Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hataylı Siyasetçiler de eleştiriyor…

Tasarıya protesto, oturum kapattırdı!

Tasarıya protesto, oturum kapattırdı!

Hatay’ın HDP, TİP ve CHP kimlikli siyasetçilerinin de sert bir şekilde eleştirdiği, toplumun geniş bir kesimi tarafından ‘Sansür Yasası’ olarak da nitelendirilen ‘Dezenformasyon Yasası’ teklifinin maddeleri, protestolar arasında tek tek oylanıyor!

Muhalefet ve basın meslek örgütleri tarafından “Sansür Yasası” olarak adlandırılan, kamuoyunda “Sosyal Medya Yasası” olarak da bilinen kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu oturumu, önceki gün, tasarıya karşı çıkan Milletvekillerinin yoğun protestolarına sahne oldu.

CHP Grubu, teklifin en çok eleştirilen maddesi olan ve sosyal medya kullanıcılarına üç yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açan 29’uncu maddenin görüşülmesi öncesi ayağa kalkarak, bu düzenlemeyi alkışlarla protesto etti. Alkışlı protestolarını ısrarla sürdüren CHP’liler, “29’a hayır” sloganı attı. Ayağa kalkan HDP Grubu da ellerindeki “Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartları, basın locasına ve AKP’li Milletvekillerine gösterdi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, oturuma ara verdi. Ancak verilen aranın ardından da CHP grubunun protestosu sürdü. Alkışlar eşliğinde “Sansüre hayır” sloganı atan ve dakikalarca protestoya devam eden CHP Grubu’na HDP’li Milletvekilleri de destek verdi. Protestolar sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Akar, iç tüzüğün 68’inci maddesi uyarınca oturumu kapattığını açıkladı.

TBMM Genel Kurulu, 40 maddeden oluşan kanun teklifinin ilk 28 maddesini kabul etmişti.

-KİM NE DEDİ?-

Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki güçlü ve önemli ismi, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, “Gazetecilere ve milyonlarca sosyal medya kullanıcısına hapis cezası getirecek kanun taslağı…” olarak nitelendirdiği çalışma için “Herkes için özgür basın” ifadesinde dururken, tavrını da “Sansür yasasına hayır” diyerek netleştirdi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, “Sansüre, yalana, yandaş yargıya teslim olmuyoruz” paylaşımı yaparken, “Yolsuzluğunuzu da hırsızlığınızı da haykırmaya devam edeceğiz… Susmuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da önceki günkü TBMM görüşmeleri sırasında yaşanan protestoya katılırken, “Düşünceleri ifade etmek, halka bilgi ve haber vermek, iktidara muhalefet etmek suç değildir” dedi ve ekledi: “Sansür yasasına hayır!”

‘Sansür Yasası’ olarak değerlendirilen teklif için konuşan bir diğer isim de CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin oldu. Şahin, “Bu halkın tokadını çok sert bir şekilde ilk seçimde yiyecekler” derken, “Düzenlemeyle, ‘Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu’ ile yeni bir suç tanımı daha devreye sokuluyor. Halihazırda baskı amaçlı kullanılan ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret, Kin ve Düşmanlığa Sevk’ gibi muğlak kategorilere bir yenisi eklenecek” tespitini yaptı.

Bu konudaki eleştirilerini paylaşan bir diğer isim de 19. ve 20. Dönem Hatay Milletvekili, 50. Hükümet’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nihat Matkap oldu. “Türkiye, basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 149’uncu sırada. Dezenformasyon yasa teklifi TBMM’de kabul edilirse, 180. ülkeyle yarışırız!”

-TARTIŞMALI MADDE-

Tartışmalara neden olan kanun teklifi içinde en fazla eleştirilen ise 29. Madde! Türk Ceza Kanunu’na 217/A maddesi olarak eklenmesi teklif edilen 29’uncu maddede şöyle deniyor:

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma:

Madde 217/A-

(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle; ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza, yarı oranında artırılır.”

Tamer Yazar