Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatayspor Simgesi, Gazella…

Galatasaray “ASLAN CİMBOM”, Fenerbahçe “SARI KANARYA”, Beşiktaş “KARA KARTAL” simgesi
Galatasaray “ASLAN CİMBOM”, Fenerbahçe “SARI KANARYA”, Beşiktaş “KARA KARTAL” simgesi ile anılıyor.

Hatayspor’un da simgesi “GAZELLA” olacak.

-Tanıtım, bugün 18.30’da Hatay Stadyumu’nda. Tanıtıma AYKUT KOCAMAN da katılıyor.

Tıpkı üç büyükler gibi, Süper Lig ekibi Hatayspor’un da artık bir simgesi var. Galatasaray “Aslan Cimbom”, Beşiktaş “Kara Kartal”, Fenerbahçe ise “Sarı Kanarya” ile biliniyor. Üç büyüklerin simgesi bunlar olurken, Süper Lig ekibi Hatayspor da artık bir simge ile anılacak. Hatayspor’un simgesi, Gazella.

Bugün akşam Hatay Stadyumu’nda, Hatayspor simgesi olarak belirlenen “Gazella” ile ilgili özel bir tanıtım organizasyonu yapılıyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, aynı zamanda Kulübün Onursal Başkanı da olan Lütfü Savaş, Hatayspor yöneticileri, futbolcular, teknik heyet ile taraftarlara da açık olduğu duyurulan “İkon Tanıtımı” adlı etkinlik, saat 18.30’da stadyumda.

AYKUT KOCAMAN GELECEK

Hatayspor’un yeni simgesinin bugünkü tanıtım organizasyonuna, Türk futbolunun yıldızlarından, Teknik Direktör Aykut Kocaman da katılıyor. Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel’in özel davetiyle bugün Antakya’ya geleceği belirtilen Aykut Kocaman, Bordo-Beyazlı ekibin bu mutlu ve güzel gününde aramızda olacak.

Peki, Türkiye’nin 3 büyük kulübü; Galatasaray, Beşiktaş ile Fenerbahçe’nin simgelerinin tarihçesi, çıkış öyküsü nasıl?

ASLAN CİMBOM

Galatasaray’ın aslan simgesi, 1902 doğumlu Nihat Asım Bekdik’ten gelir. Nihat Asım Bekdik, Galatasaray’ın bir futbolcusuydu. Aktif spor hayatına 1936 yılında son verse de spor yapmaktan vazgeçmedi. “Aslan” ismini verdiği teknesiyle yarışlara katıldı. Futbol oynadığı dönemlerde, “Aslan Nihat” olarak anıldı ve hayatını adadığı Galatasaray’a da kendi lakabını simge olarak bıraktı.

SARI KANARYA

Fenerbahçe’nin simgesi “sarı kanarya” ise Sarı-Lacivertlilerin ünlü kalecisi Cihat Arman’dan geliyor. O dönemlerde Türkiye`nin en iyi kalecileri arasında gösterilen ve “Uçan Kaleci” olarak anılar Arman, sahaya genellikle sarı formasıyla çıkıyor. Arman, bir karşılaşmada, “90” olarak tabir edilen köşeye giden topu harika bir hareketle kurtarıyor. Bu kurtarış sonrasında taraftarlardan birisi, “Hey yavrum, kanaryama bak, yine uçtu” diye bağırıyor. 1952 yılında kurulan genç kadro, art arda şampiyonluklar kovalayınca, basın, “Sarı Kanaryalar yine güzel oynadı” şeklinde haber yazınca, takımın simgesi “Kanarya” olarak kalıyor.

KARA KARTAL

Beşiktaş’ın simgesi olan Kara Kartal’ın çıkış noktası ise bir taraftarın tezahüratı. 1940-41 sezonunda gençleştirilmiş ve yenilenmiş bir kadroyla birlikte puan farkını açarak liderliğini sürdüren Beşiktaş, ligin bitimine 5 hafta kala, 19 Ocak 1941 Pazar günü Şeref Stadı’ndaki maçta Süleymaniye takımına karşı güzel bir oyun sergiler. Maçın ikinci yarısında önde olan Beşiktaş, baskılı oyununu sürdürmeye devam eder. Siyah-Beyazlıların akın yönü olan taraftaki tribünde bir taraftar, “Haydi Kara Kartallar, hücum edin Kara Kartallar” diye bağırır. Karşılaşmayı 6-0 kazanan Beşiktaş, o günden sonra yanına bir de ‘Kartal’ ekler ve Kara Kartal, Siyah-Beyazlıların yeni simgesi olur. Yıllar geçtikçe hafızalara kazınan bu simge ve dillerden ‘Kartal’ kelimesi, o günden bu yana hiç düşmüyor.

GAZELLA NEREDEN GELİYOR?

Hatayspor’un simgesi olacağı öğrenilen “Gazella” ise Dağ Ceylanı olarak bilinir. Bu hayvanın boyu 100–120 cm, ağırlığı ise 15–30 kg arasında değişir Bu hayvan, mükemmel bir koşucudur ve hızını saatte 80 km’ye kadar çıkarabilir. Tehlike hissettiğinde, tiz bir ses çıkararak kaçar ve 2,5 metreye kadar sıçrayabilir. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve İsrail’de de yaşayan türün en kuzeydeki dağılımı ise Türkiye’dedir. Türkiye’de sadece ilimiz Hatay Kırıkhan yöresinde, çok küçük miktarda Dağ Ceylanı popülasyonu bulunmakta ve Kırıkhan ilçesi kırsalında kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi’nde korunmaktadır. Türkiye’de 2009 yılında 150 olarak tespit edilen sayıları, 12 yılda 1600’e ulaştı. -Haber/Cemil Yıldız-