Toplumsal bilinç pekiştirildi …
Hatay Büyükşehir Belediyesi, ‘Otizm Farkındalık Günü’ dolayısıyla yoğun katılımla ‘Otizm İle Yaşamak’ adlı konferansı düzenledi. Toplumsal duyarlılık bilincini arttırmak ve farkındalık uyandırmak amacıyla HATMEK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve eşi Hülya Nehir, HBB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Gökhan Yıldırım, HBB Özel Kalem Müdürü Necmettin Çolak, HBB Başkan Danışmanı Aysun Çelenk, HBB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Şube Müdürü Mehmet Yıldız, Uzman Klinik Psikolog Cansu Güler, Aile Terapisti ve Psikolog Mehmet Can, otizmli çocuklar ve aileleri katılım gösterdi.
Doğuştan gelen ve gelişim bozukluğu olarak bilinen Otizm hastalığı hakkında bilgilendirici sunum yapan Uzman Klinik Psikolog Cansu Güler, “Otizmi, çocuğun çevresi ile yeterince sosyal ilişkiler kurmaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenen bir hastalıktır. Otizmin, ailenin gelir durumu, yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otistik bozukluklar arasında herhangi bir bağ yoktur” dedi.
Aile Terapisti ve Psikolog Mehmet Can ise yaptığı konuşmada, ailelerin otizmli çocuklarıyla geçirdikleri tedavi süreçlerindeki en önemli unsurun eğitim olduğuna değindi. Otizmli çocukların duygularını dışa vurmakta güçlük çektiklerini belirten Psikolog Mehmet Can, “Acıma duygusuyla değil sevgi ile yaklaşılmalı” açıklamasında bulundu.
Onur konuğu Birsen Başar …
Bu anlamlı etkinliğin onur konuğu ise Hollandalı bir Türk ailesinin orada doğmuş ve büyümüş kızı 21 yaşındaki Birsen Başar oldu. Otizmli olup kendisi hakkında kitap yazabilen sayılı insanlardan biri olan Birsen Başar, katılımcılara başarı hikâyesini anlattı ve “Otizm hastalığıyla tanıştığımda ailem ciddi bir emek harcamış. Bugünlere gelene kadar okul dönemimde ve aile yaşamımda zorluklar atlatarak yoğun mücadele verdim. Hastalığımla tanıştıktan sonra kendimi geliştirmeye yönelik atılımlarda bulundum. ‘Ben de artık fark edilmek istiyorum’ , ‘Otizmle yaşamak’, ‘Otizm benim dünyam’ isimli üç kitap yazdım ve 2015 yılında TRT de otizm konulu çekmiş olduğum belgesel filmim yayınlandı. Türkiye ve Hollanda’da otizm de farkındalık yaratmak için iki yüzden fazla bilgilendirici sunum verdim. Kişisel gelişimim adına ailemim desteğiyle farklı kurslarda ve sosyal aktivitelere katıldım. Dört dil biliyorum, akademik açıdan başarılı bir öğrencilik hayatım oldum” dedi.
Tüm bu başarı öyküsüne sahip olan Birsen Başar, 2014 Hollanda Otizm Vakfı tarafından elçi olarak seçildi ve kitaplarını kraliçe Maxsima’ya takdim etme fırsatı buldu.
Sunumların ardından Erdem Rehabilitasyon Merkezi özel çocuklar tarafından hazırlanan dans gösteri seyircilerden büyük alkış topladı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş sunumlarından dolayı Psikolog Cansu Güler, Mehmet Can, Birsen Başar’a çiçek ve plaket takdim edildi.
Programın sonunda çocuklar palyaçolar eşliğinde parmak boyanması aktivitesi yaptı. Boyamanın ardından ise hazırlanmış olan rengârenk balonları alan çocuklar, dileklerde bulunarak balonları gökyüzüne bıraktı.
Mehmet ÖZGÜN