Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HATSU: “Rapor için alınan su örnekleri aykırılık teşkil etmektedir”

HATSU, Sağlık kurumlarının Hatay’daki içme ve kullanma suyu “içilebilir değil” raporuna dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

HATSU, Sağlık kurumlarının Hatay’daki

Türk Tabipler Birliği, Hatay Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası 8 Ekim Tarihinde depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen içme ve kullanma suyunun temiz içerikli olmadığına dair bir rapor yayınlamıştı. Sağlık kurumları tarafından yürütülen saha çalışmasıyla Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun ve Reyhanlı ilçelerindeki şebeke hattından ve depolardan alınan su örnekleri özel bir laboratuvarda analiz ettirilmiş ve Halk sağlığı, çevre sağlığı ve çevre mühendisliği konularında deneyimli akademisyen ve sağlık çalışanları tarafından değerlendirilen analiz sonuçları, genel olarak suların içilebilir olmadığını ortaya koymuştu.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne Bağlı Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yayınlanan bu rapora dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Alınan su örneklerinin vatandaşların evinin içinden alınıp bu durumun Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e göre aykırılık teşkil ettiğini belirten HATSU’nun basın açıklamasının tamamı ise şöyle: “Türk Tabipler Birliği(TTB), Hatay Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Hatay Şubesi’nin Hatay’daki içme ve kullanma suyuna dair yürüttüğü saha çalışması ile ilgili raporunda ve bu rapora dayanarak yapılan haber içeriğinde numune alım sırasında çekilen fotoğrafların bir kısmı vatandaşın evinin içinden çekildiği gözlemlenmiştir. Bu durum Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e göre aykırılık teşkil etmektedir. Şöyle ki; içme-kullanma suyu şebeke denetimi abone iç tesisatından yapılmamalıdır. Aboneye ait içme suyu depolarının ne sıklıkla temizlendiği de ele alınmalıdır. Analiz için numuneler mahalle içme suyu depoları, meydan çeşmeleri veya abone bağlantısından iç tesisata girmeden önceki ilk musluktan alınmaktadır.

Söz konusu musluk olmaması durumunda ve gerekli görülmesi halinde abone bağlantısı sökülür ve numune alınmaktadır. Amaç, halka hizmet ve milli sermayenin korunması ise; böyle bir işlem yapılacağı zaman ilgili kurumlarla koordineli çalışılması ve soruna çözüm üretmek için çaba harcanması da kamuoyunun daha doğru şekilde bilgilendirilmesine katkı sağlayacaktır.

Alınan numunelerin numune alım yöntemlerine uygun olmadığı tespit edilirken, içme suyu dezenfeksiyonu hassas bir konu olmasından dolayı analizler akredite bir laboratuvar veya sağlık bakanlığına bağlı hıfzıssıhha laboratuvarlarında yapılmaktadır. Yukarıda belirtilen kurumlar tarafından alınan numuneler ise akredite olmayan bir laboratuvarda analizler yapılmıştır.

Numune alma yöntemlerindeki yanlışlar ve uygun olmayan laboratuvar koşullarından kaynaklı olumsuz çıkan sonuçlar gerçeği yansıtmamaktadır. İlgili kurumların numune aldığı lokasyonlardan, HATSU ve İl Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından alınan tekrar numunelerinin İl Sağlık Müdürlüğü Hıfzıssıhha laboratuvarlarında yapılan analizlerin sonuçlarının tamamı temiz çıkmıştır.

İl genelinde İçme – kullanma sularının denetimi HATSU ekipleri ile birlikte Sağlık Bakanlığına bağlı İl sağlık müdürlüğü ekipleri tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. İçme suyuna uygulanan dezenfeksiyon ve klorlama işlemleri Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e uygun şekilde şebeke son noktalarında 0,3-0,5 ppm klor olacak şekilde de uygulanmaktadır.

Sahada düzenli olarak şebekede klor kontrolü yapan ekipler bulunmakta ve bu ekipler tarafından klorlama işleminde herhangi bir aksaklık olması halinde sisteme müdahale ederek dezenfeksiyon işleminin sürekliliğini sağlamaktadır.

06.02.2023 Şubat depreminden 01.10.2023 tarihine kadar toplam 12.788 adet analiz yapılmış olup, yapılan bu analizlerden 12.439 tanesi Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e göre uygun, 349 tanesi de uygun olmadığı tespit edilmiştir.

Uygun olmayan 349 adet analiz ise 207 lokasyondan farklı tarihlerde alınmış ve 156 noktada gerekli müdahaleler yapılarak dezenfeksiyon işlemlerinin sürekliliği sağlanmıştır. Tekrar analizleri yapılmış ve şebeke suyunun “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e” göre uygun olduğu tespit edilmiştir.

Şebekelerde gerekli bakım ve onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra da şebekede 24 – 48 saat sürekli süper dezenfeksiyon işlemleri uygulanmaktadır.

Ayrıca, il genelinde su iletimi sağlanan içme ve kullanma suyu kaynaklarına yönelik yapılan analizlerin sonuçları düzenli olarak www.hatsu.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur” – Duygu Ertaş-