İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, yeni yasaya işaret etti: “Çıraklığa giden çocuğumuz hem okuyacak, hem aile bütçesine katkı sağlayacak, aynı zamanda da esnafımızın çırak ihtiyacı karşılanacak.”
Örgün eğitim kapsamına alınan mesleki eğitim merkezlerine TEOG’dan öğrenci yetiştirmesiyle ilgili olarak; Belen, Arsuz, Payas, Dörtyol ve Erzin ilçelerini kapsayan Ortaokul Müdürleri ve Rehber Öğretmenlerin katılımlarıyla düzenlenen toplantı yoğun ilgi gördü.
İskenderun Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğü ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, “Çocuklarımız, yeni yasa ile hem çalışacak, hem de okuyarak meslek sahibi olacak” dedi.
-ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ-
Konuya ilişkin detaylı bilgiler veren Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, şöyle konuştu:
“Özellikle kamuoyu için çok önemli bir gelişme olan, Mesleki Eğitim Yasası’ndaki değişikliğin farkında olunması için gayret gösteriyoruz. Ben inanıyorum ki, 6764 sayılı Mesleki Eğitim Yasası ile beraber Milli Eğitim tarihindeki en önemli kararlarından biri alındı. Çünkü hayatta karşılığı olan gerçek bir ihtiyaç, bu yasa ile birlikte artık giderilecek.
Şimdi 8 yıllık temel eğitime geçişten itibaren, sanayicimiz ve esnafımız, özellikle çıraklık konusunda büyük bir boşluk hissetti. Eskiden 5. sınıfı bitiren bir öğrenci, eğer okumayacaksa bir esnafın yanına verilir, o esnafın yanında yetişir, usta olur, kendi dükkanının açar, bu şekilde meslek devam ederdi.
Fakat zorunlu eğitim 8 yıl olduktan sonra, çocuklarımızın mesleki eğitime yönlendirilmesi noktasında bir takım sıkıntılarımız oldu. İşte bu yasa ile beraber, esnafımızın çırak ihtiyacı bundan sonra devletimiz tarafından çok sağlam bir şekilde karşılanacak. Artık çıraklık, bu yasa ile zorunlu eğitim kapsamına alındı.”
-TERCİH-
Sürecin işleyişine dair de konuşan Karahan, şöyle devam etti:
“TEOG tercihlerinde çocuklarımızın karşısına bir tercih daha çıkacak. O da, Mesleki Eğitim Merkezi… Öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezi’ni tercih ettiği zaman, istediği alanda bir ustanın yanına çırak olarak verilecek. Bu çocuğumuzun sigortası devletimiz tarafından karşılanacak, iş kazalarına ve iş güvencesi olarak. Yani esnafımız ayrıca bir sigorta yapmayacak.
İkincisi, esnafımızın çocuğa ödemek zorunda olduğu asgari ücretin üçte birinin üçte ikisini de yine esnafa devlet ödeyecek. Yani 450 TL’nin 260′ TL’sini esnafımıza devlet verecek. Bu dört yıl bu uygulama böyle devam edecek. Çocuk, 5 yıl işyerinde devam edecek, 1 gün de pratik eğitime belirlenen okulda devam edecek. 4 Yılın sonunda öğrencimiz, aynı zamanda Meslek Lise Diploması alacak. Eğer öğrenci istiyorsa, üniversiteye devam etme şansı olacak. Bunun yanında, 4 yıl sonra çocuğumuza ustalık belgesi de verilecek. İstiyorsa da işyeri açacak ve işyeri açmak isteyen çocuğumuza devletimiz 50 Bin TL hibe verecek.
Şimdi burada çok rahatlıkla gördüğümüz gibi, çıraklığa giden çocuğumuz hem okuyacak, hem aile bütçesine katkı sağlayacak, aynı zamanda da esnafımızın çırak ihtiyacı karşılanacak. Esnafımıza bir bakıma teşvik ve destek çıkmış oluyor.” -Tamer Yazar-