Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Havel ödülü Türkiye için gurur; iktidar için utançtır!

CHP İstanbul Milletvekili ve

CHP İstanbul Milletvekili ve Dış ilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Baş Danışmanı  Namık Tan 9 Ekim 2023 günü, Strazburg’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) sonbahar oturumunda tutuklu Osman Kavala’ya verilen Vaclav Havel  ödülünün Türkiye için gurur iktidar için utanç olduğunu söyledi.

Namık Tan yaptığı yazılı açıklamada  şunları söyledi:

Demokrasi tarihimizde iz bırakacak bu olay, bize iki duyguyu bir arada yaşattı. Türkiye’de insan hakları ve demokratikleşme uğruna uzun yıllardır yaptığı çalışmalarıyla bilinen Osman Kavala’nın adı böylelikle dünya çapında bilinen insan hakları savunucularının arasına yazıldı. Biz bu ödülün en başta Türkiye’yi, ayrıca ülkemizde insan hakları adına mücadele veren herkesi ve elbette Kavala’nın ve arkadaşlarının şahsında yargılanan Gezi Parkı Hareketini onurlandırdığına inanıyoruz.

Yaşadığımız ikinci duygu ise ülkemizin adının böyle bir hukuk ayıbı yüzünden AKPM gündemine gelmiş olmasının yarattığı   üzüntüdür. Osman Kavala’nın şahsında onurlandırılan Türkiye olduğu gibi, onun haklarını pervasızca ihlal eden iktidarın başındaki kişinin şahsında kınanan da Türkiye’dir. Osman Kavala’ya verilen bu ödülle Türkiye’de tek adam iktidarı yüzünden demokrasimizin aldığı yaraların bir kez daha tüm Avrupa önünde altı çizildi. Anayasamızın olmazsa olmaz ilkelerinden olan hukukun üstünlüğünü ve yargının bağımsızlığını ihlal eden tek adam iktidarı, Gezi Parkı Hareketine duyduğu şahsi kin uğruna on altı kişiyi, hukukun temel ilkelerine aykırı olarak yargıladı. 12 gün önce de Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’nun hapis cezalarını onadı.”

Hukukun gerçekten uygulandığı, yargının siyasal iktidarın elinde bir araç olmaktan kurtarıldığı bir Türkiye’yi yeniden kurmak için mücadele edeceklerini anlatan Tan  “Osman Kavala ve arkadaşlarının özgürlüğe kavuşacağı, milletvekili arkadaşımız Can Atalay’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelerek yemin edeceği güne kadar mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.

Vaclav Havel Kimdir?
5 Ekim 1936 tarihinde Prag’da dünyaya gelen Vaclav Havel,  politik nedenlerle üniversiteyi yarım bıraktıktan sonra Makinistlik, ışıkçılık ve sekreterlik gibi işlerde çalıştı. Yazdığı oyunlarda çağdaş toplumun açmazlarını dile getirdi. Görüşlerinden ötürü 1977 ve 1979’da mahkûm edildi.

Vaclav Havel 2 Şubat 1993 tarihinde Çek Cumhuriyeti‘nin Devlet Başkanı oldu. 1998 yılında yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Havel, Şubat 2003‘te seçimini kaybetti.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD’den Foreign Policy  ve İngiltere’den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu dünyanın en etkili entellektüelleri listesine 2005 yılında 4., 2008 yılında 26. sıradan girdi.

Çek siyasetçi ve yazar Havel’in  Türkiye’de de yayınlanan  eserlerinden bazıları şöyle:0

  • Letters to Olga (1988)
  • Open Letters (1991)
  • Disturbing the Peace (1991)
  • Summer Meditations (1992-1993)
  • The Power of the Powerless (1985)
  • The Art of the Impossible (1998)
  • Buruk Ezgi, (oyun, 1984), Can Yayınları
  • Bildirim (Vyrozumeni), oyun, Can Yayınları.
  • Görüşme Kutlama Çağrı, oyun, Remzi Kitabevi.
  • Şeytan Çelmesi, oyun, Can Yayınları.
  • Uzaktan Soruşturma, Afa yayınları.

Havel 18 aralık 2011 yılında 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. (Sami Gökçe)