Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatimoğulları, emekli sorunlarını TBMM’ye taşıdı

HDP Adana Milletvekili, Hataylı hemşerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, emeklilerin sorunlarını

HDP Adana Milletvekili, Hataylı hemşerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, emeklilerin sorunlarını Meclis’e taşırken, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a, emeklilere ait sendikayla ilgili kapatma girişimleri olup olmadığını da sordu.
Hatay-Samandağlı Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, önergesinde şunları sordu:
“Tüm Emekliler Sendikası’nın 13 Kasım 2020 tarihinde yayınladığı açıklamada, emekliler için uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendika kurma hakkının mahkemeler vasıtasıyla ellerinden alınmaya çalışıldığını, uluslararası sözleşmelere uygun iç hukukta düzenlemeler yapılması gerekirken, emeklilerin 25 yıllık sendikal geçmişinin ve kazanımlarının yok sayılmaya çalışıldığı ifade edilmiştir.
2021 bütçesinin de değerlendirildiği açıklamada, ‘Türkiye’de, 8 milyon emekli, asgari ücretin altında ücret almaktadır. Hazine katkısı ile aylık ödemeler 1500 TL’ye çekilmiş olsa da, zamla, gerçek ücretlerine yapılmakta, gerçek ücretleri hazine katkılı düzeye gelinceye kadar aldıkları aylık sabit kalmaktadır. Bu uygulama, emeklileri açlığa mahkum etmenin başka bir yoludur. 2021 yılı için emeklilere reva görülen zam oranı 3+3 ve enflasyon farkıdır. Zam oranlarının vicdansızlığı ve komikliği bir tarafa, enflasyon oranlarının, siyasi iktidarın işine geldiği gibi hesaplanıp açıklandığını bilinmektedir. Dolayısıyla, 2021 bütçesi, emekliler açısından sefalet ve yoksulluk demektir’ ifadeleri yer almıştır.
Bu bütçe teklifinde, emeklilerin sağlık haklarını iyileştirici bir politikanın varlığından bahsetmek mümkün değildir. İçinden geçtiğimiz pandemi koşulları nedeniyle, emeklilerin yüküne bir de salgının yükü eklenmiştir. Tüm emeklilerin, sağlık hizmetlerinden parasız olarak yararlanması sağlanmalıdır.
Bu bağlamda;
1. Emeklilerin sendikalarına karşı neden kapatma davaları açılmıştır? Davaların geri çekilmesi için Bakanlığınız tarafından adım atılacak mıdır?
2. Uluslararası sözleşmelerin tanıdığı haklar ve emeklilerin yıllardır sürdürülen mücadele ile elde ettiği kazanımların ve sendikal örgütlenme haklarının tanınması ve anayasal güvence altına alınması için çalışmalarınız var mıdır?
3. En düşük emekli aylığının, talepleri doğrultusunda, brüt asgari ücret tutarına yükseltilmesi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
4. Emeklilerin, yılda 4 defa aylık tutarında ikramiye verilmesi talebi karşılanacak mıdır?
5. Emeklilerden, sağlık ve tedavi katkı paylarının alınmaması sağlanacak mıdır?
6. Salgın süresince, emeklilerin elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması talebi için adım atılacak mıdır?
7. Salgın koşullarında, yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara destek verilmesi, ihtiyaçlarının karşılıksız sağlanması için çalışmalarınız var mıdır?” -Cemil Yıldız-