Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayvanların Siyaseti Yok!

Doğa  ve Yaşam Derneği Başkanı Karaahmetli, hayvanları koruma çağrısı yaptı

Doğa  ve Yaşam Derneği Başkanı Karaahmetli, hayvanları koruma çağrısı yaptı

Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Sinem Karaahmetli, tüm kişi ve kurumları, hayvanlara sahip çıkmaya çağırdı. Konuya ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapan, Doğa ve Yaşam Deneği Başkanı Sinem Karaahmetli, Derneği 7 yıl önce kurduklarını, sokak hayvanları için onca uğraşlarına rağmen Hatay’da bir arpa boyu yol alamadıklarını kaydetti ve suçlamalarla dolu açıklamalarında şunları söyledi:
“Hatay, büyükşehir olalı, beş buçuk sene oldu. Büyükşehir olduk diye sevinmiştik. Hemen görüşmelere başladık. Hatay’a yakışır, medeniyetler şehrine yakışır bir bakım evi kurulması hayalimizdi. Bize her zaman kapılarını açan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’la görüştük. Sunduğumuz bütün projeleri beğendi ve onayladı. Hemen çalışmalara başladık. Büyük bir tesis kurulacak 15 ilçeyi kapsayacak, Türkiye’nin en iyi hayvan bakım evi kurulacaktı. Projeler çizildi, görüşmeler başladı. Projeyi hayata geçirmek için arsa lazımdı! Hatay Büyükşehir Belediyesi ile aylarca arsa bakıldı. Yazılar yazıldı. Aylar sonra gelen cevap, ‘hayır, burası olmaz!’ Bir daha arsa arayışına girdik. Bir daha yazı yazıldı, bir daha red cevabı geldi! Bir daha arsa bulduk. Altınözü’nde yazılar yazıldı. 2 aydır cevabını bekliyoruz. Bekliyoruz, bekliyoruz… Umarım, bu arsanın da gözünün üstünde kaş yoktur.
Beklerken, aradan beş buçuk sene geçti. Antakya Belediyesi döneminde kurulmuş olan 6 dönümlük arazideki Hayvan Bakım Evi, bir ilçe kapasitesine sahipken, 15 ilçeye hizmet vermeye çalışıyor. 15 ilçeden gelen ihbarlarla, 250 kapasiteye sahip bakım evi 800’lere ulaştı. 800 hayvanın yaklaşık 200 hayvanı yaralı, uyuz, bakıma muhtaç. Peki, 800 kapasite nasıl karşılanacaktı? Arsa genişletilsin, ama yer yok. 6 dönümlük arazideki kafeslere ek yapıldı, ama yetmedi. Kafeslerler birleştirildi. Yetmedi, işin içinden çıkılmaz oldu. Kafesler doldu. Her kafese 10 hayvan olması gerekirken, 60-70 hayvan konulmaya başladı. 60 hayvan aynı kafeste olur mu? Yemek kavgası, bulaşıcı hastalık riski arttı. Bakım evinde hiç hoş karşılanmayan görüntüler ortaya çıktı.”
İLÇE BELEDİYELERİ UYUYORMU?
Sinem Karaahmetli, suçlama kervanına ilçe belediyelerini de aldı. Karaahmetli, “İlçe belediyeleri uyuyor mu?” başlığı altında şunları kaydetti:
“Bu geçen zaman zarfında, ilçe belediyeleri görüşmeler yaptık. Olumlu geçen görüşmelerde oldu. ‘Bizim yetkimizde değil, Büyükşehirde’ diyen de. 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu, Zabıta Kanunu ve Bakanlıkça çıkarılan Kuduzla Mücadele Kanunu’nda, en başta kuduzla mücadelede sorumluluk, ilçe belediyelerindeydi oysa… Bakım evi kurulsun, ‘yetkimiz yok, paramız yok’! Ekip kurulsun, ‘ekibimiz yok’! Yok! Yok! Yok!
