Ödevimizi Tamamladık mı?
Saint Simon Manastırı’ndan Saint Pierre Kilisesi’ne, ödevlerimizi ne kadar tamamladık, düşünelim mi?
Antakya’yı, eski Antakyalıların ağzından dinlemek hep çok keyifli, özellikle de düne dair kayıplarımızın ne kadar arttığını, fotoğraflarla ve hafızada yer alanlarla netleştirirken… Eldeki hikâyenin bugünkü finalini, yaklaşan turizm sezonu için biz yapalım ve içinde yaşadığımız kenti yönetenlere, Roma ve Kudüs’ten sonra anılan 3. kent olduğumuzu hatırlatalım ve anlatılanı da bir kez de biz fısıldayalım…
“Tüm dünyada gelişme gösteren inanç turizmi kapsamında mevcut turizm değerlerinin korunması, turizme kazandırılması ve tanıtılması oldukça önemli hale geldi. Antakya, bu sınıflama içinde nerede, bilinmiyor. Ancak TÜRSAB İnanç Turizm Raporu’na göre, dünyada en çok ziyaret edilen kutsal mekanlar sıralamasında; Japonya Meji Shrine Sensoji Tapınağı yıllık ziyaretçi sayısı 30 milyon 1.sırada, Türkiye Sultan Ahmet Camii 5 milyon sayı ile 20. sırada, Ayasofya Müzesi 3.2 milyon sayı ile 29. sırada yer almaktadır. Dünya inanç turizmi pazarı yaklaşık yirmi milyar dolarken, Türkiye’nin bu pazardan aldığı pay ise sadece yüzde beş civarındadır.”
Eldeki verilerin adresi konumundaki Turizm Bakanlığı’na göre, Türkiye’de 43 ilde inanç turizmine yönelik mekan bulunuyor. Antakya da, Bakanlık sıralamasında yer alan adreslerden bir tanesi. Peki, hikayesi ile genelde duygusal yönü paylaşılan eski kentin ‘inanç’ yönü için yapılması gerekenler mi? İşte sıralananlar:
*İnanç Turizmi’nin kutsal mekânlarının altyapı eksikleri giderilmeye çalışılmalıdır.
*Tarihi, kültürel ve dini yapıların restorasyonu veya düzenli olarak bakım ve temizliği yapılmalıdır.
*İnanç turizminin tanıtımı için her dilde basım ve özel internet siteleri tasarlanmalıdır. Tüm dünyadan basın mensupları, mesleki turizm grupları, seyahat acente sahipleri ve çalışanları, önemli din adamlarının hep birlikte katılabileceği tanıtım turları organize edilmelidir
*Dinsel seyahat ve toplantılara öncülük eden, yol gösteren ve bu sektörde söz sahibi olan, Dünya İnanç Turizmi Birliği (WRTA) ile irtibat kurularak, işbirliği içine girilmelidir. İnanç turizmi pazarına yön veren bu birliğe, inanç merkezlerinin envanterleri gönderilmelidir.
*Dini yapılar ve kutsal mekânlar, sanat tarihi açısından da değerlendirilerek tanıtılmalıdır.
Saint Simon Manastırı’ndan Saint Pierre Kilisesi’ne, ödevlerimizi ne kadar tamamladık, düşünelim mi? -Tamer Yazar-