Hataylı Milletvekili Hatimoğulları…

Riyad’ın Türk malı boykotunu TBMM’ye taşıdı: Savaş, çatışma yerine, barış politikası… HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 1 Ekim 2020’den itibaren Türkiye menşeili ürünlere Suudi Arabistan tarafından ambargo uygulanacağının kamuoyuna yansımasıyla ilgili olarak, iki ülke arasındaki bu durumu, izlenen gerilimli dış siyaseti, ticari ilişkileri ve ekonomiye etkisini, Ticaret ve Dışişleri Bakanlarına sordu. Hataylı Milletvekili Hatimoğulları, […]

Riyad’ın Türk malı boykotunu TBMM’ye taşıdı:

Savaş, çatışma yerine, barış politikası…

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 1 Ekim 2020’den itibaren Türkiye menşeili ürünlere Suudi Arabistan tarafından ambargo uygulanacağının kamuoyuna yansımasıyla ilgili olarak, iki ülke arasındaki bu durumu, izlenen gerilimli dış siyaseti, ticari ilişkileri ve ekonomiye etkisini, Ticaret ve Dışişleri Bakanlarına sordu.
Hataylı Milletvekili Hatimoğulları, Cemal Kaşıkçı olayından sonra Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin bozulduğunu ifade ederken, Suudi Arabistan’ın, üstü örtülü uyguladığı Türk mallarına boykot durumunu bugünden itibaren resmileştirdiğinin altını çizdi. Oruç, yazısında, Türkiye’nin çatışma ve savaş, politikaları yerine barışı destekleyen bir siyaset izlemesi gerektiğini bildirdi.
Hataylı Milletvekili Hatimoğulları’nın önergesinde, görüşleri ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a soruları şöyle:
“1 Ekim 2020’den itibaren, Türkiye menşeili ürünlere Suudi Arabistan tarafından ambargo uygulanacağı kamuoyuna yansımıştır. Konu ile ilgili olarak, Suudi Arabistan hükümetinin, ithalatçı firmalara, Türkiye’den mal almamaları yönünde taahhütname imzalattıkları bilgileri bizlere ulaşmıştır.
Suriye’deki iç savaş ve ardından pandemi sürecinin etkilerini atlatamayan, özelinde Hatay, Adana ve Mersin ekonomisi olmak üzere, tüm Türkiye’nin tarım ihracatı üzerinden ülke ekonomisi, bu kriz ile karşı karşıya kalmıştır. 2019 yılı verilerine göre, Suudi Arabistan’a en çok ihracat yapan ilk 5 ilden biri olan Hatay ve bölge ekonomisinin Suudi Arabistan ile yaşanacak yeni bir krizden çok ciddi etkileneceği aşikardır. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapmış olduğu açıklamaya göre, Temmuz ayından beri takip ettiklerini ilettikleri sürecin iki ülke arasındaki diplomasi kanalıyla çözülmesi talebinde bulunmuştur.
Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 15. ülke olan Suudi Arabistan ile Türkiye’nin körfez politikaları, Suriye’ye yaptığı operasyon ve Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeni ile oluşan siyasi gerilim sürmektedir. Üstü örtülü olarak yaklaşık iki yıldır devam eden ambargo, Suudi Arabistan tarafından resmileştirilmiştir.
Pandemi sürecinde ülkede işsizlik, yoksulluk, açlık, güvencesizlik daha çok arttığı gibi, bütün göstergeler, daha da artacağını göstermektedir. İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz koşullarında, dış siyasette uygulanan gerilimli politikaların etkisi her geçen gün artmakta, tüm toplumun omzuna ciddi bir yük olarak yansımaktadır. Her açıdan maliyeti yüksek savaş ve çatışma politikalarında ısrar etmek yerine, şimdiye kadar gerçek anlamda uygulanmayan barış politikaları denenmelidir.
Bu bağlamda;
1. Bakanlığınızca, Suudi Arabistan ile bu ambargo kararı üzerine resmi bir görüşme yapılmış mıdır?
2. Suudi Arabistan’ın ambargo kararına ilişkin resmi bir açıklamanız olacak mıdır?
3. Özelinde Hatay, Adana ve Mersin ekonomisi olmak üzere, ülke ekonomisi için bu ekonomik yaptırımın kaldırılması sağlamak üzere çabanız olmuş mudur/olacak mıdır?
4. Suudi Arabistan dışında, başka bir ülkenin benzer bir ambargo kararı alacağı bilgisi tarafınıza ulaş mıdır?
5. Türkiye’nin siyasi gerilimlere neden olan, dış siyasette izlediği politikalar sonlandırılacak mıdır?
6. Ticari ilişkilerin geliştirilebilmesi için, siyasi gerilimin sürdüğü ülkelerle olan ilişkinin diyalog zemini üzerinden yürütülmesi için Bakanlığınızca hangi adımlar atılmıştır?
7. Bölgede ve tüm dünyada izlenen dış siyasette, tüm tarafları içeren diyalog zemini yaratılması için Bakanlığınız tarafından adım atılacak mıdır? -Cemil Yıldız-

Exit mobile version