Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayvancılık Desteklerinde Artış: Yeni Karar 2026’da Yürürlükte

2024-2026 yıllarında yapılacak hayvancılık desteklemelerine ilişkin kararda değişiklik öngören Cumhurbaşkanı

2024-2026 yıllarında yapılacak hayvancılık desteklemelerine ilişkin kararda değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yeni düzenleme ile birçok alanda destek miktarları artırıldı.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta artış

Büyükbaş hayvancılık destekleri kapsamında buzağı desteği yüzde 40 artırılarak hayvan başına 1400 liraya çıkarıldı. Malak desteği ise yüzde 180’lik artışla hayvan başına 2800 lira oldu. Küçükbaş hayvancılıkta kuzu ve oğlak destekleri yüzde 50 artırılarak hayvan başına 300 lira olarak belirlendi.

Çoban desteği de yükseltilerek, 150 baş üzerinden ilave 1,8 katla 81 bin lira ödenecek.

Arıcılık ve ipek böcekçiliği desteği

Arıcılık desteğinde, üretici örgütlerine üye olanlara arılı kovan başına 140 lira, üye olmayanlara ise 100 lira verilecek.

İpek böceği temel desteği yüzde 10 artırılarak kilogram başına 1100 lira olurken, tiftik üretimi desteği yüzde 100 artışla kilogram başına 160 liraya yükseltildi.

Yeni uygulamalar ve ek destekler

Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerine verilen temel destek, geçen yıla göre yüzde 100 artırıldı. Ayrıca, bu yıl ilk kez uygulanacak hayvan ve sürü sağlığı desteği kapsamında hayvan tanımlama araçları ile bazı aşı bedelleri de destek kapsamına alındı.

Su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelere, ürettikleri türler ve üretim şekline göre sağlanan temel destek oranları artırıldı. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde, müsilajdan etkilenen balıkçı gemilerine de gemi başına ilave küçük ölçekli balıkçılık desteği sağlanacak.

Hayvan gen kaynakları desteklerinde de artışa gidilirken, Ankara keçisine özel ilave destek verilmesi kararlaştırıldı.

Üretici örgütlerine yönelik düzenleme

Su ürünleri desteğinde, üretici örgütlerinin etkinliğini artırmak amacıyla birlik ve tanıtım kesinti oranları yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarıldı.