Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

“Haziran’da Ölmek Zor”

Geçtiğimiz Cumartesi- Pazar günleri İstanbul’daydım. Türkiye Yazarlar Sendikası’nın genel kurulunda…
Yazın dünyamızın çok sayıda ağır topu genel kuruldaydı.
Genel Kurul, Karaköy’de, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi salonunda yapıldı.
O ünlü Galataport’un hemen karşısında.
İhalesi, projesi, davaları ve yapımı 12 yıldır yılan hikâyesine dönen Galataport projesinde geçtiğimiz nisan ayında inşaat durduruldu. “İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu incelemesinde ‘Paket Postanesi’ ve ‘Karaköy Yolcu Salonu’nda yıkım şekli ve iletilen tadilat projesinin uygun olmadığına karar verip suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise projeye aykırı uygulamalar sebebiyle inşaatı mühürledi.”
Daha önceleri Sendikanın Yıldız Parkı Dış Karakol Binasındaki salonunda yapılıyordu genel kurulumuz. Bu bina Sayın Cumhurbaşkanımız için çalışma ofisi olarak düzenleneceğinden bakanlıkça boşaltıldı. Önümüzdeki günlerde Beşiktaş Belediyesi’nin ücretsiz olarak sağladığı binaya taşınacağız.
Ülkemizde başka örneği bulunmayan Edebiyat Müzesi’ne ait tüm dökümanlar şu anda depoda bekliyor. Sanırım Kültür Bakanlığımız Büyükada’da bir yer tahsis edecek belgelik için.
Defne Belediye başkanımız örnek bir davranışla, belgelik için bir yer verebileceğini, belgeliğin Defne’ye taşınması önerisinde bulundu. Lakin tüm yazın dünyası belgeliğin İstanbul’da kalmasının daha uygun olacağını dile getirdiler.
Mustafa Köz başkanlığa tekrar seçildi.
Geçtiğimiz hafta TYS’nin kuruluşunun 43. yılını da kutladık.
Türkiye Yazarlar Sendikası 1974’te yazar emeğini ve yazarları savunmak amacıyla kuruldu. Ölüm tehditlerine ve maddî sıkıntılara direndi, 12 Eylül döneminde kapatıldı, mahkeme süreci beraatla sonuçlandı. Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Oktay Akbal, Vedat Günyol, Şükran Kurdakul, Adnan Özyalçıner, Bekir Yıldız, Vedat Türkali, Adalet Ağaoğlu, Turgut Uyar, Tomris Uyar, Leylâ Erbil, Nihat Behram, Ali Özgentürk, Cengiz Bektaş, Sennur Sezer, Demirtaş Ceyhun, Asım Bezirci, Alpay Kabacalı, Aziz Çalışlar, Kemal Sülker, Hıfzı Topuz, Atilla Özkırımlı, Haşmet Zeybek, Tekin Sönmez, Kemal Özer, Başaran, Ataol Behramoğlu, Gülsüm Cengiz, Lütfi Kaleli, Enver Ercan, Mustafa Köz, Tevfik Taş, Öner Ciravoğlu bugüne kadar Türkiye Yazarlar Sendikası’na emek vermiş değerli yazarlardan bazıları.
2005 yılından bu yana sendikanın Hatay İl Temsilciliğini sürdürüyorum. Aziz Nesinlerin, Yaşar Kemallerin, Vedat Türkalilerin mirasına sahip çıkmak büyük bir onur ve sorumluluktur.
28 Mayıs günü, İstanbul’da, özel bir mekân olan Çamlıca Tepesi’ne de düştü yolumuz. Bir grup edebiyatçı ile birlikte.
İki gün boyunca, birçok yazar dostumla uzun uzun konuşma olanağı bulabildim. Tülay Ferah, Rahmi Emeç, Nisa Leyla, Aba Müslim Çelik dostlarımla söyleşi konumuz yine Antakya oldu. Son günlerde kentimizdeki hareketlilikten söz ettim.
Kent insanının unuttuğu kimi mekânları, yeni kuşaklar için de ‘yaşanabilir’ hale getirmenin önemini vurguladık.
Son zamanlarda Hatay Tabip Odası ile birlikte özgün aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Bir süre önce sendikamızın kurucularından Vedat Türkali’yi andık. Geçen hafta kentimizin büyük değeri Adil Okay’ın son romanı Arkası Yarın’ı tanıttık. Hafta sonu “Haziran’da Ölmek Zor” adlı etkinlikle Nazım Hikmet, Ahmet Arif ve Orhan Kemal’i anacağız. Aynı akşam Defne Belediyesi’nin “Defne Belediyesi Defne Gençlik Kültür Merkezi’nde geniş katılımlı bir anması olacak.
Kentimizde böylesine önemli konularda nitelikli ve geniş katılımlı bir biçimde kültür-sanat toplantıları gerçekleştirilmesinden Antakyalılar olarak ne denli gururlansak yeridir.
Bu bakımdan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Defne Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER