Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hataylı Şef Jale Balcı’dan mesaj…

Mevsiminde Ye, Yerinde Tüket!

Mevsiminde Ye, Yerinde Tüket!

Dünyanın beş büyük turizm fuarı arasında yer alan EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı sona ererken, EMITT kapsamında düzenlenen “Sürdürülebilir Gastronomi İçin İklim Dostu Yaklaşımlar” konulu sunumun konuşmacıları arasında Hataylı ünlü Şef Jale Balcı da yer aldı.

Açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem

İmamoğlu’nun yaptığı 25. EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde misafir ettiği kalabalıkların ardından kapandı.

Geride kalan EMITT adına dikkat çeken oturumlardan biri, “Sürdürülebilir Gastronomi İçin İklim Dostu Yaklaşımlar: Mevsiminde Ye, Yerinde Tüket” başlığında oldu.

Fuarın ikinci gününde, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, TV programcısı, Yazar ve Gezgin Burak Akkul ile ünlü şefler Jale Balcı ve Murat Bozok, “İklim Dostu Gastronomi Rotaları”nın peşine düştü.

-YEREL ÜRETİCİLER-

Yazdığı kitaplar, kendi tarifleri ve restoranıyla, Hatay Gastronomisi ve Mutfağı adına önemli bir misyon üstlenen Jale Balcı, Türkiye’nin çok verimli toprakları olduğuna dikkat çekerken, “Ülkemiz, hem kültürel hem de ürün çeşitliliği açısından inanılmaz zengin. Türkiye’nin, iklimi ve coğrafi yapısı sayesinde, toprağı çok verimli. Bireysel olarak, ülkemizin kalkınması için hepimiz elimizi taşın altına koyup, yerel üreticiye daha fazla destek vermeliyiz” dedi.

-SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK-

Sürdürülebilirlik kelimesinin son zamanların en moda terimlerinden olduğunu belirten Ünlü şef Murat Bozok ise, “Sürdürülebilirliğin en doğru tarifi, gelecek nesillerin hakkından çalmadan bir üretim yapmak, hizmet vermektir. Turizmi ve restorancılığı da bu tanıma alabiliriz. Gelecek kuşaklara bırakarak, bir şekilde restoranda hayatımızı sürdürmemiz lazım. Dünyada bunun çok farklı akımları, türevleri var. Benim uzun yıllardır sevdiğim, ‘Amerika’da 100 mil’ diye bir akım söz konusu. Yaşadıkları bölgeyi merkeze alarak, 160 km’lik bir daire çiziyorlar. O daire içerisinde, mevsim ne veriyorsa sadece onu yiyorlar” dedi ve şöyle devam etti:

“Amerika’da ürünler, ortalama 1900 km yol kat ediyor. Bu duruma; restoranlar, oteller ve kişiler bazında dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yakın coğrafyadan gelen bir ürünle hem köylüyü, çiftçiyi besliyoruz, hem de karbon salınımını azaltıyoruz.”

-KÜLTÜRÜN İPUCU-

Konferansın bir diğer konuşmacısı, TV programcısı, Yazar ve Gezgin Burak Akkul ise, “Bir yerin kültürünü tanımak için en önemli ipucu, mutfağıdır. O nedenle o coğrafyanın mutfağı ile haşır neşir oluyorum. Çünkü o ülkenin kültürünü yansıtıyor ve onların kim olduğunu görüyorum” dedi.

Akkul, bu nedenle gezgin olarak gittiği her coğrafyada yaşayan halkın mutfaklarını ziyaret ettiklerini de sözlerine ekledi.

Tamer Yazar