Hatimoğulları, Test Verilerini Sordu

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, bir önergeyle, koronavirüs test verileri arasında çelişki olduğunu kaydederek, nedenini Sağlık Bakanı’na sordu. Milletvekili Hatimoğulları, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmasını istediği şu soruları sordu: “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 17 Haziran 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında paylaştığı verileri değerlendiren TTB Merkez Konseyi, konuyla ilgili yazılı basın […]

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, bir önergeyle, koronavirüs test verileri arasında çelişki olduğunu kaydederek, nedenini Sağlık Bakanı’na sordu. Milletvekili Hatimoğulları, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmasını istediği şu soruları sordu:
“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 17 Haziran 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında paylaştığı verileri değerlendiren TTB Merkez Konseyi, konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapmış, açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, COVID-19 pandemisi ile ilgili epidemiyolojik verileri açıklamaktan kaçındığını vurgulamıştır. Türkiye’de doğrulanmış olgu sayılarındaki artışın alarm verdiği ve Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde, illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınmasının mümkün olabileceği belirtilmiştir.
Türkiye’de, 18 Mayıs – 17 Haziran 2020 tarihleri arasındaki son bir ayda Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen toplam doğrulanmış olgu sayısı 33.292’dir ve gün başına ortalama 1.074 doğrulanmış olgu düşmektedir. Oysa Sayın Bakan’ın, ‘Son bir ayda günlük ortalama vaka sayısı’ olarak 10 kente ilişkin verdiği günlük olgu sayıları toplandığında, günlük ortalama olgu sayısının 1.099 olması anlaşılamamış, yalnızca 10 ile ait olması ve geriye kalan 71 ildeki olgu sayıları nedeni ile de soru işaretleri doğurmuştur.
Bu bağlamda;
1. Gün başına ortalama doğrulanmış olgu sayılarındaki bu hatanın nedeni tarafınızca açıklanacak mıdır?
2. 17 Haziran’da açıklanan sayının, Bakanlıkça her gün açıklanan olgu sayılarının ortalamasından yüksek olmasının nedeni nedir?
3. Geriye kalan 71 ilin verileri de paylaşılacak mıdır?
4. Türkiye nüfusunun %18,66’sının yaşadığı İstanbul’dan olguların %60’dan fazlasının bildiriliyor olması, kentin yoğunluk merkezi olarak nitelendirilmesinin sürdüğünü göstermektedir. Bu nedenle İstanbul’a dair özel önlemlerin alınması gerekmez mi?
5. Açıklanan verilere göre; Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır, Türkiye nüfusu içerisindeki oranına göre, son bir ayda ortalama olarak daha yüksek oranda doğrulanmış olgu bildirilen iller arasındadır. Bakanlığınızca bu konuda nasıl önlemler alınmaktadır?
6. Epidemiyolojik verilerin açıklanarak, karar verme süreçlerine sağlık meslek örgütlerinin katılımına açmak konusunda Bakanlığınızca adımlar atılacak mıdır?
7. İllere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve böylece daha etkin önlemlerin alınabilmesi için Bakanlığınız elindeki verileri açıklayacak mıdır?” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version