Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hayvan Katliamı Çözüm Değil’’

Kamu Emekçileri Sendikası Tarım

Kamu Emekçileri Sendikası Tarım Ormancılık Hizmet Kolu (Tarım Orkam-Sen), meclise sunulan ve kamuoyunda hayvan hakları yasası olarak bilinen kanun tasarısına ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Oyu yok, sözü yok diye öldüremezsiniz!” ifadesine yer verildi.

Tarım Orkam-Sen, son dönemde gündeme gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının, yöneticilerin sorunları çözme konusunda klasik yaklaşımlarını yansıttığını belirtti. “Yönetemeyenlerin klasiği çözemedikleri sorunları kestirip atarlar,” diyen sendika, sokak hayvanlarının katledilerek sorunun çözülmeye çalışılmasını eleştirdi.

Açıklamada, 2004 yılında çıkarılan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na atıfta bulunularak, “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir,” ifadesi hatırlatıldı. Aynı yasa kapsamında büyükşehir, il ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyelere hayvan bakım evleri kurma görevi verildiği vurgulandı.

Türkiye genelinde 1300’den fazla belediye olmasına rağmen sadece 300 civarında hayvan bakımevi bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, mevcut barınakların da hayvan refahına uygun şekilde hizmet vermediği belirtildi. Sorunun ana sebepleri olarak bütçeden yeterli kaynak ayrılmaması ve yeterli personelin istihdam edilmemesi gösterildi.

AKP iktidarının sorunu popülist yaklaşımlarla çözmeye çalıştığını ileri süren Tarım Orkam-Sen, hayvanlardan korkan insanlar ile hayvan hakları savunucularını karşı karşıya getirdiğini söyledi. Açıklamada, “Sorun, mağdur yaratmadan ilgili yasa ve yönetmeliklerin işaret ettiği şekilde çözülebilecektir,” denildi.

Çözüm Önerileri

Tarım Orkam-Sen, sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu:

  • Yasa kapsamında yeteri kadar hayvan bakımevinin acilen açılması,
  • Mevcut sahipsiz hayvan bakımevlerinin kapasitelerinin artırılması ve hayvan refahına uygun hale getirilmesi,
  • Yeterli sayıda veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyeni ile yardımcı personel istihdamının sağlanması,
  • Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki hükümleri takip etmesi ve yerine getirmesi.

Tarım Orkam-Sen, konunun takipçisi olacaklarını ve yasa koyucunun mevcut yasa hükümleri çerçevesinde hayvan refahını artıracak düzenlemeler yapmasını beklediklerini belirtti.

(Yusuf Cemil Karaçay)