Her Semte Bir Saha

Antakya’da spor adamları bir araya geldi, mevcut Stadyum ile Nazım Koka Sahası’nın spor tesisi olarak yenilenerek kalmasını istedi ve mesajı verdi: Antakya ile Defne ilçesindeki futbol adamları, hafta sonunda bir araya geldi ve yapımı süren stadyumun tamamlandığında, halen kullanılan Atatürk Stadı’nın ve arkasındaki Nazım Koka sahasında yapılaşma yerine, yine modernize edilmek suretiyle spor tesisi oluşturulmasını […]

Antakya’da spor adamları bir araya geldi, mevcut Stadyum ile Nazım Koka Sahası’nın spor tesisi olarak yenilenerek kalmasını istedi ve mesajı verdi:

Antakya ile Defne ilçesindeki futbol adamları, hafta sonunda bir araya geldi ve yapımı süren stadyumun tamamlandığında, halen kullanılan Atatürk Stadı’nın ve arkasındaki Nazım Koka sahasında yapılaşma yerine, yine modernize edilmek suretiyle spor tesisi oluşturulmasını istedi.
Spor adamları; Mete Cebesoy, Ayhan Kılıç, Ahmet Davut, Göksel Arslan, Hilmi Kepikoğlu, Onur Çankır, Mehmet Dönmez ve Mustafa Avcıoğlu imzasını taşıyan, İl’in yetkililerine, yerel yöneticilerine ve siyasetçilerine hitaben kaleme alınan açıklamanın özeti şöyle.
“Antakya’da, şehrin büyüklerinden ve yetkililerden çok önemli olan ve yılardır devam eden bir beklenti var. Spora ve futbola ilgi ve alaka gösterilsin, o alandaki sıkıntılar giderilsin. Ama ne yazıktır ki, futbol camiasının beklentileri bir türlü gerçekleşmedi. Peki, Antakya’da futbolda ne gibi sorunlar var? Şehir merkezinde bir futbol sahası var. Fakat takımların hepsi, gerek maçlarını gerekse antrenmanlarını bu sahada yapıyor. Maalesef kulüplerin imkânları kısıtlı, antrenman sahaları ve kulüp binaları yok. İşte sorun da burada.
Nazım Koka şehir stadında takımlara haftada 1 gün ya da saat bulunabilirse, en fazla haftada 2 kez antrenman veriliyor.
Amatör takımların futbolcuları öğrenci olmasından ve öğrencilerinde okuldan çıkış saati 17: 30- 18:00 gibi saatler olduğundan, o çocukları hiç zaman kaybetmeden toplayarak antrenman vermelisiniz. Antrenman vereceğiniz sahalar ancak şehir merkezindeki sahalar olabilir. Antrenmanını yaptırıp hemen evlerine göndermelisiniz. Çünkü çocukların dersleri ve yazılıları da oluyor. O saate uzak yerlere antrenmanlara gidilmesi ve eve geç saatte dönülmesine aileler de müsaade etmediği gibi, okuldaki dersler açısından tembelliği söz konusu olur. Bu sebeple, bir Nazım Koka Stadı değil, şehir merkezinde 7-8 Nazım Koka Stadı gibi sahalar olmalı.
Ne içler acısıdır ki, senelerdir antrenman süresi 1 saat, ama yarım saha… Çünkü 1 saha ancak iki spor kulübüne antrenman için veriliyor. Bezen iki kulüp bir sahayı yarı saha olarak kullanırken, o esnada kale arkaları bile başka bir takım tarafından kullanılıyor. Nasıl oluyor? Bal gibi oluyor. Takım çok, saha yok. Bir saha, Antakya futbolunu kaldırmıyor.
Esentepe futbol sahasına, akşamları amatör takımlara futbol verilmiyor. Futbolda aşama kat edecek imkanlar olmadığından İstanbul’la, Ankara’yla, İzmir’le, Trabzon’la rekabet edecek takımlar da oluşturulamıyor. Şehir dışına çıkıldığında da 5 -7 yiyip geliyoruz.”
-3 SIKINTI-
