Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hataylı üreticinin de gündemi Rekolte ve Afrin

Zeytin hasadı devam ediyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tahminine

Zeytin hasadı devam ediyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tahminine göre, bu yıl zeytin üretimi 1 milyon 532 bin ton olacak. Bunun 414 bin tonu, sofralık olarak değerlendirilecek. Kalan 1 milyon 110 bin ton zeytinden, 224 bin 595 ton zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor.

Hatay, Akdeniz Bölgesi’nin önemli zeytin üretim alanlarından bir tanesi. Ancak birçok şehir gibi Hataylı üretici de zeytin üretim alanlarında ciddi sorunlarla uğraşıyor. Bu konuya dair bir değerlendirme yapan, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, sorun başlıklarından bir tanesinin zeytin sineği olduğuna işaret etti. Bu konuda yapılan tespitler şöyle:
“Zeytin sineği ile yeterince mücadele edilmemesi nedeniyle, zeytinin ve dolayısıyla zeytinyağının kalitesi düşüyor. Bu nedenle, düşük asitli yağ bulmak çok zor. Asit oranı yükseldikçe, fiyat düşüyor. Artan maliyetler nedeniyle de üretici zarar ediyor.
Hasadın ilk günlerinde sızma zeytinyağının litresi 20 liranın üzerinde alıcı bulurken, bugünlerde 17-18 liraya kadar geriledi. Ham yağın fiyatı ise litre başına 10 – 11 lira arasında. Üretici, son 6-7 yıldan bu yana yağını hemen hemen aynı fiyata satıyor. Bazı yıllar 1-2 lira artıyor, bazı yıllar düşüyor. Fakat, üreticinin ilaç, gübre, işçilik maliyeti her yıl artıyor.”
Hatay kamuoyunun, gerek Ticaret ve Sanayi Odaları boyutunda ve gerekse İl Milletvekilleri eliyle gündeme taşıdığı Afrin Zeytinyağı için değerlendirme ise şöyle:
“Zeytinyağında son yıllarda en önemli sorunlardan birisi, Suriye’den, özellikle Afrin’den Türkiye’ye resmi ve gayri resmi yollardan giren zeytinyağının piyasa üzerindeki olumsuz etkisi. Kaçak olarak giren zeytinyağı yanı sıra, Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden Türkiye’ye getirilerek ihraç edilen zeytinyağının, özellikle fiyatların düşmesinde önemli rolü olduğu ifade ediliyor. Afrin yağının litresi 15 liranın altında. Bu, üreticinin maliyetinin bile bir kaç lira altında.”
-Tamer Yazar-