Hataylılar Boupendza’yı Çok Sevdi

Bir kadın, dünya yıldızını buhurladı… Hatayspor’un dünya yıldızı Boupendza, artık evlerde. Son Fenerbahçe maçını TV’den izleyen kalabalık bir ailenin annesi, golcü futbolcuya nazar değmemesi için, buhurlama, diğer deyimle tütsüleme geleneğini uyguladı. BUHURLAMA NEDİR Buhurlamanın sözlük anlamı, “ateşe atılmak veya özel bir kap içinde yakılmak suretiyle güzel kokulu dumanından faydalanılan madde, tütsü”… Buhurdan tütsü yapmak, tütsülemek, […]

Bir kadın, dünya yıldızını buhurladı…

Hatayspor’un dünya yıldızı Boupendza, artık evlerde. Son Fenerbahçe maçını TV’den izleyen kalabalık bir ailenin annesi, golcü futbolcuya nazar değmemesi için, buhurlama, diğer deyimle tütsüleme geleneğini uyguladı.
BUHURLAMA NEDİR
Buhurlamanın sözlük anlamı, “ateşe atılmak veya özel bir kap içinde yakılmak suretiyle güzel kokulu dumanından faydalanılan madde, tütsü”… Buhurdan tütsü yapmak, tütsülemek, tarihte bilinen ilk medeniyetlerden itibaren, hemen bütün çok tanrılı ve tek tanrılı dinlerde, dinî ve sihri törenler sırasında ateşe güzel kokulu madde atmak veya mayi serpmek, yerine getirilmesi gereken önemli şartlardan biri sayılıyor.
Hristiyanlık’ta buhur, duaların Tanrı’ya yükselmesinin sembolü kabul edilmekte ve bu sebeple de dini törenlerde, asma buhurdanlar, görevli çocuklar tarafından sallanmak suretiyle dumanı kiliseye yayılmaktadır.
Müslümanlık’ta, ibadetlerle ilgili bir buhur yakma geleneği yoktur. Ancak Hz. Peygamber’in ibadet maksadıyla değil, fakat güzel kokmaları için mescitlerde buhur yakılmasını emrettiği bilinmektedir. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version