Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazinenin borç miktarı 6 trilyonu aştı

Hazinenin iç ve dış borçları ekim ayında bir önceki aya

Hazinenin iç ve dış borçları ekim ayında bir önceki aya göre 207 milyar, geçen yılın sonuna göre ise 2,2 trilyon lira artarak ekim ayı sonunda 6,3 trilyon liraya kadar yükseldi. Merkez bankası verilerine göre ekim ayında iç borç stoku 107 milyar lira artarak 3 trilyon liraya ulaşırken, iç borcun vadesine kadar ödenmesi gereken faiz yükü ise 473 milyar liralık artışla 4,3 milyar lirayı buldu. Değişken faizli, döviz cinsi ve enflasyona endeksli iç borçların stok içerisindeki ağırlığı yüzünden, kur, faiz ve enflasyon yükseldikçe Hazinenin bu borçlar için ödeyeceği faiz yükünü de artırıyor. Ekimde dış borç stoku ise dolar cinsinden bakıldığında 117,1 milyar dolarla yerinde sayarken, kur artışı nedeniyle TL karşılığında 100 milyar liralık artış yaşandı.

Hazinin borç stokunun 4,1 milyar liralık (143,6 milyar dolar) kısmını döviz cinsinden alınan borçlar oluşturuyor. Dış borcun tamamı, iç borç stokunun da yüzde 25,4’ü döviz cinsinden alınmış borçlardan oluşuyor. Dolayısıyla borç stokunun yüzde 64,6’sını döviz cinsinden borçlar meydana getiriyor. Ekim ayında döviz cinsinden borçlarda yaşanan 140 milyar liralık artışın tamamı da Türk lirasının değer kaybından, diğer bir ifadeyle kur artışından kaynaklandı. Dolar kurunda yaşanan her bir liralık artış borç stokunu 143 milyar lira artırıyor. Ekimde Türk lirası cinsinden borçlar ise 60 milyar lira artarak 2,2 trilyon liraya ulaştı. Hazinenin 6,3 trilyon liraya ulaşan borç stokunun yüzde 79,8’i değişken faizli ve döviz cinsinden borçlardan oluşuyor.

Hazinenin borç stokunda bu yılın ilk 10 aylık döneminde yaşanan 2,2 trilyon liralık artışın önemli bir kısmı kur artışından, önemli bir kısmı da Hazinenin bütçe açığını finanse edebilmek için yaptığı yeni borçlanmalardan kaynaklanıyor. Hazine, bütçenin finansmanı kapsamında bu yılın ilk 10 aylık döneminde 526 milyar liralık iç ve dış borç anapara ödemesi yaparken, 1 trilyon 275 milyar lira da yeni borç aldı. Dolayısıyla bütçenin 539 milyar lira nakit açığı verdiği bu dönemde net 747 milyar liralık borçlanmaya gidilmiş oldu. Net borçlanma tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 136,5 oranında arttı. (Adil Yeşildağ)