Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HESOB Başkanı Teksöz’den destek:

“Çadırda gelip nöbet tutarım…” Hatay’daki kamuoyunun sık sık gündeme taşıdığı,

“Çadırda gelip nöbet tutarım…”

Hatay’daki kamuoyunun sık sık gündeme taşıdığı, Turunçlu’daki Arıtma Tesisi için tavrını net bir şekilde paylaşan HESOB Başkanı Kadir Teksöz, “Arıtma, miadını doldurmuştur” dedi.

27 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan TMMOB Hatay (Antakya) MBR Prosesli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi Raporu ile beraber tartışma alanı daha da genişleyen, Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde yer alan Atıksu Arıtma Tesisi için bir açıklama da, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz’den geldi.
Konuya ilişkin paylaşımında, “Defne ilçemizdeki dostlar ve esnaflarımız arıyor, ‘Sayın Başkanım, Turunçlu Arıtma Tesisinin kaldırılması konusunda tavrın nedir’ diye? Tavrım net…” diyen Kadir Teksöz, “Kurulacak çadırda gelip nöbet tutarım, dedim. Çay demleyebilirsiniz. Artık bu arıtma, miadını doldurmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
-RAPOR!-
Bahse konu TMMOB Raporu’nda, “Hatay ili için yeni bir atıksu arıtma tesisi gereklidir. Bu tesis, mutlaka şehirden uzak, meskûn alanlara mesafeli, yeni imar durumları da dikkate alınarak, çevre ile uyumlu uygun bir yer olmalıdır” tespiti paylaşılırken, “Mevcut tesis yeri, 1980’li yıllarda, kentin yerleşim durumuna göre, yerleşim yerlerinden uzakta bir yer olarak seçilip planlanmıştır. Ancak, kent nüfusunun hızla artması, tesis alanının bulunduğu bölgeyi, günümüzde yerleşim alanlarının içerisinde kalmasına sebep olmuştur. Atıksu arıtma tesisleri, her gün, 24 saat, yılın 365 günü kesintisiz çalışması gereken bir fabrika gibi düşünülmelidir. Bu nedenle, tesisin işletmesi sonucu oluşabilecek muhtemel kirletici (kaba ve ince ızgara atıkları, kum ayırma ekipman atıkları, çamur vb.) kaynakları ile muhtemel koku ve gürültü sorunlarından dolayı, hangi tür atık su arıtma tesisi prosesi seçilirse seçilsin, bir atıksu arıtma tesisinin yerleşim yerinin, kente bu kadar yakınında olması, uygun değildir” ifadelerine yer verilmişti.
-VATANDAŞ!-
Bu konudaki düşüncelerini Antakya Gazetesi ile paylaşanlar ise şunları söyledi:
G.Ö. >> Kaç sene oldu, konuşuyoruz. Değişti mi? Değiştik mi? Değiştirebildik mi? O yüzden de ne siz sorun, ne ben söyleyeyim!
F.M. >> Emin olun, o bölgede AKP belediyesi olsa, kırk gere eylem yapılmıştı ama… Konu CHP olunca, durum da ‘belediye zarar görmesin’ noktasında götürülüyor.
F.B. >> Yaşam kalitesinden konuşup duruyoruz. Yıllardır, aldığımız nefesin kalitesizliği ise değişmeyen gündemimiz. Halk sağlığından bahsedenler, hatta bu konuda kimseye pabuç bırakmayanlar, bu tesisin, bizlerin nefes aldığı kentin orta yerinde olmaması gerektiğini de bilmeliler.
Ç.A. >> TMMOB Raporu da demiş. Yapıldığında, bu kadar insan yokmuş, tesisin olduğu yerde. O zaman, ya bu nüfusun burada, tesisin etrafında toplanmasına, yerleşmesine engel olacaklardı, ki bugünkü sorun da tam olarak bu! Ya da bu nüfusun akıl ve beden sağlığı için ‘tesisi taşımak için hazırlıkları’ tamamlayacaklar. Tabi bakıldığında, ikisi de yapılmamış!
H.P. >> Bir ara, iki su paylaşmışlardı. ‘İşte bu şekilde arıtıyoruz’ diye. Madem o gösterdikleri su gibi temiz ve sorunsuz her şey, bizler bugün niye bu kadar sıkıntı yaşıyoruz? Yıllardır oylananlarız! Ha bugün, ha yarın! Kaç ay, kaç sene oldu, değişti mi konumuz?
Tamer Yazar