Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hataylı Yönetmen ve Filmi Ödüllerle Döndü

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Dr. Avni Tolunay Jüri Özel

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, bir ailenin, alınan borç yüzünden yaşadığı sorunu ortaya koyan senaryosuyla ‘Çatlak’ filmine, Fikret Reyhan ile Nizam Reyhan’a verildi. Festivalin En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü de alan ‘Çatlak’ filmi, Antalya’da iz bırakan filmlerden biri oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen 57.Antalya Altın Portakal Film Festivali, açık hava sinemasında düzenlenen törenle sona erdi. 3 Ekim’den bu yana sinema dolu günler yaşatan festivalin kapanış töreninde ödüller sahiplerini buldu.
-EN İYİ FİLM-
Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film, 16 kategoride toplam 770 bin TL tutarındaki ödül için yarıştı. Senarist, Oyuncu, Yönetmen ve Yazar Ercan Kesal’ın başkanlık ettiği, Senarist-Gazeteci-Yazar-Oyuncu Gülse Birsel, Senarist ve Yönetmen Kıvanç Sezer, Oyuncu ve Seslendirme Sanatçısı Taner Birsel ile Gazeteci-Yazar-Tiyatro Eleştirmeni Zeynep Oral’dan oluşan jüri, yönetmenliğini Azra Deniz Okyay’ın yaptığı, yapımcılığını da Dilek Aydın’ın üstlendiği “Hayaletler” adlı filmini “En İyi Film” seçti.
Ödülü açıklayan Zeynep Oral, gerekçelerini şöyle açıkladı: “Zamanın ruhunu soğukkanlılıkla kavramış ve içinde yaşadığımız karanlığı cesaretle anlatan, alışılagelmiş kalıpları kıran, bizi şaşırtan ve sarsan, sinemamız için benzer çalışmalara ilham olacak güçte bir film.”
“Hayaletler”, “En İyi Film Ödülü” başta olmak üzere, beş ödülle geceden ayrıldı. “Hayaletler” filmiyle; Azra Deniz Okyay “En İyi Yönetmen”, Ayris Alptekin “En İyi Kurgu”, Emrah Özdemir “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü” kazandı. “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü” ise “Hayaletler” filmindeki performansıyla Nalan Kuruçim ve “İnsanlar İkiye Ayrılır” filmindeki rolüyle Nezaket Erden arasında paylaştırıldı.
-FİKRET REYHAN-
57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, bir ailenin, alınan borç yüzünden yaşadığı sorunu ortaya koyan senaryosuyla ‘Çatlak’ filmine, Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan ile Yapımcı Nizam Reyhan’a verildi. Festivalin “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü de alan “Çatlak” filmi, Antalya’da iz bırakan filmlerden biri oldu.
-5 OYUNCU-
Festivalin “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” ise 5 oyuncuya verildi. Bu anlamda ciddi bir başarı ortaya koyan, Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan’ın “Çatlak” filminde rol alan Tuğçe Yolcu, Süreyya Kilimci, Elif Ürse, Gülçin Kültür Şahin ve Canan Atalay, ödülü paylaştı. Gülçin Kültür Şahin, 10 yaşından bu yana böyle bir sahnede konuşma yapmanın hayalini kurduğunu belirterek, çok heyecanlı olduğunu dile getirdi.
-EN İYİ ERKEK-
Festivalin “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü” ise “Gelincik” filmindeki rolüyle Ahmet Mümtaz Taylan’a verildi. Ödül için herkese teşekkür eden Taylan, “Ne kadar değerli olduğunu bilecek yaştayım” dedi. Sinema, televizyon, müzik, tiyatro emekçilerinin büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Taylan, kültür ve sanata daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini belirtti.
-ÖDÜL ALANLAR-
Festivalde, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü “Çatlak” filmi ile Fikret Reyhan ile Nizam Reyhan’a verildi. Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nün sahibi ise “Kumbara” ile Ferit Karol oldu. İlk uzun metraj filminden böyle bir ödül almaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Karol, diğer filmler için cesaretlendiğini söyledi. En İyi Yönetmen ise “En İyi Film Ödülü”ne layık görülen “Hayaletler”in yönetmeni Azra Deniz Okyay oldu. Okyay, değerli sanatçıların yer aldığı jüri üyesinden böyle bir ödül aldığı için çok gururlandığını belirtti. Sektörde çok zorlanarak bugünlere geldiğini dile getiren Okyay, kadın hikayelerini topluma gösterebildiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Cahide Sonku Ödülü’ne ise “Dirlik Düzenlik” filmindeki rolleri ile Asiye Dinçsoy, Betül Esener ve Dudu Yetik layık görüldü.
En İyi Senaryo Ödülü “İnsanlar İkiye Ayrılır” filmin yazarı Tunç Şahin’e, En İyi Görüntü Yönetmeni “Gölgeler İçinde” filmi ile Hayk Kirakosyan’a, En İyi Müzik Ödülü ise aynı filmle Greg Dombrowsk’ye gitti. En İyi Kurgu Ödülü, yine “Hayaletler” filmi ile Ayris Alptekin’in oldu. Alptekin, kendisine güvenen yönetmen ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Jüri üyelerine de teşekkür eden Alptekin, “Bu ödülü, her düştüğü halden ‘Acımadı ki’ diyerek kalkan annem için alıyorum. Sağlığının daha iyi olmasını diliyorum, seni seviyorum” diye konuştu.
En İyi Sanat Yönetmeni “Gölgeler İçinde” filmi ile Armen Ghazaryan seçildi. Bu arada, festivalin En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü ise iki oyuncu paylaştı. “Hayaletler” filmindeki rolü ile Nalan Kuruçim, “İnsanlar İkiye Ayrılır” filmi ile de Nezaket Erden ödülün sahibi oldu.
Törende duygulanan Nezaket Erden, ilk defa bir filmle bir festivale katıldığını söyledi. Ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu dile getiren Erden, “Zor bir dönemden geçmiştik ailecek. Çok iyi moral oldu, bana ve babama” dedi. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ise “Hayaletler” filminde canlandırdığı karakter ile Emrah Özdemir seçildi. Ayrıca törende, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ile Film-Yön En İyi Yönetmen ödülleri de “Gölgeler İçinde” filmi ile Erdem Tepegöz’e verildi.
-YAŞADIM-
Festivalin en dikkati çeken bölümlerinden biri de, Yönetmen ve Oyuncuların katılımıyla gerçekleşen söyleşiler oldu. Festivalin Hatay adına dikkati çeken ismi Fikret Reyhan ve “Çatlak” isimli filminin söyleşisi de bilinmeyen detayların paylaşıldığı anlara sahne oldu. Çatlak filminin Yönetmeni Fikret Reyhan, oyuncular Süleyman Karaahmet, Hakan Salınmış, Tuğçe Yolcu, Muammer Brav, Hakan Emre Ünal, Elif Ürse, Giray Altınok, Mehmet Bilge Aslan ve Yapımcı Nizam Reyhan, söyleşi kapsamında, izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Yönetmen Reyhan, bir ailenin alınan borç yüzünden yaşadığı sorunu “Çatlak” senaryosuyla ortaya koyduğunu, herkesin bir şekilde bu hikayeyi yaşadığını veya şahit olduğunu söyledi. Birkaç sene önce borçla ilgili bir hikaye duyduğunu, onu senaryolaştırmaya karar verdiğini aktaran Reyhan, “Son bir yılda aklımda iyice yer etti ve bir ay gibi sürede de senaryoyu yazdım. Haziranda da çekimlere başladık. Senaryoda, bir ailenin sosyolojik, psikolojik, ekonomik parametrelerine bakmaya çalıştım” dedi.
-TEK MEKAN-
Filmin tek mekanda geçtiğini, 30 kişiyi bir salona sığdırarak çekimleri yaptıklarını anlatan Reyhan, tek mekan çekiminin zorluğun yanında avantaj da sağladığını, film karakterlerinin, sevgi, mutluluk, kızgınlıklarını tek karede yansıtma fırsatı yakaladığını ifade etti.
Reyhan, oyuncuların çoğunun tiyatrocu olmasının kendisine büyük destek sağladığına değinerek, “Oyuncularım, çok iyiydi ve inanılmaz bir senfoni içinde film çekildi. Sette bir matematik vardı, yaşayan bir dünya vardı. Kamera nereye dönse, aslında bir şey yakalayacaktı. Bir yemek sahnesi vardı. Beni korkutuyordu, ama şimdi izleyince, nasıl yaptığıma bile şaşırıyorum” diye konuştu.
-SONUÇ ŞAHANE-
Oyunculardan Tuğçe Yolcu ise filmde herkesin birbirine sevgi ve saygıyla yaklaşması sayesinde, ortaya şahane bir eserin çıktığını, oyuncu ve teknik ekibin birbiriyle çok uyumlu olması nedeniyle de çekimlerin eğlenceli geçtiğini dile getirdi. Süleyman Karaahmet de, filmi dün ilk defa izlerken öncelikle kendi oyunculuğuna bakmaya çalıştığını, ama beşinci dakikadan sonra kendini filmin akışına kaptırırken bulduğunu belirtti. Mehmet Bilge Aslan ise filme bir tiyatro oyununa hazırlanır gibi hazırlandıklarını, ortada çok ciddi bir emeğin olduğunu kaydetti.
-KONUSU-
Festival’den ödüllerle dönen, Hataylı Yönetmeni Fikret Reyhan ve Yapımcı Nizam Reyhan’ın Çatlak adlı filminin konusu özetle şöyle:
“İngiltere’de çalışan Fatih, arkadaşı Ayhan’dan, Türkiye’deki ailesine göndermek için borç almıştır. Borç, Fatih Türkiye’ye döndüğünde de ödenmeyince, Ayhan, aileyi ziyarete gelir ve parasını ister. Bu borcun talep edilmesi ise aile içinde gerilime yol açar.” -Tamer Yazar-