Salon Doldu…
Samandağ Kadın Dayanışma Derneği tarafından, “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet ve Uluslararası Sözleşmeler” konulu panel ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Meral Asfuroğlu’nun panelist olarak katıldığı etkinlikte, moderatörlüğü, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir yaptı. Panel ve müzik sunumunun birlikte gerçekleştiği etkinliğe Samandağlı kadınlar yüksek oranda ilgi gösterdi ve salon tamamen doldu.
Verilen mesajlar ise özetle şöyle:
“Kadına yönelik şiddet, dünyada ve ülkemizde, kentli-köylü, eğitimli eğitimsiz, varsıl-yoksul, genç –yaşlı, ev kadını- çalışan kadın farkı olmaksızın, kadınların büyük çoğunluğunun yaşadıkları ortak sorundur. Kadına yönelik şiddet, bir insan hakları ihlalidir.
Kadına yönelik şiddet, ister kamusal alanda, ister özel alanda meydana gelsin, kadının fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine, onurunun zedelenmesine, kadının özgüvenini yitirmesine ve kadınlara karşı ayrımcılığın sürmesine yol açan bir eylemdir.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 145 000 kadın, şiddete maruz kaldığına dair başvuru yapıyor. Türkiye’de, 2018 yılının ilk 10 ayında 363 kadın öldürüldü. Türkiye’deki kadınların %92’si, uğradığı şiddeti resmi kurumlara bildirmiyor. 2012 yılında kabul edilen Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un yeterince uygulanmaması, şiddete uğrayan kadınları durumlarını gizli tutmaya yönlendiriyor.
‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ Platformu’na göre; 2013’te 237, 2014’te 294, 2015’te 303, 2016 da 328, 2017’de ise 409 kadın öldürüldü. 2017’de öldürülen kadınların %63’ü eşleri, sevgilileri ya da babaları ve erkek kardeşleri tarafından öldürülmüş.
Yukarıdaki rakamlara göz atarsak; yasaların uygulanmasının önünde ciddi engeller olduğu, bunun sorumlusunun da her fırsatta kadın erkek eşitliğine inanmadığını söyleyen, erkek egemen yapının pekişmesine hizmet eden siyasi iktidarın anlayışı yatmaktadır.
Taleplerimiz…
*Şiddete maruz kalan kadınlar yeterli desteklere ulaşabilene, şiddet son bulana dek…
* Tüm kadınlar kadın sığınaklarına eşit bir biçimde ulaşabilene dek…
*Sokaklarda, evlerde, okullarda, işyerlerinde, toplu taşıma araçlarında, setlerde ‘aman ses çıkarma yine sen rezil olursun’ algısını yıkana dek…
*Şiddete uğradığımızda başvurabileceğimiz dernekler, birimler, kurumlar kapatılırken çaresiz bırakılmaya, yalnızlığa mahkum olmaya, susmaya niyetimiz yok…
*Eşit değilsiniz dedikçe erkek şiddeti büyüyor, meşrulaşıyor, can alıyor. Eşitlik ve özgürlük için hayatımız için susmaya niyetimiz yok…
*Her affetmeyle, her kabulle, her itaatle şiddetin tekrarını yaşarken susmaya niyetimiz yok…
“Kadın erkek eşitliği sağlanıncaya, kadınlarında fiziksel, ekonomik, sosyal duygusal ve cinsel şiddete maruz kalmayana kadar mücadelemiz sürecektir.” -Cemil Yıldız-