Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hiç Bir Aktüer’in İşsiz Kalma Riski Yok

Matkap, yükselen değer haline gelen mesleklerinin önemine vurgu yaptı… Aktüerler

Matkap, yükselen değer haline gelen mesleklerinin önemine vurgu yaptı…

Aktüerler Derneği Başkanı hemşerimiz (Hatay eski Milletvekili, eski Bakan Nihat Matkap’ın oğlu) Taylan Matkap, Hürriyet Gazetesi’nde yer alan Noyan Doğan imzalı röportajda, mesleklerinin önemine vurgu yaptı ve “Hiçbir aktüerin işsiz kalma riski yok” mesajını verdi.
Matkap’ın röportajı ile ilgili ayrıntılar şöyle:
Amerika’da yapılan meslek araştırmasına göre, aktüerlik, dünyada ilk 10 meslek arasında yer aldı. Aktüerler Derneği Başkanı Taylan Matkap, ilerleyen yıllarda mesleğin sıralamada daha da yükseleceğini belirterek, Türkiye’de sadece 354 aktüer bulunduğunu söyledi. Matkap, “Hiçbir aktüerin işsiz kalma riski olamaz” dedi.
Aktüerlik, dünyada ilk 10 meslek arasında yer alıyor. Careercast.com’un 2009 yılından bu yana her yıl Amerika’da yaptığı ‘Jobs Rated’ isimli meslek araştırması raporunda, ilk 10 mesleki veri; bilimci, istatistikçi, akademisyen, ergo terapist, genetik danışman, tıbbi hizmet yöneticisi, bilgi güvenliği analisti, matematikçi, yöneylem araştırma analisti ve aktüerlik olarak sıralanıyor. Türkiye’de de aktüerlik, geleceğin meslekleri arasında sayılıyor ve sigorta şirketlerinden finans kuruluşlarına, sosyal güvenlik kurumlarına kadar her alanda aktüer ihtiyacı bulunuyor.
Aktüerler Derneği Başkanı Taylan Matkap, Jobs Rated araştırmasını değerlendirerek; teknoloji, mühendislik, fen, bilim, matematik alt yapısına sahip mesleklere olan ihtiyacın yıllardır en öne çıkan temayı oluşturduğunu söyledi. 2019 yılında yayımlanan yeni raporun da bu çizginin göstergesi olduğuna değinen Matkap, “Raporda meslekler; gelir, büyümeye ilişkin görünüm, çalışma ortamı şartları ve stres olarak 4 ana kriter altında değerlendiriliyor ve bu dört kategorinin ortak sonuçlarına göre en gözde olandan en az puan alana doğru sıralaması yapılıyor” dedi.
Taylan Matkap, bu yıl en göze çarpan değişimin veri bilimcisi ve istatistikçi gibi rakamlarla, veri ile uğraşan mesleklerin yaptığını vurgulayarak, bu yılki sıralamanın yalnızca teknoloji, mühendislik, fen, bilim, matematik alt yapısına sahip çalışanlar için devam eden talebin değil, aynı zamanda şirketlerin topladıkları büyük veriyi anlama ve kullanabilme konularına olan ihtiyacın attığına da işaret ettiğini kaydetti.
Aktüerlik mesleğinin ilk 10’da yerini almasının da bunun en güzel göstergelerinden biri olduğunu ifade eden Matkap, ilerleyen yıllarda mesleğin sıralamada daha da yükselmesini beklediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu beklentisinin sebebi ise teknolojinin hayatımızdaki yeri, bu teknoloji ile birlikte veri toplamanın kolaylığı ve elde edilen verinin büyüklüğü, bu verinin anlamlandırılması ve güvenliğinin yanı sıra, gelişen ve değişen ekonomiye ayak uydurabilme, riskleri ölçme ve yönetebilme ihtiyacı.”
Aktüer kimdir?
Aktüer, sigortalı riskler ile primlerini istatistiki olarak, olasılık hesaplamalarını içine katarak tespit eden kişilere denir. Sigorta primleri dekar payı ve rezervlerin hesaplanması da aktüerin yaptığı hesaplamalara göre belirlenir. Aktüerlik; yatırım, istatistik, matematik, finansman ve demografi konularında çeşitli bilimsel teoriler kullanarak prim, karşılık ve yatırım getirilerini hesaplayan, her türlü tarife, tablo ve teknik esasları hazırlayan, geleceğe yönelik teknik ve finansal tahminler yapan, olası riskleri belirleyen, bunların olumsuz etkilerini önleyici tedbirlere ilişkin tavsiyelerde bulunan kişiler olarak tanımlanıyor. Aktüerlik, sadece sigortacılık ile sınırlı değildir. Tüm finans kuruluşlarında sosyal güvenlik alanında geçerlidir. Uzmanlar, aktüerliği, geleceğin mesleği olarak görüyor.
Nasıl aktüer olunur?
Aktüer olabilmek için öncelikle en az lisans derecesi ile mezun olunması gerekiyor. Üniversitelerin aktüerya bölümünden mezun olunabileceği gibi, özel ya da kamu şirketlerinde üç yıl mesleki uygulamada bulunmak da aranan özellikler arsında. Bu şartlara sahip kişilerin aktüer olabilmeleri için, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açılan ‘aktüerlik sınavlarına’ katılıp başarılı olmaları gerekiyor. Aktüerlik, eleman ihtiyacı çok olan bir alan. Başta sigorta şirketlerinden finans kuruluşlarına, sosyal güvenlik kurumlarına kadar geniş alanda iş bulma imkanı var. Özellikle de sosyal güvenlik kurumları için aktüerlik çok önemli. Aynı şekilde her sigorta şirketi ve her emeklilik şirketi en az bir iki aktüer istihdam etmek zorunda.
Mehmet ÖZGÜN