan büyük haz alacakları farklı damak tadında çok sayıda yemek yer alıyor.

-HAYATI-

Finans sektöründeki sekiz yıllık bir çalışma hayatı sonrası yemek sektöründe hızlı adımlarla, profesyonelce ilerleyen Jale Balcı; beslenme uzmanlığı, aşçılık ve sofra düzenleme konularında, yurtiçi ve yurtdışında farklı bölgelerdeki okullara gitmiş ve deneyimli isimlerden uzun süreli eğitimler almıştır.

2006 yılında ilk kitabı olan “Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü”nü ile ilk 5 e girerek, ilk defa bir yemek kitabının romanlarla yarıştığı yüksek bir satış ivmesi ile 10. baskıya ulaşan kitabının ardından, 2008 Aralık ayında ikinci kitabı “Aperitif Mönüler”i (4.baskı da), 2010 yılında “Antakya ve Yemekleri” ( 4.baskı da) ve İngilizce baskısını, en son olarak da 2019 yılı Aralık ayında “Tadında Yolculuk” adlı kitabını çıkarmıştır. Yazarın tüm kitapları, halen en çok satanlar arasında yer almaktadır.

İlk restoran tecrübesini, kurucusu ve şefi olarak açtığı “Antiochiaconcept” ile başladığı hizmet sektörüne, daha sonra “lokantafarina” olarak tek başına devam etti. Birçok kafe ve restoranlara mönü tasarımı üzerine danışmanlık yapmaya da devam etmektedir.

Doğum yeri olan medeniyetler şehri Antakya’ya gönüllü elçilik yapmakla beraber, Hatay Lezzet Gastronomi Festivali düzenleme görevini üstlenmiş, 4 gün boyunca gelen tüm misafirlere modaretörlük yapmış ve yaklaşık 4 günde 2 milyon kişinin ziyaret ettiği keyifli günlere ev sahipliği yapmıştır.

Özellikle “Mönü Tasarımı” konusunda bir ilke imza atan, şef ve yemek kitabı yazarı Jale Balcı, yiyecek -içecek sektörünün önde gelen firmalarına ürünleri ile ilgili olarak danışmanlık vermekle birlikte, Şişli Meslek Yüksekokulu’nda Danışman Kurulu üyesi ve Eğitmen olarak devam etmektedir.

-BELEDİYELER DE!-

EMITT, Hatay gibi Gastronomi kimliğinde olan kentleri olduğu kadar, bu yolda ilerleyen şehirleri de misafir edecek. 10 Şubat’taki EMITT etkinliğindeki “Belediyelerin Destinasyon Stratejisinde ‘Influencer’ Etkisi”, buna dair olacak.

Gastronomi etiketli Hatay’ın da Büyükşehir eliyle EMITT’te olması ve başarısı yanı sıra yol haritasını paylaşması bekleniyor.

Tamer Yazar