Hekim Birliği Başkanı Doğramacı, “elimiz ve yüreğimiz Hatay’da”

Hekim Birliği Sendikası Başkanı Dr. Y. Gökhan Doğramacı, Hekim Birliği Sendikası Hatay Şubesi Olağan Genel Kurulu öncesinde bir basın açıklaması yaptı. Dr. Doğramacı, özellikle deprem bölgesinde çalışan hekimlerin maddi ve manevi büyük sorunlar yaşadığını vurguladı. Hekim Birliği Sendikası’nın, Türkiye genelinde hekimlerin temsil edildiği en büyük ve etkin sendika olmanın gururunu taşıdığını belirten Dr. Doğramacı, Hatay […]

Hekim Birliği Sendikası Başkanı Dr. Y. Gökhan Doğramacı, Hekim Birliği Sendikası Hatay Şubesi Olağan Genel Kurulu öncesinde bir basın açıklaması yaptı. Dr. Doğramacı, özellikle deprem bölgesinde çalışan hekimlerin maddi ve manevi büyük sorunlar yaşadığını vurguladı.
Hekim Birliği Sendikası’nın, Türkiye genelinde hekimlerin temsil edildiği en büyük ve etkin sendika olmanın gururunu taşıdığını belirten Dr. Doğramacı, Hatay Şubesi’nin yaklaşık 6 ay önce açıldığını ve deprem bölgesindeki hekimlerin karşılaştığı zorlukların hâlâ devam ettiğini kaydetti.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ HEKİMLERİN SORUNLARI
Dr. Doğramacı, deprem bölgesinde görev yapan hekimlerin yıkılan hastaneler, yetersiz altyapı ve eksik personel gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirterek, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının uygun çalışma ortamı ve güvenli bina sağlanamamasına rağmen performanstan sorumlu tutulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Son yıllarda sağlık çalışanlarının maddi ve manevi olarak ciddi değer kaybı yaşadığına dikkat çeken Dr. Doğramacı, mesleki hakların giderek eridiğini ve mesleğin değersizleştirildiğini belirtti.
Hekim Birliği Sendikası Başkanı Dr. Y. Gökhan Doğramacı şunları söyledi: “Deprem öncesinde Hatay’da yoğun bir sağlık hizmeti verilmekteydi. Ancak deprem sonrası hemen hemen tüm hastaneler ağır hasar aldı. Aylar boyunca konteyner ve çadır sahra hastanelerinde hizmet verildi. Hâlen Antakya ADSM ve ASM’ler konteynerlerde hizmet vermeye devam etmektedir. 66 aile sağlığı merkezi yıkılmış ve yerine yenisi yapılmamıştır. Hekimler hâlâ konteyner aile sağlığı merkezlerinde hizmet vermekte ve deprem öncesi performans beklenmektedir. Örneğin, konteynerde TV olmadığı için ceza puanı alan hekimler bulunmaktadır. Deprem sonrası birkaç hastane açılmış olmasına rağmen, sağlık hizmetleri istenilen düzeyde verilememekte ve talepleri karşılayamamaktadır. Hatay EAH’nın fiziki yapısında, donanımında ve malzemelerinde eksiklikler devam etmektedir. Ek ödemeler düşük seviyede yapılmakta ve Türkiye’nin en düşük ek ödemeli hastane ortalamasından ödeme yapılmaktadır.”
HEKİMLERE YÖNELİK ŞİDDET VAKALARI
Son yıllarda artan hekimlere yönelik şiddet vakaları, sağlık sektöründe derin yaralar açmaktadır. Dr. Doğramacı, hekimlerin görevlerini yaparken maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik şiddetin, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü ve toplum sağlığını tehdit ettiğini belirterek, bu sorunun çözülmesi için acil ve etkin önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

EKONOMİK TALEPLER
Hekim Birliği Sendikası, hekimlerin emeklilik dönemlerinde de yaşam standartlarını koruyabilmeleri için emekliliğe yansıyacak tek kalem maaş ödemesi talep etmektedir. Ayrıca, yüzde 15 sabit gelir vergisi uygulamasının hayata geçirilmesi, hekimlerin maddi yüklerini hafifletecek ve ekonomik anlamda daha istikrarlı bir gelecek sağlayacaktır.

USULSÜZ GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER
Dr. Doğramacı, hekimlerin yasa dışı ve usulsüz şekilde geçici görevlendirilmesinin sağlık hizmetlerinin düzenini bozduğunu ve can kayıplarına yol açacak acılara neden olduğunu belirterek, bu tür uygulamalara son verilmesi gerektiğini ifade etti.

GENEL KURUL VE GELECEK ÇALIŞMALAR
Hekim Birliği, tüm meslektaşlarının yanında olmaya ve sorunlarını çözmek için çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir. Hatay Şubesi’nin Olağan Genel Kurulu’nda, yeni yönetim kurulu seçilecek ve Hatay Şubesi’nin hem hekimler hem de vatandaşlar için bir umut ışığı olması hedeflenecek. – Sinan Seyfittinoğlu-

Exit mobile version