Söyleşi/ İlyas Yiğit
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce, 6 şubat depremiyle ilgili olarak deprem beklediklerini ancak zamanını kestiremediklerini söyledi. Yangın çalışma grubu olarak yaşanan deprem felaketine öncesinde hazırlıklı olduklarını anlatan Gövce Hatay Afet Müdahale Planı kapsamında deprem senaryosunu bildiklerini ve buna hazırlıklı olduklarını söyledi. Gazetemize konuşan Özer Gövce “7,2 şiddetinde bir deprem olacağı bilgisi bizde vardı. Hatay Afet Müdahale Planında bu bilgi vardı. Hatay için bu senaryo öngörülmüştü. Biz yangın çalışma grubu olarak buna hazırdık. Arama kurtarma ekiplerimiz 15 ilçede hazır bulunuyordu.” dedi.
Yaşanan felaketin ardından Hatay Afet Müdahale Planının devreden çıkarak Türkiye Afet Planının devreye girdiğini ve bu plan kapsamında diğer illerden destek geldiğini belirten Gövce, Dönemin İçişleri Bakanı tarafından yaşanan felaket sonrası 4. Seviye felaket olarak belirlendiğini ve bunun ulusal uluslararası desteklere ihtiyaç demek olduğunu söyledi. 1,5 yıldır İtfaiye Başkanlığını yürüten Gövce, deprem sürecinde yaptıkları hataya da değinerek Afet Müdahale Planı kapsamında yaşanacak olan deprem senaryosunda destek istenilecek illerin de depremden etkileneceklerini hesaba katamadıklarını üzülerek anlattı.
Depremin yıkıcı etkisine dikkat çeken Gövce, 13 bin 670 binanın ilk depremde yıkıldığını belirten Gövce; “Böyle bir durumda ne müdahale için ne kadar başarı sağlanır bu tartışılır. Biz Afeti üç aşamada inceleriz. Afetin öncesi, sırası ve sonrası. Deprem öncesi süreçte tüm unsurlar hazır olmalıydı bizim tek başımıza hazır olmamız yetmedi. Hazırlık sadece müdahale olarak görülmemeli. Altyapı sağlam zemine oturtulsaydı bu felaket bu kadar büyük olmazdı” dedi.
Konuşmasına depremin olduğu 6 Şubat’ı anımsatarak devam eden Özer Gövce, o gün bir profesyonel bilinçle hareket ettiklerini, personelin önce ailesini güvene alarak çalışma alanına geldiğini söyledi. Ekibinin yıkılan binaların üzerinde mahsur kalan bin 174 vatandaşı kurtardığını anımsatan Gövce birçok ilden gelen ekipleri koordine ederek karmaşa yaşanmadan vakalara müdahale etmeye çalıştıklarını vurguladı. İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce 12 yıllık deneyiminde ilk defa böyle bir durum yaşadığını ve 6 şubatta en büyük sorunun haberleşmede meydana geldiğini aktararak “Diğer illerden bize desteğe gelecek paydaşlarımız bizim iletime geçmeye çalıştı ama ulaşamadılar. Bunu etkili şekilde gerçekleştiremedik.” İfadesini kullandı.
Deprem gününde bir vatandaşın ona yardım talebi ile geldiğini fakat kendisinin elinden bir şey gelmeyerek olumsuz yanıt verdiğini ve psikolojik olarak bu durumun onu olumsuz etkilediğini ifade ederek o gün yaşadığı acı olayı paylaşan Gövce, “İnsanlara yalan konuşmak zorunda kaldım. Bir vatandaş ikiz çocuğu için gözümün içine bakarak hilti talep etti ama biz ne var ne yok sahaya indirmiştik. Elimden hiçbir şey gelmedi yok dedim. Bizde psikolojik olarak iyi değiliz. İnsanların ana merkeze gelerek haklı bir isyanla ‘neredesiniz niye yoksunuz’ söylemleri ile karşılaştım. Yaşanan olay sadece yerel yönetim ile çözülemeyecek bir felaketti” diye konuştu.
4. Seviye afet olarak belirlenen depremde yerel yönetimin bir etkisinin olmayacağını yetkinin ilgili Bakanlıklara geçtiğini belirten Gövce, ‘Büyükşehir Belediyesi nerde’? diyen vatandaşların bu durumu bilmediğini söyledi. Bu kadar büyük bir afette Bakanlıkların sahada olduğunu fiili olarak büyükşehir belediyesinin ancak geri planda tutulduğunu anlattı.
İtfaiye Daire Başkanlığı olarak kendilerinin bir komuta merkezi oluşturup ilk sahra çadırını kurduklarını, inisiyatif alarak bu açığı kapatmaya çalıştıklarını da belirtti.
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıklarına da değinen Başkan Gövce, 16 daire başkanlığı olarak beslenme, barınma, güvenlik gibi birçok alanda etkin şekilde sahada olduklarını da anlattı. HBB’nin çadır dağıtımında rol almadığını kaydeden Özer Gövce “HBB ya da diğer belediyelerin çadır temin etme ve dağıtma yetkisi yok. İçişleri Bakanlığı illerde bu yetkiyi AFAD’a verdi. AFAD halen bu yetkiyi elinde bulunduruyor. AFAD istediği zamanda koordineli çalışmaya hazırız” dedi.
Hatay’daki konteyner ve çadırlar yerleşim birimleri konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Gövce 188 çadır ve 139 konteyner yangınına anında müdahale ederek olası büyük yangınların önüne geçtiklerini belirtti. Yangınların 98’i sigortadan 34’ü elektronik eşyadan, 3’ü şofbenden 4 yangının ise vatandaş hatasından kaynaklandığını aktardı. Çadır yangınlarının 109’unun odun sobasından, 22 yangının elektrik kaçağından 46 yangının da vatandaş hatasından çıktığını ifade ederek bu alanlarda dikkatli olunması ve önlem alınması gerektiğini anlattı. Konteyner kentlerde yangında ön müdahale ve tahliye eğitimleri vererek tedbir almaya çalıştıklarını anımsatan Gövce birim olarak her an göreve hazır olduklarını anlatarak “vatandaşın hakkı için buradayım, yatmak için değil. Görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyorum” diye konuşmasını sonlandırdı.