Yöneticiliğini, Hatay doğumlu Prof. Dr. Uğur Şahin’in yaptığı Alman biyoteknoloji şirketi Biontech ile Amerikan ilaç devi Pfizer tarafından geliştirilen aşı adayının koronavirüse karşı korunmada yüzde 90 etkili olduğu açıklandı.
Biontech ve Pfizer tarafından yapılan açıklamada, üçüncü faz klinik deneylerde aşı adayının virüse karşı yüzde 90’ın üstünde koruma sağladığının tespit edildiği belirtilerek, gelecek hafta içinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) hızlandırılmış onay için başvuruda bulunulacağı bildirildi. Sağlıklı denekler üzerinde yapılan araştırmalardaki ilk bulgulara göre, koronavirüse karşı korumanın ikinci dozun uygulanmasından sonra yedinci, tek doz uygulanması halinde ise 28’inci günden itibaren başladığı kaydedildi.
Türk Bilim Adamı Uğur Şahin ile eşi Doktor Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech ile Pfizer’ın ruhsat alması durumunda üretilecek aşı dozu sayısı, ilk aşamada kısıtlı olacak. Aşının koruma sağlama süresinin uzunluğunun ne olduğu gibi birçok soru ise hala yanıt bekliyor. Ancak Pzifer’ın açıklaması, geliştirilmekte olan diğer Corona aşılarının da etkili olduğunun kanıtlanabileceği konusundaki umutları arttırdı.
Pfizer ve Alman ortağı BioNTech’in geliştirdiği aşı, elçi RNA (mRNA) teknolojisini kullanıyor. Bu teknolojide kullanılan sentetik genler, birkaç hafta içinde üretilebiliyor ve geleneksel aşılara kıyasla çok daha hızlı şekilde imal ediliyor.
-GÖÇMEN HİKAYESİ-
Pfizer ile BioNTech, Batı dünyasında Kovid-19 aşısıyla ilgili geniş çaplı klinik deneylerden başarılı veriler paylaşan ilk üreticiler olurken, Alman şirketinin başarısının gerisinde, Türkiye kökenli göçmen ailelerin çocukları olan Özlem Türeci-Uğur Şahin çiftinin bulunduğu belirtildi. Reuters’in, BioNTech’i kuran ikinci nesil Türkiye göçmeni çiftle ilgili özel haberinde, Özlem Türeci (53) ile Hataylı Uğur Şahin’in, (55) hayatlarını kansere karşı bağışıklık sistemini güçlendirme çalışmalarına adadıkları vurgulandı.
-MÜTEVAZİ-
2008’deki kuruluşundan beri BioNTech’i fonlarıyla destekleyen girişim sermayesi şirketi MIG AG’nin Yönetim Kurulu üyesi Matthias Kromayer, Uğur Şahin hakkında, “Başarılarına rağmen, inanılmaz derecede mütevazı ve cana yakın biri olmaktan asla vazgeçmedi” diye konuştu. Kromayer, Şahin’in iş toplantılarına tipik şekilde kot pantolon giyerek ve alameti farikasına dönüşen bisiklet kaskı ve sırt çantasını taşıyarak girdiğini anlatırken, çifti de ‘rüya takımı’ diye niteledi.
-BU BİR ZAFER-
Yaşanan gelişme karşısında görüşlerine yer verilen BioNTech üst yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ise, küresel olarak aşının 3. aşama çalışmalarının ilk ara analizinin, aşının “Kovid-19’u etkili bir şekilde önleyebileceğine dair kanıt sağladığını” belirterek, “Bu inovasyon, bilim ve küresel iş birliği çabaları için bir zaferdir” ifadesini kullandı.
Şahin, “10 ay önce söz konusu aşıyı bulma yolculuğuna çıktığımızda, başarmayı arzuladığımız şey buydu. Özellikle bugün, hepimiz salgında ikinci bir dalganın ortasındayken ve birçoğumuz kısıtlamalara maruz kalırken, bu salgını sona erdirme ve hepimiz için normallik duygusunu yeniden kazanma yolunda bu dönüm noktasının ne kadar önemli olduğunu daha fazla anlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
-TÜRKİYE MESAJI-
Aşı beklentisinde olan Türkiye için de konuşan Şahin, “Türkiye için de Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirmemiz
“Aşı çıktığında her ülke alabilecek mi?” sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Şahin, şunları söyledi:
“Aşının, sadece zengin ülkeler için değil, ekonomik durumu kötü olan ülkeler için de ulaşılabilir olması çok önemli. Biz, WHO-COVAX platformunda, farklı seviyelerde bu konuyu tartışıyoruz. Şayet bir aşı başarılı olursa, tek bir aşı firması olarak değil, diğer firmalarla da birlikte çalışarak; Astra Zeneca, Moderna, BioNTech, Glaxo, Sanofi gibi, önümüzdeki 6 ayda, yani 2021-2022 döneminde, dünyanın her yerinde aşılama yapılabilmesine olanak sağlayacak milyarlarca doz aşı üreteceğiz. Ve ben inanıyorum ki, bütün dünya aşıya ulaşabilecek.”
-İNSANLIK İÇİN-
Pfizer CEO’su Albert Bourla da yaptığı açıklamada, “Bugün, bilim ve insanlık için büyük bir gün. Aşı geliştirme programımızda, bu kritik aşamaya; dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu, yeni enfeksiyon oranlarının rekorlar kırdığı, hastane kapasitelerinin dolmak üzere olduğu ve ekonomilerin yeniden açılmakta zorlandığı bir dönemde erişiyoruz” dedi.
Pfizer’ın en kıdemli aşı uzmanlarından Bill Gruber ise “Coşkuluyum. Bugün, kamu sağlığı açısından ve hepimizin içinde bulunduğu bu durumdan kurtulma olasılığımız bakımından önemli bir gün” şeklinde konuştu.
-İNGİLTERE-
Pfizer ve BioNTech, söz konusu aşının tedariki için ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Kanada ve Japonya ile anlaşma imzalamıştı. Şirketler, ABD hükümetine bu yıldan itibaren 100 milyon doz aşı sağlamak için 1,95 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.
İngiltere ise Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının olumlu klinik araştırma sonuçlarının ardından,
Pfizer ile BioNTech firmalarının koronavirüse karşı geliştirdikleri aşının olumlu sonuç verdiğinin duyurulmasının ardından, Avrupa Birliği’nden de açıklama geldi. Birliğin, Pfizer PFE.N ve BioNTech BNTX.O tarafından geliştirilen aşı için bir sözleşme imzalamak üzere olduğu ifade edildi.
-BİDEN KUTLADI-
Hataylı Bilim Adamı Uğur Şahin ile eşi Doktor Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech ile Pfizer’ın geliştirdiği aşı için Amerika’dan DA en üst düzeyde ‘teşekkür’ geldi.
Resmi olmayan sonuçlara göre, 3 Kasım’da yapılan seçimlerde ABD’nin 46’ncı başkanı seçilen Demokrat Partili Joe Biden, Pfizer ve BioNTech’ten gelen son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, “Dün gece, kamu sağlığı danışmanlarımdan bu harika haberi aldım” diyen Biden, “Çığır açan bu gelişmeyi elde eden ve bize umut veren parlak kadın ve erkekleri kutluyorum” ifadelerini kullandı. Tamer Yazar