Kentin anınmış futbol adamlarının ortak imzasını taşıyan açıklamada, inşaatı devam eden yeni stadyum kastedilerek, “Eğer şehrin 20-30 km uzaklarına sahalar yapılırsa, 3 sorun ortaya çıkar” denildi ve bu 3 sıkıntı şöyle sıralandı:
1. Sorun: Kulüpler, her yaş kategorisini o sahalara götürecek ekonomik imkanlara sahip değil.
2. Sorun: Çocuklar, kendi cebinden koyacakları yol ücretleriyle gelir mi?
3. Sorun: Çocuklar ve gençler okuldan akşam saati çıktıklarından, geç bir saatte yapılan antrenmandan sonra evlerine de ister istemez geç dönmelerine aileler ne kadar müsaade eder. Tabi ki ilk önce okul ve başarı. Bu sebeple, şehir merkezindeki sahalar bu işin olmazsa olmazı.
-OSMANİYE ÖRNEĞİ-
Antrenörlerin ortak açıklaması şöyle devam etti:
“Bu sağlıksız ortamda, sporcular ve futbolu seven çocuklar, imkânların yetersiz ve kısıtlı olmasından dolayı hem futbolda aşama kat edemiyorlar hem de küçük yaşta kaybolup gidiyorlar. Niçin bitişiğimizdeki Osmaniye ilinde şehir merkezinde 4 adet çim saha var? Oradaki takımlar sadece bir yaş kategorisine haftada üç kez antrenman yapıyor ve antrenman süreleri de 2 saat. Niçin burada o imkânlar yok? Çünkü yıllardır bu şehrin yöneticileri ve büyükleri, sporun önemli noktalarında olanlar yan gelip yatmışlar, vatandaşların, çocuk ve gençlerin hakları olan spor, tesis ve saha imkânlarını sunmayarak hak yemişler. Çocukların, gençlerin oyuncaklarını ve solunum alanlarını, futbol sahalarını, bu haklarını elinden alarak betonlaşmaya insanları hapsetmenin gelecekteki vebalini çok acı çekeriz.
Ayrıca, şehir merkezindeki stadyumun 1-2 yıla kadar kaldırılacağını biliyoruz. Fakat stadyumun yanında; Çocukların, gençlerin, kulüplerin, futbol severlerin gözbebeği, kılcal damarları, adeta her şeyi Nazım Koka Stadı’nın da kaldırılacağı… Bu doğrumu? Eğer Nazım Koka Stadı kaldırılırsa, şehrin yöneticileri tarafından gençliğe sıkılan kurşun olur. Antakya’da futbol terörü olur. Kesinlikle Nazım Koka Stadı kalkamaz. Amatör futbol ve gençlik karanlığa atılır. Nazım Koka Stadı kaldırılmamalı. Bu kadar gençliği, başka bir yere, 20-30-40 km ileriye bir yere spora götüremezsiniz. Bir süre sonra sokakların bozulduğunu görürsünüz.
Bizler, Brezilya ve Arjantin’de ve Avrupa’nın çoğu ülkelerinde cadde boylarında ve semtlerde futbol sahalarını gördüğümüz gibi, Antakya’da 7-8-9-10 adet futbol sahası ve her semte bir futbol sahası istiyoruz. Bu kadar antrenörün, bu kadar kulüp yöneticisinin, bu kadar çocuk ve gençliğin mağdur olması ve haklarının kısıtlanması beraberinde, sosyal hayattaki dengenin kaybolmasına, gençliğin farklı tavır ve kabuklara bürüneceğinden hiç şüphemiz yok.
Şehir merkezindeki sahalar çoğaltılmalı. Habib-i Neccar Dağı’na birkaç tane, Antakya Lisesi içine bir saha, Sebze Hali, Eeski Otogar, Luna Park etrafı, Karpuz Hanı, Araba Mezarlığı, Makine İkmal, Antakya Atatürk Stadyumu, eski Doğumevi, eski Devlet Hastanesi, E-Tipi Kapalı Cezaevi ve eski Atış Alanı ve ileriki aylarda kalkacak olan Askeri Kışla gibi alanlara futbol sahası yapılabilir. Ayrıca her semte mutlaka futbol sahası yapılmalıdır.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version