Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatimoğulları, enerji zammını sordu!

Borçlulara yeniden yapılandırma olacak mı? HDP Adana Milletvekili Hataylı hemşerimiz

Borçlulara yeniden yapılandırma olacak mı?

HDP Adana Milletvekili Hataylı hemşerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, enerjiye yapılan son zammı ve borçlu çiftçilere yönelik yeniden yapılandırma hakkı olup olmayacağını sordu. TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından sorularının yanıtlanmasını isteyen Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, şunları dile getirdi:
“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tarife tablolarına göre, 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren elektrik fiyatları %15 oranında artırılmıştır. EPDK, zammın gerekçesini, ‘elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar’ olarak açıklamıştır. Zamla birlikte faturalara yansıtılan elektrik fiyatları, kilovatsaat başına, çiftçilerin kullandığı tarımsal sulamada 57.99 kuruş olarak belirlenmiştir.
Aynı tarımsal sulama abonesi olan üreticinin Temmuz 2018 ve Haziran 2019 dönemi faturaları incelendiğinde, tarımsal sulama aboneliğindeki yıllık artışın %54 oranında olduğu görülmektedir ve diğer tarifeler arasında en yüksek artışa sahip olması ile dikkat çekicidir. Temmuz 2018 dönem faturasında 0,4093 olan birim elektrik fatura bedeli, (TL/kWh) Haziran 2019 için 0,6304 olmuştur.
Artan maliyetler altında ezilen üreticiler, borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) sektörel kredi verileri, çiftçinin, içinde bulunduğu borç batağının her geçen ay katlanarak arttığını ortaya koymuştur. Buna göre, tarım sektöründe takipteki kredi miktarı, 2019 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54.8 artarak 4.3 milyar TL’ye yükselmiş, aynı dönemdeki toplam nakdi krediler ise yüzde 10.4 yükselerek 108.6 milyar TL’ye çıkmıştır.”
Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, önergesinin son bölümünde, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları sordu:
1. Elektrik piyasasındaki maliyet bileşenlerindeki artış, yapılan elektrik zammına gerekçe olarak gösterilirken, çiftçinin/üreticinin girdi maliyetlerinin sürekli artışı, borçlarını ödeyemez hale gelen üreticinin yükünü artırmaktadır. Bu yükün azaltılması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
2. Yapılan elektrik zammı ile yıllık elektrik fiyatındaki artış oranı yüzde 54 ile en yüksek orana sahip olan tarımsal sulama tarifesi dikkat çekicidir. Yapılan tarım desteği yetersizken, neden çiftçinin bir de bu denli elektrik faturası yükü artırılmıştır?
3. Tarımsal sulama elektrik tarifesinden alınan Enerji Fonu, TRT payı, Elektrik ve Havagazı Tüketim vergilerinin kaldırılması, %18 KDV oranının düşürülmesi gibi, üreticinin elektrik maliyetini azaltmak için Bakanlığınızca çalışmalarınız olacak mıdır?
4. Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçlu çiftçilerin borçlarını ödeyebilmeleri için, 31.12.2016 tarihinde üreticilerin borçlarını yeniden yapılandırmak üzere çıkarılan 6824 Sayılı Yasa’nın güncellenmesi adına Bakanlığınız adımlar atacak mıdır? -Cemil Yıldız-