Hayvanlara Eziyet ve İşkence İnsanlık Suçudur

Hamurcu, hayvan sahiplenme ehliyeti olmayanların hayvan sahiplenmesinin engellenmesinin gerekliliğine değindi Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayvan sahiplenecek kişilere hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve mevzuat hakkında eğitim verilmesinin, hayvan sahiplenme ehliyeti olmayan insanların, hayvan sahiplenmesinin engellenmesinin gerekliliğini bildirdi. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün yalnızca bir hatırlatma […]

Hamurcu, hayvan sahiplenme ehliyeti olmayanların hayvan sahiplenmesinin engellenmesinin gerekliliğine değindi

Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayvan sahiplenecek kişilere hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve mevzuat hakkında eğitim verilmesinin, hayvan sahiplenme ehliyeti olmayan insanların, hayvan sahiplenmesinin engellenmesinin gerekliliğini bildirdi. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün yalnızca bir hatırlatma günü olduğunu belirten Hamurcu, gerek okul eğitimleriyle gerekse hayat boyu öğrenme etkinlikleri ile dünyayı tüm canlılarla paylaştığımızı toplumun her kesimine benimsetmemizin önemine dikkat çekti ve “Sevgi insanlığın gereğidir. Hayvanlara eziyet ve işkence yapmak bir insanlık suçudur” dedi.
Takılacak çiple hayvanın sokağa terk edilmesi engellenecek …
Bir taraftan Dünya genelinde hızla artan nüfus, çarpık yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaretin, yaban hayatının dengesini bozarak, diğer canlıları bir yok oluşa doğru sürüklediğini, diğer taraftan maddi kazanç ve eğlence amacıyla hayvanların, işkence, eziyet ve kötü muameleye maruz kaldığını söyleyen Hamurcu, son derece üzücü bu tablonun 21. yüz yıl insanına hiç yakışmadığını ifade etti. 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’nın TBMM’de görüşülerek yeni düzenlemelerle kabul edilmesi ile hayvanların mal olarak değil can olarak değerlendirilmesi ve buna paralel olarak cezaların bir bölümünün idari cezalar kapsamından çıkarılarak suç olarak değerlendirip arttırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Hamurcu, açıklamasında şunlara yer verdi: “Hayvan mağduriyetlerinin başında sokağa terk etmeler gelmektedir. Özellikle doğum günü hediyesi ya da çocuğunu sevindirmek amacıyla bir eşya gibi satın alınan ve daha sonra çeşitli sebeplerle sokaklara terk edilen hayvanlara bu mağduriyeti yaşatmak kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun hem vicdani açıdan, hem de havyan sevgisi açısından sorumluluğu büyüktür. İnsanlar terk etmek için evlerine süs eşyası gibi hayvan almamalıdır. İşte bu sebeple Hatay Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Hatay Veteriner Hekimler Odasının imzaladığı protokolle mikroçip takma ve kimliklendirme konusunda önemli adımlar atıldı. Hayvana takılan mikroçipte hayvan sahibine ve hayvana ait bilgiler olacak, okutulmak suretiyle kime ait oluğu görülecek, böylece artık hayvanının sokağa terk edilmesinin önüne geçilecektir.
Hayvanların korunması, hayvan hakları ve hayvan refahı için; Güçlü bir mevzuata, buna göre güçlü bir kamu yapılanmasına ve güçlü bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır. Yönetimsel olarak çok başlılığa son verilmelidir. Konunun Belediyeler ile Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Genel Müdürlüklerin uhdesinde olması yerine, Hayvan Refahı Genel Müdürlüğü veya Veteriner Otoritesi ya da Veteriner işleri Genel Müdürlüğü Kurularak bünyesinde Hayvan Refahı Daire Başkanlığı, altında da, Çiftlik Hayvanlarının Refahı, Sahipsiz Hayvanlar, Av ve Yaban Hayatı ile Hayvanat Bahçelerinde Refah, Deney Hayvanları ve Su hayvanları Refahı gibi Şube Müdürlükleri oluşturulması sağlanmalıdır.
Hayvan Refahı Fonu oluşturulmalı …
Yeterli bir bütçe kaynağı için Hayvan Refahı Fonu oluşturulmalıdır. Bunun için emlak vergisinde ek vergi, şans oyunlarının gelirlerinden hayvan refahına pay aktarılmalıdır. Kesilen para cezaları fona aktarılmalı, hayvancılık sektöründen para kazananlardan (mama, aşı, ilaç, pet shop malzemeleri üreticisi, yarış atı sektörü vs.) maddi ve ayni katkılarda bulunması için yasal zorunluluk getirilmelidir. Denetime bağlı eksiklikleri gidermek için ilgili Bakanlık bünyesinde veteriner hekimlerden oluşan, hayvan hakları ihlalleri konusunda, denetleyen ve karar veren Hayvan Hakları Müfettişliği kurulmalıdır. Büyükşehir statüsündeki illerdeki Belediyelerde Veteriner İşleri Daire Başkanlığı diğer il ve ilçelerde ise Veteriner İşleri Müdürlükleri oluşturularak buralarda yeterli veteriner hekim ve yardımcı personel istihdamı sağlayacak düzenlemeler bulunmalıdır.
Kamunun yükünü azaltılmak için kısırlaştırma, aşılama ve kayıt-kimliklendirme işlemlerinde serbest veteriner hekim kliniklerinden faydalanılmalı, sahipsiz hayvanların bakım ve tedavisi işlemleri için hizmet satın alınarak can dostlarımızın tedavi hakkı kesintisiz sağlanmalıdır. Sahipsiz hayvan rehabilitasyonu yapan merkezler günün şartlarına ve ihtiyaca uygun donanım, personel ve fiziki şartlara sahip olmalıdır.” Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version