İl Hayvanları Koruma Kurulu’nda defalarca sıkıntılar dile getirildi. Hatay Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerin, hayvan bakım evi ya da yakalama ekibi kurulmasında destek sağlayacağını söylese de, İl Hayvanları Koruma Kurulu’nda defalarca ‘ilçe belediyelerin bakım evi kurması’ için karar alınsa da, karara uyan yok. Büyükşehir Belediyesi yetki de verdi. Hayvan bakım evi kurulursa, destek de… Sonuç? Bir iki ilçe belediyesi dışında, koca bir hiç! Hani yetki Büyükşehirdeydi? Yetki de verdik! Niye çalışmalar yapmıyorsunuz? Bütçe yok! İlçe belediyelerin festivallere harcanacak bütçesi var ama!”
Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Sinem Karaahmetli, suçlamalarla dolu açıklamalarının sonunda; sokak hayvanlarının kısırlaştırma ile üremelerinin kontrol altına alınmadığını, beslenme odakları kurulmadığını, hayvanların aç bırakıldığını ve barınacak yerleri olmadığını söyledi ve şöyle devam etti:
“Vatandaşlar, bizi aramak suretiyle, ‘sokağımda sürü halinde köpek var, korkuyoruz’ diyor. Haklılar. Haklılar da… Cezası hep, o ağzı dili olmayan hayvanlara kesiliyor. Toplanan hayvanlar ne mi oluyor? Sokak sokak zehirleniyor, ciğerleri parçalana parçalana ölüyorlar. Toplatılıp, dağ başlarına, çöplüklere atılıyorlar. Yemek bulamayan, dağ başındaki çöplükteki hayvanlara ne mi oluyor? Açlıktan birbirlerini parçalıyorlar. Yavrusu ölen anne köpeğin, bebeğini diğer yavrulara yedirdiğini gördük. Tespit ettiğimiz İskenderun çöplüğünde, şuan 300’ü aşkın köpek var. Bu, tespit edilenlerden bir tanesi. Dağ başında açlıktan koruma altında olan yaban hayvanlarını parçalayanları saymıyorum…”
GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN DAVA
Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Sinem Karaahmetli, konunun birçok kez idarecilere de yansıtıldığının altını çizdiği açıklamasının son bölümünde, şunları kaydetti:
“Belediyelerin bakmaya zahmet etmediği, toplayıp çöplüklere attıkları canlara yapılanlar, kimsenin yanına kar kalmayacak. Hayvan hakları kanunundaki cezai yaptırımın az olduğunu sanıyorsunuz diye sevinmeyin! Hatay Hayvan Hakları Barosu, Türkiye’de bir ilk davayı başlattı. Çöplüklere, dağ başlarına atılan köpeklerin küpe numaraları alındı. Görüntüler alınarak Avukatlarımıza verildi. Savcılık, soruşturma başlattı ve şuan güvenlik kameralarından tespite başlandı. 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu diyor ki; küpesiz köpekleri bakım evine al, kısırlaştır ve aldığın yere bırak. Görev ve sorumluluk alanının dışında davrananlar hakkında, görevini kötüye kullanmaktan soruşturma devam ediyor. Sokak hayvanlarının sahipsiz olduğunu kimse düşünmesin. Kanun yoksa, vicdanınızda mı yok?”
BU BAŞLANGIÇ
Karaahmetli, açıklamasını son bölümünde, siyasi partilere yönelik şu mesajı verdi.
“Tüm gören sokak hayvanları için, hiçbir olayın peşini bırakmadık, bırakmayacağız. Umarım, tüm yetkililer, tüm kurumlar artık, A Partisi ya da B Partisi siyasi çekişmeyi bir tarafa bırakıp, hizmet verme anlayışı ile görevini yapar. Vatandaşlardan ricamızdır… Belediyelere, ‘hangi yasaya dayanarak sokak hayvanlarına müdahale etmiyorsunuz ve barınak kurmuyorsunuz’ diye mutlaka sorun ve CİMER’den şikayet edin.”   -Cemil Yıldız-